Last news in Fakti

31 Май, 2012 20:40 1 343 0

Ватиканските скандали няма да бутнат папата

  • бенедикт хvі-
  • ватилийкс-
  • ватикана-
  • паоло габриеле
Ватиканските скандали няма да бутнат папата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на папа Бенедикт ХVІ разсея слуховете, че главата на Ватикана ще се оттегли от поста. От седмици Римокатолическата църква се тресе от корупционен скандал, при който бе арестуван главният иконом на папата. Така 46-годишният Паоло Габриеле, един от малцината с достъп до бюрото първосвещеника на Рим, ще отговаря пред съда за незаконно притежание на класифицирани документи.

Скандалът е смущаващ, защото разкри документи за корупция и лошо управление на огромни финансови ресурси на католическата църква.

Фредерико Ломбарди определи „хипотезите” за папската оставка като „неоснователни творения на някои журналисти, които нямат връзка с реалността”, предаде CNN.

Габриеле е заподозрян в изнасяне на тайна информация до журналисти и измама, след като секретни документи бяха открити в покоите му. Той е свързван със скандалния журналист Джанлуиджи Нуци, който издаде книга с десетки лични писма на папата и данни от архива на Ватикана. Творбата е базирана на сведения от вътрешен за Ватикана човек, наричан с прякора „Мария”, тъй като имало опасност за живота и здравето му. За момента журналистът не разкрива източниците си, а църквата обяви книгата му за престъпна.

Ломбарди заяви, че се прави преглед на документацията, пояснявайки че далеч не става дума за купища доклади.

Още през март Светият престол започна безпрецедентно криминално разследване във връзка със смущаващото изтичане на документи от високите етажи на Ватикана към медиите в Италия.

Неприятностите за Бенедикт започнаха още през януари, когато италианска телевизия разкри, че висш духовник е бил принудително преместен от поста си, тъй като се оплакал от нередности в договорите, сключвани от божиите служители с частни фирми.

Предаването „Недосегаемите” на частната телевизия „La 7” показа няколко писма от архиепископ Карло Мария Вигано, тогава заместник-управител на администрацията на Ватикана, с които той разкрива корупционни схеми. Писмата са от миналата година и са адресирани до папа Бенедикт ХVІ.

Между 2009 и 2011 година архиепископът отговарял за поддръжката на инфраструктурата, сградите, музеите и градините на града-държава. Сега той е посланик на Ватикана във Вашингтон, въпреки че мандатът на предишната му позиция бил до 2014 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА