Last news in Fakti

23 Февруари, 2020 12:35 1 146 3

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асандж

  • джулиан асандж-
  • протест-
  • лондон-
  • великобритания-
  • сащ

Ще бъде ли екстрадиран Асандж?

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асандж - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици хора, между които дизайнерката Вивиан Уестууд и басистът на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс, се събраха вчера в Лондон, за да протестират срещу екстрадицията на Джулиан Асандж и с искане той да бъде освободен, съобщава "Дейли мейл".

Основателят на “Уикилийкс“ е задържан под стража в „Белмарш“ от миналия септември, където изтърпява 50-седмична присъда за нарушаване на условията по гаранцията му, докато е бил в еквадорското посолство в Лондон. Той влезе в сградата през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално насилие, които той винаги е отричал и които впоследствие бяха отхвърлени.

В САЩ 48-годишният Асандж ще се изправи срещу 18 обвинения, включително заговор за извършване на компютърна намеса, по време на публикуването на американски секретни съобщения преди десетилетие. Ако бъде признат за виновен, го грози присъда от 175 години затвор, предаде БНТ. Сред събралите се протестиращи, 78-годишната Уестууд носеше лента с надпис „Ангел“ на главата си. Сред тях също така бе и 58-годишния бивш гръцки министър на финансите Янис Варуфакис и 76-годишния основател на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс.

Други лозунги по време на протеста гласяха „Журналистиката не е престъпление“, „Освободете Джулиан Асандж“ и „Истината ще ви освободи“, въпреки че на последния някои от думите са зачертани, така че гласи: „Истината ще ви вкара в затвора". Бащата на Асандж произнесе реч пред множеството на площада на Парламента. Много протестиращи носеха затворнически костюми и серия от маски, включително една, която изобразяваше президента на САЩ Доналд Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    9 1 Отговор
    Чувал съм че като те сложат на електрическият стол в САЩ, поне ти дават да си поръчаш каквото поискаш за ядене. Брех че са демократични тез американци бе!
  • 2 Рошко

    12 1 Отговор
    Някой българин не е ли присъствал, заради тоз човек трябва целия свят да скочи
  • 3 Све

    9 1 Отговор
    България е единствената държава без гражданско общество.
Новини по държави: