Last news in Fakti

9 Март, 2020 22:29 9 644 12

Как Тайван успешно овладя епидемията

  • тайван-
  • коранавирус-
  • опит

Островът споделя своя опит

Как Тайван успешно овладя епидемията - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Посланик Шерман Куо, представител на Тайван в Гърция, разкри опита на неговата страна в справянето с коронавируса.

Очакваше се островът да е един от най-засегнатите. Това е факт заради близостта му до Китай и активното икономическо сътрудничество.

Островът се намира на 81 мили от китайска територия. 3 млн. от тайванските граждани живеят или работят в Китай.

На острова обаче има само 45 потвърдени случая на заразявания. В страни като Южна Корея или Япония те са стотици.

Как обаче Тайван успява да ограничи разпространението на вируса. От там споделят няколко основни действия.

1. Прилагането на строг граничен контрол и мерки за контрол

Тайван решително започна действия след първите новини от Китай. Страната започва действия още през декември, когато повечето страни и СЗО не реагираха позитивно.

Започва карантина на всички директни полети от Ухан и строги мерки по пристанищата. Прекъснати бяха полетите от по-голямата част от Китай. Китайски граждани не могат да влизат на тайванска територия от януари, много по-рано от подобни действия в други страни.

2. Използване на технологии и анализи, за установяване на карантина.

Тайван използва своята база данни за здравно осигуряване и я интегрира със своята митническа и имиргационна база данни. Така се набират големи данни за анализи. Така се получават сигнали в реално време на клинично посещение на база на история и клинични симптоми. Използвани са технологии за доклади за пътувания и здравно състояние на определени пътуващи.

Сканира се и специален код с отчитане на пътуванията и симптомите, за да се класифицират рисковете на пътници въз основа на произхода на полета. Чрез този код пътниците може да попълнят формуляр за здравна декларация преди заминаване или след пристигане на тайванското пристанище. Така всички болници и клиники имат достъп до историята с пътуванията на пациента.

3. Осигуряване на маски и разпределение на ресурсите.

Тайван забрани износа на маски на 24-ти януари и ограничи броя на маските, изпратени по куриери. Създадена е система за закупуване на маски чрез истинско име.

Гражданите използват здравноосигурителни карти за закупуването на стоки от определени аптеки. Пуснати са 60 линии за маски и предпазни дрехи, които могат да осигурят по 10 млн. маски на ден.

Повечето маски са запазени за медицински служители и деца. Правителствено ограничение поддържа тяхната цена до 15 евро цента на бройка.

За да се ограничи икономическото отражение, одобрен е бил пакет от $ 1.96 млрд. за компании, чиято дейност вируса е ограничил.

4. Успокойте и образовайте обществеността

Националният здравен център и Центърът за управление на епидемиите провеждат ежедневни брифинги за ситуацията в страната и около нея. Информация може да се получи чрез специално приложение за мобилните телефони.

В това число се включва кога и къде да се носи маска, колко пъти да се мият ръцете, възможно лечение и предприети от правителството действия.

Демократичното представяне на прозрачна информация е основен фактор в успешните действия на Тайван. Така гражданите могат да се доверят на правителството и в неговите действия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генерал-лейтенант бивш руснак но вече българин

    11 14 Отговор
    Имаме сведения за един телефонен разговор с Тръмп в който той определи Тайван за приятелска страна при избирането си! Русия влиза в ЕС, защото и писна да бъде зависима за доставките до Германия на газ от Украйна, Турция и други дребни риби... Комунистите тук ще ахнат и ще се задавят от смях, но това може и да е последното им задавяне, пред невъзможността да палучават инфо от ''първа руска дълга ръка в България'' и това не е късата, на Николай Малинов...:):)
  • 2 кукурукуу

    40 12 Отговор
    кога ще ги стигнем тайландцитее.малииии ние май сме страна от четвъртия свят

    Коментиран от #5

  • 3 М. Иванов

    48 9 Отговор
    Мога само да кажа Браво на тайланското правителство.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 JAGUARES DE CORDOBA

    29 8 Отговор

    До коментар #2 от "кукурукуу":

    тука става дума за Тайван не за Тайланд но и Тайланд и Тайван са в Висшата Лига(тоест Първия свят) Тайван поради факта че имат висок жизнен стандарт както и прогресивна икономика и дисциплина а Тайланд поради същото но имат и един много голям плюс и той е че 98% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ИМ СА БУДИСТИ(ТОЕСТ АРИЙЦИ)!!!!
  • 6 Баро Вкаров

    4 13 Отговор
    Спокойно,вируса се лекува с анален секс!Гарантирано от ДеБъ!
  • 7 Западните Балкани

    37 0 Отговор
    Нито едно от горните е неприложимо при това правителство, този парламент, и това ръководство на София. БСП, ДПС също не са алтернатива. Първите сме ги изпуснали като срок, за другите нямаме капацитет. Калинките и мафиозите са превзели държавата и са не способни за убедителни действия.
  • 8 Перник

    10 1 Отговор
    пилците се броят на есен
  • 9 Маски 0,15 € цента на бройка!!!!!

    8 0 Отговор
    Да видим по колко € тук ще ни продават маските??!!
  • 10 Пенсионер 200

    18 8 Отговор
    ПРОКЛЕТ ДА СИ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ! И РОДАТА ТИ ДА Е ПРОКЛЕТА! БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИТЕ !
  • 11 240 ай дука живот си живеят тука

    2 0 Отговор
    И Барба Ганьос е взел всички мерки - ще ни полива с маркуча.
  • 12 Японеца

    1 0 Отговор
    Парламента имитира дейност! Народа нехае!
    Здравната система ще бъде разрушена! Тоя вирус не е шега работа!