27 Февруари, 2020 19:10 1 302 4

Великобритания формира национален киберотряд с офанзивни функции

  • великобритания-
  • киберотряд-
  • интернет

Обединеното кралство има амбицията да бъде водеща сила в киберпространството

Великобритания формира национален киберотряд с офанзивни функции - 1
Снимка: Shutterstock

Тази пролет се очаква във Великобритания да започне работата на специален екип от киберексперти с офанзивни функции. Това ще бъде факт след месеци на отлагания и "война на думи" между Министерството на отбраната и Разузнавателната правителствена агенция за комуникации.

Великобритания има амбицията да бъде водеща сила в киберпространството, но действията на хакерите в нападателен, а не в отбранителен план, повдигат много въпроси.

Твърди се, че така нареченият Национален киберотряд, в който влизат около 500 хакери, всъщност вече действа от две години, но няма изнесени данни за това, така че официално дебютът се очаква през пролетта.

Великобритания много държи да се гледа на нея като на киберсила, която може да подрива властта във враждебни държави, да поразява сателитни, мобилни и компютърни мрежи, както и да разрушава мрежи за комуникации на терористични групировки. Тъй като това е голям съвместен проект на Министерството на отбраната и на разузнаването, се очаква по най-добър начин да бъдат използвани досегашните ресурси и да се развият нови способности и умения.

Има обаче големи спорове доколко секретна трябва да бъде информацията за екипа от хакери и дали ръководителят на екипа трябва да стане публична фигура.

Експерти твърдят, че липсата на яснота затруднява обсъждането на това в какви граници може да се води кибервойна в условията на демокрация и какъв точно тип нападения и подривни действия могат да бъдат смятани за законни, особено ако има по-голямо военно измерение.

Джеймс Съливън, който е ръководител на екип за изследване на киберпросранството към мозъчния тръст "Руси" в сферата на отбраната, заяви, че е силно ограничен общественият дебат за целите и етичността на нападателната кибердейност, обстоятелствата при която тя може да бъде използвана и какви могат да бъдат приемливите и неприемливите последици. Междувременно директорът на Разузнавателната правителствена агенция за комуникации Джеръми Флеминг заяви, че са редки случаите на добро британско хакерство.

Новината за стартирането на работата на Националния киберотряд идва ден, след като премиерът Борис Джонсън обяви преразглеждане на британската външна и отбранителна политика. От Даунинг стрийт има сигнали, че преразглеждането на тази политика не е нужно да се ограничава финансово, което предполага, че разходите за отбрана могат да бъдат увеличени над съществуващия сега лимит от 2 процента от брутния вътрешен продукт, стига да бъде намерено подходящо оправдание за вложените средства. Един от въпросите, които ще бъдат обсъдени, е бъдещият баланс между разходите за конвенционална и кибервойна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    6 0 Отговор
    Нямат спиране изродите, какви ли мерзости минават през болните им мозъци!
  • 2 Йосарян

    4 0 Отговор
    Нека позная! Путин е виновен. Смех
  • 3 Дано да направят нещо

    0 0 Отговор
    С тъмният интернет където всеки ден се убиват хора на живо и влиятелни хора си плащат да гледат казвайки какво да им причиняват Но едва ли това формирование сигурно ще е за кражба на пари от хората никой няма да направи нещо за хората никой няма да направи нищо по въпроса така че тази сформировка която си я правят да си я наврат в задниците Дано някой ден те да се озоват в тази стаичка и касапи да ги режат
  • 4 факт

    0 0 Отговор
    че къркат новичок!
Новини по държави: