Last news in Fakti

9 Септември, 2012 03:24 13 133 4

Сбогом на рекета!

  • рекет-
  • палермо-
  • сбогом-
  • стига

Преди осем години Палермо осъмна с много плакати по стените. На тях пишеше: "Народ, който плаща рекет, няма достойнство!" Инициативата на младите хора в Сицилия прерасна в съпротива срещу властта на мафията, разказва Дойче веле.

Студенти създават сдружението Addiopizzo (Сбогом, рекет!). Техният плакат, маркиращ зоните, свободни от рекет - т.нар. "pizzo-free", и днес може да се види по много витирини на ресторанти и магазини в Сицилия. Много от чуждите туристи избират да посетят именно такива заведения, за които намират информации в пътеводителите си. Така, неусетно, те увеличават оборота на "честните" собственици.

"Не искаме нашите туристически разходи да отиват в джоба на мафията", казва семейството от Франкфурт. Двамата отпускари спят в четиризвезден хотел в покрайнините на Палермо, който също носи маркировката "pizzo-free". Контролът се извършва от специален комитет на сдружението Addiopizzo.

Този лозунг разтърси местното население още с появата си и успя да премахне табуто над темата за мафиотския рекет. Допреди пет години никой не смееше да проговори по този въпрос. Днес ситуацията е съвсем различна. Студентите-идеалисти са насъбрали опит. В началото малцина вземат насериозно идеята им за създаването на икономика, очистена от от мафията.

Младите срещу мафията

Днес в сдружението членуват стотици техни поддръжници. Собственичката на малък пансион Андреа купува хлебчетата за закуска от пекарна, която е "pizzo-free". А мръсното спално бельо отива в "pizzo-free"- пералня, която отскоро е член на сдружението. Това е нова фаза в борбата срещу мафията, която контролира голяма част от икономиката в Сицилия.

"Тези млади хора представляват едно ново поколение, което тръгва в настъпление, вместо да се преклони пред господството на мафията", пише в блога си политичката Рита Борселино, сестра на убития от мафията съдия-следоватал Паоло Борселино. Паоло Борселино, който загина преди 20 години, се бореше през целия си живот срещу контролираната от мафията икономика. Той със сигурност би се зарадвал искрено да види множеството табелки с надпис "pizzo-free". Междувременно отличителният знак на сдружението може да се види не само в Палермо, но и из цяла Сицилия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Пепино

    3 0 Отговор
    Добре е,че имат желание ,но нещата не стават толкова лесно.Ние от едни КОМУНИСТИ не можем да се отървем вече 20г а мафията е къде по сериозна структура.
  • 2 NaSakotoQkata

    1 0 Отговор
    Мафията е силна защото има слаби хора! Те това го знаят и затова съществуват! Народа никога не може да е единен! Затова има мафия! Докато поколенията се борят срещу нея, има хора които работят за нея, и подливат водата! Това е лошото, трябва да се изчистат ушетата! Във всяка война е имало такива подливащи вода, и никога не е имало честни битки!
  • 3 111111111

    2 0 Отговор
    комунистите са легализирана мафия
  • 4 Тошев и сие

    1 0 Отговор

    Не на незаконната наредба за паркиране в София!Рекет и тормоз!!!

    Протест на 10 септември 2012 г., от 18.00 часа, в църквата „Св. София“ , а от 18.30 пред Общината!!!

    Административен съд София – град отмени
    частично разпоредба на СОС за битови отпадъци
    Административен съд София – град
    отмени наредбата за градския транспорт
    Административен съд София – град
    осъди кмета за ухапана от куче жена
    Aдминистративният съд в София е отменил Наредбата за домашните любимци на Столичната община
    Билетът от левче незаконен
    Сдружение внася иск срещу наредбата за паркирането в София

    Съобщения на пресцентъра на Административния съд София
    ……….admincourtsofia.bg/
Новини по държави: