11 Юни, 2020 16:54 2 059 3

Китай осъди "провокативния" американски военен полет над Тайван

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • самолет-
  • военен полет

Формално Вашингтон няма официални дипломатически връзки с Тайпе

Пекин осъди американските армия за „провокативния“ полет на един от нейните самолети над Тайван, заявявайки, че този ход нарушава суверенитета на Китай и международното право. Това предаде Reuters.

Китай счита демократично управлявания остров за своя територия, както и за един от най-чувствителните си дипломатически въпроси. Именно заради това, Пекин редовно осъжда подкрепата на САЩ за Тайпе.

Във вторник министерството на отбраната на Тайван съобщи, че американският самолет C-40A, е навлязъл във въздушното пространство на острова с разрешение, но не е кацнал на никое от летищата в страната.  

От Пекин заявиха, че американският самолет е нарушил суверенитета, правата за сигурност и развитие, както и основните норми на международните отношения.

„Това беше незаконно деяние и сериозно провокиращ инцидент. Ние изразяваме силно недоволство и решително противопоставяне“, се казва в изявлението на китайските държавни медии.

В същия ден, когато американският самолет е прелетял над острова, тайванските военновъздушни сили са прогонили няколко китайски изтребителя, които за кратко навлезли в зоната за въздушна идентификация на острова. Тайпе многократно се е оплаквал от подобни китайски военни учения в близост до острова. 

Формално Вашингтон няма официални дипломатически връзки с Тайван. Въпреки това, САЩ е най-силният международен привърженик на острова, както и основен доставчик на оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    2 5 Отговор
    Само КНР Виетнам и Русия разбира се въпреки че са лапиталисти лошо, все пак Беларус става
  • 2 Анонимен

    10 5 Отговор
    Да ги свалят и това е. Милиарден Китай с вили и лопати да тръгне срещу сАЩ, ще ги победи.
  • 3 Бай Горан

    0 1 Отговор
    Пекин открито заяви,че ще завладее Тайван рано или късно.Само че Тайван не е Крим.Американците са наясно,че стане ли това,тогава е застрашено съществуването на самите САЩ.Целият Азиатско-Тихоокеански регион ще попадне под ударите на Китай.Това го разбират много добре и в Япония,Южна Корея,Виетнам,Филипините,Австралия и т.н.Друга огромна държава която следи с подозрение възхода на Китай е Индия.Русия също на практика е потенциална жертва на китайскатап експанзия,но за сега двете страни декларират,че са в "много добри отношения".В момента в който Китай реши,че е готов да завладее Тайван,най-вероятно ще е началото на Третата Световна Война.Какъв ще е мащаба и колко държави ще бъдат въвлечени,ще предопредели посоката на развитие на човечеството за векове напред.Е,при положение,че остане читаво място на планетата.