Last news in Fakti

1 Октомври, 2012 21:10 1 616 2

Милиардерът Иванишвили печели изборите в Грузия

  • грузия-
  • парламентарни избори-
  • бидзина иванишвили
Милиардерът Иванишвили печели изборите в Грузия - 1
Бидзина Иванишвили

Опозиционната коалиция „Грузинска мечта“ на бизнесмена милиардер Бидзина Иванишвили е победител в парламентарните избори в страната според данни от екзит-пол проучванията, излъчени както от проправителствени, така и от опозиционни тв канали в Грузия, съобщи lenta.ru. Според говорителката на коалицията Чиора Тактакишвили опозицията се е наложила категорично в 53 от общо 73 едномандатни района, а по пропорционалната система резултатите на президентската партия на Михаил Саакашвили са почти рамвни с тези на блока на Иванишвили.


Местата в Грузинския парламент са 150. 77 от тях се запълват по партийни листи (пропорционално), а 73 - по едномандатни райони (мажоритарно).
Днес на територията на страната работиха почти 4000 избирателни бюра, а избирателните списъци включваха над 3,5 милиона гласоподаватели. По предварителни данни на ЦИК са грасували 54%. По грузинските закони няма праг на избирателната активност,  под който изборите да се смятат за нелегитимни.

Според данните на опозиционната „Лига на избирателите“  блокът на Иванишвили води със значителна преднина - 70,24%, докато партията на Саакашвили е събрала едва 24,66% от гласовете. Екзит-пол проучването на опозиционния тв канал „Маестро“ сочи 63% за Иванишвили срещу 27% за Саакашвили. Според Канал Rustavi2 пък "Грузинска мечта" има 51% от гласовете на избирателите, а на второ място е дясната партия "Единно национално движение" с 41%. Според данни от проучване, поръчано от обществената телевизия в Грузия, блокът на Иванишвили води, но е събрал едва 35%.

Саакашвили фактически е признал поражението си в пропорционалните листи, но не и при мажоритарните кандидати, твърдят местните медии. Това не пречи на Иванишвили вече да поздравява поддържниците си с победата. Няколко хиляди души в момента  празнуват в центъра на Тбилиси. По оценка на победителя, цитиран от агенция Ройтерс, „Грузинска мечта“ ще заеме 100 от 150-те места в бъдещия парламент.
Иванишвили ще защитава свободата на словото и ще се бори всеки човек да може да намери достойна работа и да има достойни доходи в собствената си страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники Николов

    0 0 Отговор
    освен милиарди на човек му е нужно и милиони
    идиоти да командва
  • 2 8976

    0 0 Отговор
    Айде миша еврейско изчадие американски гъ-ик до тука беше