29 Юли, 2020 13:49 1 981 9

Предупреждение: Китай може да използва TikTok за намеса в изборите в САЩ

  • сащ-
  • китай-
  • избори-
  • доналд тръмп-
  • марко рубио

Група високопоставени сенатори републиканци поискаха от администрацията на Тръмп да вземе мерки срещу заплахата

Група високопоставени сенатори републиканци засилиха вчера натиска върху ТикТок /TikTok/, като поискаха от администрацията на Тръмп да вземе мерки срещу заплахата, която представлява за изборите в САЩ тази китайска социална мрежа за споделяне на видеоклипове, предаде Ройтерс.

В писмо с вчерашна дата сенаторите Марко Рубио, Том Котън и други законодатели се позовават на цензурата в ТикТок срещу видеоматериали, критични към политиката на Пекин към уйгурското малцинство и предполагаемите опити на Китай да манипулира политическите дискусии в тази социална мрежа, предава БТА. 

Сериозно сме загрижени, че Китайската комунистическа партия може да използва своя контрол върху ТикТок, за да изопачи или манипулира политическите разговори, за да всее разногласия сред американците и да постигне своите предпочитани политически резултати", пишат законодателите в писмо до Службата на директора на Националното разузнаване, действащия шеф на министерството за вътрешна сигурност и директора на ФБР.

Републиканците Тед Круз, Джони Ърнст, Том Тилис, Кевин Креймър и Рик Скот също са подписали писмото, в което се настоява съответните институции да кажат дали Пекин е в състояние да подсилва определени политически възгледи и да влияе чрез популярното приложение, което е притежание на китайската "БайтДанс текнолоджи".

Говорител на компанията каза, че ТикТок не е предназначена за политически новини, но въпреки това "активно инвестира в защита на приложението" и черпи чужд опит в тази насока. "ТикТок има стриктна политика срещу дезинформацията и ние не приемаме политически реклами", добави говорителят, цитиран от Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    12 0 Отговор
    на тия все някой друг им избира президента-явно са второкласна държава
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тони Мигусмикару

    7 0 Отговор
    Хахахааа..тия са чисто луудии!И тва е ядрена държава?!?Пази Боже!!!
  • 4 Бай Дончо съм го отписал

    3 0 Отговор
    Сега моя грижа е Мелания. Путин съм.
  • 5 Гепи

    4 0 Отговор
    В момента Американците са заети с разграбване на магазини и не им е до споделяне.
  • 6 да де

    3 1 Отговор
    Краварите съвсем изтрещяха пак някой ще им назначава президента още малко и ще им се привидят и сиви мишки.
  • 7 Бай Манчо

    0 0 Отговор
    Хахахахахаха , няма цензура иначе и сме борци за мир , демокрация , човешки (не гърски) права , а от TikTok се стархуват - платформа за споделяне на простотии - безсмислена и тъпа като подобните сенатори или конгресмени които виждат намеса от всеки и всичко .
  • 8 Бачо Киро

    0 0 Отговор
    Ааа не е верно, не само TikTok! Tinder също може да ползват.
  • 9 Байдурян

    0 0 Отговор
    Ааааа не бе .с бонбони -тик так -