Last news in Fakti

22 Юли, 2012 10:43 1 180 0

Икономът на папата вече е под домашен арест

  • паоло габриеле-
  • папа

Икономът на папата, обвинен в изнасянето на свръхповерителни документи на Бенедикт ХVІ, бе освободен от затвора и поставен под домашен адрес, съобщи говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

Паоло Габриеле бе арестуван на 23 май с поверителни документи от частната кореспонденция на папата. Той ще живее при семейството си във Ватикана, но контактите му с външния свят ще бъдат строго регламентирани, уточни отец Ломбарди. Задържането му повече не е необходимо, каза той.

Най-късно до началото на август ватиканското правосъдие ще реши дали срещу иконома ще бъде заведен процес, добави говорителят.

Паоло Габриеле е обвинен в "кражба с утежняващи обстоятелства" за това, че е взел от кабинета на своя началник монсеньор Георг Геншвайн, частен секретар на папата, много свръхсекретни писма и имейли, някои от които адресирани до самия Йозеф Ратцингер, и ги е копирал тайно, за да ги изнесе извън Ватикана.

След ареста на Паоло Габриеле разследването се води на две нива – комисията от трима кардинали, която разполага с широки правомощия и се отчита директно на папата, и съдебното разследване, което трябва да реши дали трябва да бъде съден Габриеле.

В случай на процес, икономът рискува да получи между 1 и 6 години затвор. Възможно е също папата да го помилва. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА