Last news in Fakti

13 Август, 2012 18:58 1 128 0

Втори обвиняем за Ватилийкс

  • ватикана-
  • паоло габриеле-
  • ватилийкс-
  • документи
Втори обвиняем за Ватилийкс - 1
Паоло Габриеле (долу, ляво). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори обвиняем ще бъде съден по делото за изтичане на секретна информация от Ватикана, обяви днес Светият престол. Освен главния иконом на папа Бенедикт ХVІ  - Паоло Габриеле, на подсъдимата скамейка ще седне и компютърният специалист Клаудио Скиарпелети, предаде Ройтерс. Двамата обвиняеми са близки приятели, но се твърди, че ролята на компютърния спец в теча на информация спец е доста скромна.

Скандалът, известен като „Ватилийск“, гръмна с всички сила из италианските медии, след като някои от тях публикуваха тайни и шокиращи доклади за корупция и злоупотреби във Ватикана.

Не е ясно къде точно ще се проведе съдебният процес, но се очаква делото да започне през септември.  Паоло Габриеле се надява на милостта на папата -  обвиненията да бъдат оттеглени. В противен случай го грози наказание от 6 години зад решетките. 

През май Габриеле бе арестуван, а в бюрото му бях открити класифицирани доклади. Икономът на папата признава за притежанието им. Твърди, че папата не бил достатъчно добре информиран за „злото и корупцията навсякъде във Ватикана“. След като направил първото си „откритие“ за корупцията в Римокатолическата църква,  Габриеле просто не могъл да спре. Използвал медиите, за да предизвика шок от покварата във Ватикана.

Понастоящем той е под домашен арест. Той е свързван със скандалния журналист Джанлуиджи Нуци, който издаде книга с десетки лични писма на папата и данни от архива на Ватикана. Творбата е базирана на сведения от вътрешен за Ватикана човек, наричан с прякора „Мария”, тъй като имало опасност за живота и здравето му. За момента журналистът не разкрива източниците си, а църквата обяви книгата му за престъпна. 

В показанията се споменава за журналистът "В", който унижощил предадените му от иконома документи.

Неприятностите за Бенедикт започнаха още през януари, когато италианска телевизия разкри, че висш духовник е бил принудително преместен от поста си, тъй като се оплакал от нередности в договорите, сключвани от божиите служители с частни фирми.

Предаването „Недосегаемите” на частната телевизия „La 7” показа няколко писма от архиепископ Карло Мария Вигано, тогава заместник-управител на администрацията на Ватикана, с които той разкрива корупционни схеми. Писмата са от миналата година и са адресирани до папа Бенедикт ХVІ.

Между 2009 и 2011 година архиепископът отговарял за поддръжката на инфраструктурата, сградите, музеите и градините на града-държава. Сега той е посланик на Ватикана във Вашингтон, въпреки че мандатът на предишната му позиция бил до 2014 година.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА