Last news in Fakti

26 Август, 2012 09:46 1 905 2

Почина Нийл Армстронг -първият човек на Луната

  • нийл армстронг-
  • луна-
  • астронавт-
  • аполо 11
Почина Нийл Армстронг -първият човек на Луната - 1
Снимка: ZUMA Press

Само дни, след като бе опериран от сърце, почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната. Именитият американец, който винаги избягваше медийните изяви, си отиде на 82-годишна възраст. В началото на месеца той успешно се сдоби с байпас, но последвали усложнения, които се оказали фатални.
Американският президент Барак Обама заяви, че Армстронг е един от най-големите герои на страната не само в историята, но завинаги.

Героят от мисията „Аполо 11“ бе гледан от над 500 милиона души, разхождайки се по повърхността на Луната 20 юли 1969 година. Негови са известните думи: "Малка стъпка за човек, гигантски скок за човечеството".

Тогава той е на 38 години. Никога не е стичал, че е извършил подвиг. На въпрос как се чувства, знаейки че отпечатъците му ще останат на лунната повърхност в продължение на хиляди години, астронавтът отговаря шеговито: „Надявам се един ден някой да ги почисти”.

По време на Корейската война Нийл Армстронг е пилот на изтребител, като има 78 бойни полета от онова време. През 1956 г. постъпва на работа в наскоро създадената НАСА, където първоначално е тестов пилот. През 1966 г. Армстронг полита за пръв път в космоса в качеството си на командир на космическия кораб Gemini 8.

През 1969 г. е неговият втори космически полет, отново като командир, но този път на Аполо-11. На 20 юли същата година Армстронг стъпва на лунната повърхност.

Нийл Армстронг напуска НАСА на 1 август 1970 год. До 1979 год. се занимава с научна работа и преподава в Университета на Синсинати, Охайо. След този период започва работа в частния сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 brigante

    1 2 Отговор
    умря си в лъжа!
  • 2 Замислен

    0 2 Отговор
    Когато една нация разполага с техниката да извърши две космически излитания и кацания, вероятно трябва да има и достатъчно добра снимачна апаратура да документира събитието. Всички сме виждали няколко кадъра от примитивно холивудско филмче, които изчезват, преди да се загледаш. И как при този напредък на техниката повече от 40 години никой не повтори кацането?