19 Септември, 2012 15:29 2 789 5

Френско хумористично списание пак на нож с Мохамед

  • charlie hebdo-
  • шарли ебдо

В разгара на засилващите се протести сред арабите срещу поредния филм, обидил пророка Мохамед, френското хумористично списание „Charlie Hebdo” наля допълнително масло, пускайки провокативни карикатури.

Корицата с автор художника Шарб представя мюсюлманин в инвалидна количка, бутана от ортодоксален евреин с характерните шапка и навити къдрици, под заглавие "Недосегаемите 2".

Политически и религиозни лидери от цял свят призоваха медиите да действат отговорно и да избягват допълнително нагнетяване на ситуацията, но сатиричният седмичник пуска шаржове с Мохамед.

В нарочен коментар „Нувел обсерватьор“ отбелязва, че ако предишните карикатури на пророка Мохамед са били интелигенти и провокативни, то сегашните са преминали добрия тон на журналистиката.

Отзвукът беше очакван, а сайтът на „Charlie Hebdo” от сутринта е недостъпен.

Френският премиер Жан-Марк Еро заяви, че не одобрява "каквато и да е крайност".

"В настоящия контекст" министър-председателят изразява "неодобрението си към всяка крайност" и призовава "всеки към дух на отговорност", се уточнява в негово комюнике.

"Свободата на изразяване е един от фундаменталните принципи на нашата република. Тази свобода се упражнява в рамките на закона и под контрола на съда, когато той бъде сезиран", припомня Жан-Марк Еро.

Накрая премиерът подчертава съществуването във Франция на "принципа на светската власт, който е, заедно с толерантността и уважението към религиозните убеждения, в сърцевината на нейния републикански пакт".

От своя страна председателят на Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание (ФСМВ) Мохамед Мусауи е научил с "дълбоко изумление" за публикуването от седмичника "Шарли Ебдо" на "обидни рисунки за ислямския пророк".

ФСМВ, който представлява мюсюлманското изповедание пред публичните власти на Франция, осъжда "най-остро този нов ислямофобски акт" и "отправя силен призива към мюсюлманите във Франция да не се поддават на провокацията".

Франция засили сигурността край посолствата си в страните, където биха могли да избухнат гневни реакции срещу карикатурите на пророка Мохамед, съобщи външният министър Лоран Фабиюс.

"Дадох инструкции да се предприемат специални мерки за сигурност във всички държави, където би могло да възникне проблем", обяви Фабиюс. Той също призна, че е "разтревожен" от възможността да има враждебна реакция на карикатурите, публикувани от сатиричен седмичник. Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание вчера осъди "най-остро този нов ислямофобски акт" и отправи призив към мюсюлманите в страната "да не се поддават на провокацията".

Френските училища в Тунис ще бъдат затворени до понеделник, поради съображения за сигурност, след като френски седмичник публикува карикатури на пророка Мохамед, съобщиха от френското посолство в Тунис.

"Това е превантивна мярка. Ние не сме получавали никакви директни заплахи", каза източник на посолството, като добави, че учебните заведения ще останат затворени в петък, когато ислямистки демонстрации са най-много.

''Charlie Hebdo” не за първи път публикува карикатури на Мохамед, но анализатори се опасяват, че сегашният случай може да прелее капката.

Качването в интернет на откъси от филма "Невинността на мюсюлманите", заснет в САЩ, който обрисува исляма като "рак", предизвика на места смъртоносни антиамерикански демонстрации сред мюсюлманския свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоянов

    1 0 Отговор
    Ш...ните евреи си правят т...к с мюсюлманите,а плащат християните!
  • 2 ПАБЛО

    1 0 Отговор
    Всяка нарисувана чалма Мохамед ли е? Кой го е виждал как изглежда?
  • 3 ПАБЛО

    0 0 Отговор
    Този,който бута количката сигурно е Мойсей?
  • 4 georgi

    0 0 Отговор
    Цигания - докога ще се търпят прищявките им, време е да се поставят на място. Франция ислямска държава ли е..............
  • 5 муспи

    0 0 Отговор
    Наистина ние сме най лакейската колония. В карикатурата много по важно е че еврейското раби бута количката с моамед, а си даваме вид че е важно г.за и чалмата на този бедуин. Арапите също не повдигат въпрос около еврейското присъствие. Изглежда че и карикатурата е от синедриона. Какви са целите на този синедрион с тази карикатура е тайна, но безспорно има и тест - докъде е стигнала глупоста на гоите?
Новини по държави: