31 Юли, 2020 14:20 3 016 18

Украйна изпрати протестна нота на Русия

  • украйна-
  • русия-
  • протестна нота-
  • донбас

Около 13 хиляди души са станали жертва на конфликта в Източна Украйна

Украйна изпрати протестна нота на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинското външно министерство изпрати протестна нота на Русия заради изпращането на хуманитарна помощ в Донбас, съобщиха от пресслужбата на ведомството, предаде News.bg.

Украинското външно министерство определи като незаконна хуманитарната помощ, тъй като тя е била внесена през граничните контролно-пропускателни пунктове "Изварино" и "Успенка", които не се контролират от Киев, и настоя Русия "да спре да извършва международни незаконни действия против суверенитета на нашата държава". През април 2014 г. украинските власти започнаха антитерористична операция срещу самопровъзгласилите се сепаратистки Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), които подкрепят и са подкрепяни от Русия.

Това стана след свалянето от власт на бившия президент Виктор Янукович в началото на 2014 г. след Майдана в Киев.  Според последните данни на ООН около 13 хиляди души са станали жертва на конфликта в Източна Украйна. На 27 юли влезе в сила поредно споразумение за допълнителни мерки по прекратяване на огъня. През миналата седмица в Донбас бяха убити трима украински военни, шестима са били ранени. Същевременно мониторинговата мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е установила наличие забранено тежко въоръжение, което не е било изтеглено, както изискват договореностите от Минск.

Освен това руската страна нарушава споразумението като навлиза на украинска територия с т. нар. хуманитарни конвои, без съгласието на украинското правителство. Освен това на наблюдателите не е позволявано да се придвижват свободно на окупираните от руски сили територии. Сегашното примирие към 30 юли в значителна степен се спазва. Руските въоръжени формирования са извършили пет нарушения на режима на прекратяване на огъня, при които украинските войници не са открили ответен огън. 


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путин

    36 2 Отговор
    Протестиращо си го местя в другия крачол!
  • 3 AK-74 5,45x39 с дулен компенсатор

    10 2 Отговор
    По голяма далекобойност от АК-47, начална скорост на куршума 950м/с, 7,62x39 е 750.
    И единия и другия имат преимущества.
  • 4 Българин

    4 44 Отговор
    Украинците след като толкова години са живели с диваците трябва да са на ясно, че алкохолиците разбират само от бой.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Защо първо не погледнеш

    33 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    европейската статистика за употреба на алкохол на глава от населението и тогава да пишеш за алкохолици? В тая статистика в челото са държави от ЕС впрочем...

    Коментиран от #8, #14

  • 6 Бай Манчо

    36 1 Отговор
    Не е важно какво искат фашизираните хохли , а народът . Така , че трябва да свикват защото както вървят нещата ще има още независими републики :)))) , браво на Руснаците никога не оставят своите в беда !

    Коментиран от #18

  • 7 БАлконски

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Явно не си българин
  • 8 Антимилиционер

    1 25 Отговор

    До коментар #5 от "Защо първо не погледнеш":

    русия откога е в Европа,че я търсиш в статистиките?

    Коментиран от #10, #16

  • 9 Укрите да си налягат

    21 0 Отговор
    дрипите,че ще го ядат четвартития руски. Не били съгласни с хуманитарната помощ,ма някой пита ли ви.
  • 10 Отвори си учебника

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "Антимилиционер":

    по география преди да пишеш,защото изглеждаш тъпооо. Русия е разположена на два континета,а познай кои са.

    Коментиран от #12

  • 11 Чудно ми е откъде

    16 0 Отговор
    трябва да минават хуманитарните конвои за да бъдат контролирани от Киев,може би от там,та то стана през Витоша за жп. гарата. Избрали са най кратките пътища съответно до Донецк и Луганск.
  • 12 Антимилиционер

    0 12 Отговор

    До коментар #10 от "Отвори си учебника":

    Този е някакъв неук милиционер, който нагло ми открадна ника. Къш бе съветска фуражка! Измисли си собствен ник!
  • 13 Бесен Язовец

    19 0 Отговор
    От Москва кво са виновни, че усраиците не си контролират КППтата? Отдавна от Киев са загубили Донецк и Луганск просто не си го признават.
  • 14 Факт

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Защо първо не погледнеш":

    Поляците по алкохолизъм никой не може да ги бие!
  • 15 Stéphanie 🎲

    1 16 Отговор
    То това е с месеци ,Путин да внимава укрите са луди хора шега не бива с тях.Да не им падне в някоя тъмна уличка с кола у тиквата 😉😁.Ако се съберът и другите републики Москва е мазало .
  • 16 Сандо

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Антимилиционер":

    Айде обратно в началното училище да си научиш урока
  • 17 не може да бъде

    11 0 Отговор
    Обясним е протестът на Украйна ,има основание!Значи ,хуманитарният конвой е съставен от подготвени хор ,нищо не се "приватизира",митничарите също не смеят да си вземат нищо ,конвоят отива директно в местата за разпределяне!?А както се оказва има доста неща ,които представляват интерес за т.н. украинци- не са само хранителни продукти-но при тази схема на доставка за тях просто няма как!?А можем да си представим ако конвоят мине през територия контролирана от Киев -та това ще бъдат проверки, контрапроверки,сверяване на стандарти, конфискация ,изземване на продукти с най-различни "благородни" цели и предлози!Даже не е ясно дали ще има поне един пълен камион до крайната цел!?Какви загуби само понасят т.н.украинци!
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Манчо":

    1. Янукович дойде на власт обещавайки на украинците прозападен курс на управление.
    2. Путин, след като даде обещание за 3 милиарда долара помощ на Украйна, притисна Янукович да се откаже от сближаването с Европа.
    3. Янукович обяви, че преговорите с ЕС се отлагат за в бъдеще.
    4. Волните и свободолюбиви Украинци разбраха, че са излъгани и продадени.
    5. Прогониха кремълския лакей.
    6. Путин реши да даде урок на новата власт в Киев и организира отцепването на п-в Крим от Украйна, въпреки че Русия с международен договор е ГАРАНТ ЗА суверенитета и ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА.
    7. "Крим наш" - при положение, че никой не поставяше въпроса за отделянето на Крим повече от 20 ГОДИНИ след като Украйна отново става независима след разпадането на СССР.
    8. Този гаров жулик се подигра с казаците и те го натириха. Пак добре, че не го съсякоха, според обичаят им. Сега квичи като наритано псе.
Новини по държави: