19 Юни, 2020 16:24 8 178 27

Русия предупреди Украйна да не прави това край Крим

  • крим-
  • русия-
  • украйна-
  • газ-
  • черно море

Москва ще разглежда действията на Киев като агресия

Русия предупреди Украйна да не прави това край Крим - 1
Снимка: Shutterstock

Всякакви опити на Украйна да добива въглеводороди от шелфа на Черно море край бреговете на Крим ще бъдат пресечени. Това предупреди депутатът от Държавната дума (долната камара на руския парламент) от района на Крим и член на комисията по енергетика Михаил Шеремет, цитиран от руските медии, предаде News.bg.

По-рано украинските медии съобщиха, че украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз" планира да възобнови добива на въглеводороди от шелфа на Черно море. Компанията спря разработването на находища близо до полуострова след окупацията на Крим от Русия. "За решението на подобни въпроси, Украйна трябва на първо място да осъществи демаркация на границите Черноморския басейн, след съгласуване с Руската федерация. Всеки опит за намеса ще бъде разглеждан от наша страна като акт на агресия срещу Русия", подчерта Шеремет.

По думите му въпросите за разработването на шелфа на Черноморския басейн трябва да се решават на ниво министерства на външните работи на двете страни, като се вземе предвид статутът на полуострова и променената фактическа морска граница между Русия и Украйна. "Всичко трябва да се случи по цивилизован начин, в съответствие с международните норми, правила и изисквания", коментира Шеремет.

През септември 2016 г. Украйна инициира арбитражно производство, позовавайки се на Конвенцията на ООН за морското право, с искане да потвърди правата си като крайбрежна държава в Черно и Азовско море и Керченския проток, както и да задължи Русия да ѝ изплати обезщетение. През февруари 2018 г. Киев подготви меморандум със своята позиция. Искът се отнася по-специално до това, че Украйна твърди, че са били нарушени правата за полезни изкопаеми, петрол, газ и рибни ресурси в морския шелф край полуострова. Според Русия арбитражният съд не бил компетентен да разглежда казуса, тъй като производството се отнася до претенции за суверенитета над Крим и не представлява спор относно тълкуването на конвенцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    75 12 Отговор
    Укрите е бъдат тупани от Черноморския боен флот на РФ базиран в Севастопол. Руснаците не са гърците!

    Коментиран от #25

  • 2 ⛦⛦⛦⛦🇷🇺🇷🇺⛦⛦⛦⛦

    72 13 Отговор
    Крим и птилежащите юу водни територии принадлежат на Федерацията и всеки опит за добив на полезни изкопаеми ще бъде строго наказван!
  • 3 миш

    58 8 Отговор
    Украйнците като как си го представят това?
  • 4 Антимилиционер

    9 25 Отговор
    Евреите отраднаха нагло Усрайна от кухия милициоанерь. Това стана. Операция под носа му на Сорос и Държавния департамент.
  • 5 Антимилиционер

    7 26 Отговор
    Сега ще му вземат и Белорус.
  • 6 миш

    47 3 Отговор
    Първо ,да пробват да минат под моста ,като оня път.
  • 7 Значи първо анексираме без всякакви зако

    6 48 Отговор
    И после искаме законите да се спазват. Абе и евреите не са толкова безочливи....

    Коментиран от #9, #14, #23, #26

  • 8 В.В.

    27 1 Отговор
    Първо,Диалог,,,после Действие....Ако си поискаш както трябва ти се дава,,а ако не,,Ами Не..
  • 9 Бесен Язовец

    31 2 Отговор

    До коментар #7 от "Значи първо анексираме без всякакви зако":

    По закО за анексиране след законен референдум и после по закО на въоръжените сили за охрана на суверените територии на Федерацията !

    Коментиран от #17

  • 10 Ю Кортес

    4 24 Отговор
    Кой взел да говори за международните правила....смех

    Коментиран от #11

  • 11 Бесен Язовец

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ю Кортес":

    Смех са картичките на Крим в Киев по 6- гривни с надпис :доброто старо време!

    Коментиран от #16

  • 12 Научете се най после

    40 4 Отговор
    Няма окупация на Русия - има присъединяване на територия и население към Русия след референдум, проведен в съответствие със законите та Украйна и Русия и с международното право в присъствието на международни наблюдатели.
  • 13 един миньор

    26 6 Отговор
    Укрите ще станат на домбаски въглища !
  • 14 Справи се първо

    27 1 Отговор

    До коментар #7 от "Значи първо анексираме без всякакви зако":

    със законовите изисквания на Украйна , със статута на Крим преди референдума, с мнението на международните наблюдатели по време на референдума - и после пиши. Анексиране няма, още по-малко - незаконно присъединяване. А може и да сравниш със създаването на Косово.

    Коментиран от #18

  • 15 В.В.

    22 2 Отговор
    Днешните ,,украинци,,,са утрешните,,,македонци,,...Да се знае.това..
  • 16 Руски гамбит

    27 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    А га ядоха кифлите, дето ги раздаваше онзи лелка Ноланд ни риваха! А сега, както и нашите народни продажници, сълзи и сополи!
  • 17 Малко смесваш понятията заради бояришник

    3 23 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Не може по международните закони да анексираш и после да се позоваваш на тях за някакви права...
  • 18 Къде е това мнение на тези

    6 16 Отговор

    До коментар #14 от "Справи се първо":

    Международни наблюдатели? Аааа, няма го, защото такива нямаше и никой не признава анексията.
  • 19 ʰᶦᵍʰ

    7 1 Отговор
    Ех тези ресурси... няколко века минаха , милиарди хора умряха и още не могаг да си ги поделят...
  • 20 Територия придобита чрез престъпление

    2 13 Отговор
    Не поражда права върху нея така както актът на открадване на колело не ви прави собственик

    Коментиран от #21

  • 21 хамсал

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Територия придобита чрез престъпление":

    Ми иди и си цопни кълките там да те видим що за мъжкар си!
  • 22 1944

    4 9 Отговор
    пияните каскети да върнат имотите на насилствено изселените от крим татари , българи и гърци
  • 23 Марков

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Значи първо анексираме без всякакви зако":

    Крим никога не е бил Украински.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 историк

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Прав си! Руснаците са като турците! Първо заграбват Украинската територия Крим, а после забраняват на украинците да си ползват крайбрежието! Така турците заграбиха северен Кипър, а сега не дават, нито на гърците, нито на кипърците да добиват газ в своите си води.
  • 26 jforfk

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Значи първо анексираме без всякакви зако":

    Крим е присъединен към Русия чрез референдум. Точно съгласно устава на ООН. Точно, както хавайските острови са присъединени към САЩ. Та задайте си въпроса ако Крим не е руски защо тогава Хавай да е ... американски? Между другото по същия начин гласуваха и каталунците на референдума. А Испания арестува Пучдемон. Защо не протестирате срещу окупацията на Хавай или на Каталуния? Аз не протестирам против това дали Крим, Каталуния или Хавай са съответно руски, испански или на САЩ, но ужасно се дразня от различните аршини на "западния" свят. Щото ужасно ме е страх, че един "светъл" ден някой "бележит" българин ще поиска референдум за отделянето Лудогорието или Родопите. И съгласно западните аршини много се опасявам това да не е в наш ущърб. И обратно много бих се зарадвал, ако в Македония или Одринска тракия някой обяви референдум за присъединяване към България. И ако аршините са в наша полза ще се радвам, ама едва ли ...
  • 27 ШЕФА

    1 0 Отговор
    Много обичам украинките.Хубави бели палави и много обичат големите наденици.Наскоро плющях една на задна направо ме скъса но скоро ще има реванш и съм се подготвил якоооо........................
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания