Last news in Fakti

20 Февруари, 2020 13:35 5 303 3

Коронавирус: Китай най-сетне предостави данни. Но дали са верни?

  • коронавирус-
  • китай-
  • данни-
  • вирус

Истинските случаи на коронавирус в Китай навярно са значително повече от обявените

Коронавирус: Китай най-сетне предостави данни. Но дали са верни? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай съобщава, че от смъртоносния коронавирус междувременно са починали над 2000 души. Китайският център за контрол и превенция на заболяванията публикува най-обширното до момента проучването за новия коронавирус. Получените данни целят да дадат повече информация за опасностите, свързани с вируса.

В анализа са взети данните на 72 314 пациенти. За 44 672 от тях е потвърдено, че са заразени с новия вирус, за 16 186 има подозрения, 10 567 са клинично диагностицирани в провинция Хубей, а 889 са асимптоматичните случаи.

При повече от 80% от заразените боледуването е преминало сравнително леко, 13,8% са се разболели тежко, а 4,7% от случаите са описани като критични.

Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-голяма е опасността

Най-сериозна е заплахата за хората над 80-годишна възраст. При тях смъртността е 14,8%. Засегнати са основно пациенти с хронични заболявания, най-вече със сърдечни проблеми, диабет, заболявания на дихателната система и хипертония.

При пациентите между 70 и 79-годишна възраст смъртността е 8%, при тези между 60 и 69 - 3,6%. При по-младите опасността е ограничена. При пациентите между 10 и 50 години смъртността нараства пропорционално от 0,2% до 0,4%. Във възрастовата група 50-59 тя е 1,3%.

Малките деца до 9-годишна възраст почти не се разболяват от вируса, до момента няма данни за смъртни случаи на тази възраст. Смъртността при мъжете (2,8%) е по-висока от тази при жените (1,7%). В най-засегнатия район, китайската провинция Хубей, смъртността е 2,9%, а извън нея - 0,4%. Общата смъртност е 2,3%. В този процент обаче не са включени данните за непотвърдените случаи на заразяване с вируса.

Според изследването, 3019 работещи в здравната сфера на най-засегнатите китайски провинции са заразени от Ковид-19, както се нарича новата болест. 1716 са дотук потвърдените случаи. Петима са починали по време на проучването. Един от тях е директорът на болница в Ухан. В началото на месеца почина и 34-годишният доктор Ли Уънлян, един от първите, предупредили за опасната болест в Ухан. Смъртта му предизвика вълна от недоволство и протести.

Пикът на болестта вече е достигнат?

Според проучването, спадът на новите случаи е сигнал за ограничаване на епидемията. За това са допринесли рестрикциите по отношение на пътуванията в Китай. Професор д-р Клеменс Вентнер, началник на отделението по инфекциозни заболявания и тропическа медицина в мюнхенската клиника Швабинг, се отнася критично към тези данни. „Като лекар все още изпитвам съмнения дали наистина става въпрос за обрат в развитието на болестта", казва той, „според доклади от Китай, наличието на тестове, с които се диагностицира заболяването, временно е ограничено, така че бих поставил под въпрос данните за потвърдените случаи". Според доктор Вентнер вероятно не всички заболели са диагностицирани.

Данните от Китай пораждат скептицизъм

Доктор Клеменс Вентнер съветва данните от Китай да бъдат приемани с голяма предпазливост. „Истинският брой на заразените от Ковид-19 в региона на Хубей вероятно е много по-висок. Кой отива на лекар в болницата, когато изпитва страх и е поставен под карантина, поради което едва ли може да напуска жилището си?", пита лекарят.

Авторите на изследването от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията също са разтревожени. Китай трябва „да се подготви за вероятен регрес в справянето с епидемията", когато принудителната ваканция приключи и хората от цялата страна се върнат обратно на работа.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илиев

    22 11 Отговор
    Китаецът е мръсен, малокултурен човек. Покрай гладния и мизерен комунизъм, който едва-едва е тръгнал да си отива, се е научил да се изхранва с кучета, котки, къртици, таралежи, змии, гущери, прилепи и всякаква мърдаща твар. Не случайно всички грипове носят източноазиатски имена и тръгват от тази част на света.
  • 2 Алфа Вълкът

    9 3 Отговор
    Пфф това ли са данните? Аз тези неща ги говоря от 2-я ден след първите 100 жертви. Да изкарат диаграма или таблица с възрастта. И точния процент по възраст, тези данни не са точни, защото имаш някакъв процент от нищо!?
  • 3 мани мани

    4 2 Отговор
    м, няма в алито прилепи, инак щях да си поръчам :)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания