Last news in Fakti

31 Август, 2020 13:32 6 588 30

Китай избухна: Председателят на Чехия ще плати тежка цена

  • тайван-
  • китан-
  • чехия-
  • сенат-
  • посещение-
  • милош вистърчил

Чешкият представител заяви, че не търси политическа конфронтация

Китай избухна: Председателят на Чехия ще плати тежка цена - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайският външен министър Ван И предупреди, че председателят на чешкия сенат Милош Вистърчил ще "плати тежка цена" за нарушаването на принципа "Един Китай" с официалното си посещение в Тайван, съобщи "Ройтерс", като се позовава на изявление на министерството на външните работи на Китай, предаде News.bg.

Вистърчил отхвърли предупреждението, като заяви, че не търси политическа конфронтация. Той пристигна вчера в Тайпе на посещение за насърчаване на бизнес отношенията с Тайван, като заяви, че Чешката република няма да се подчини на възраженията на Пекин. Китай смята Тайван за отцепническа провинция, която не отговаря на условията за държавни отношения.

По време на посещение в Германия китайският външен министър каза, че ще има възмездие. "Китайското правителство и китайците няма да оставят нещата на самотек или да стоят безучастно и ще го накарат да плати висока цена за недалновидното си поведение и политическия опортюнизъм", изтъкна китайският първи дипломат.

Ван каза, че китайското правителство и хората няма да търпят подобна "открита провокация" от страна на Вистърчил и антикитайските сили зад него, макар че не даде подробности как точно ще реагира Пекин. Вистърчил от своя страна подчерта, че коментарите на Ван са намеса във вътрешните работи на Чешката република. "Ние сме свободна държава, която се стреми да поддържа добри отношения с всички държави и вярвам, че това ще бъде така и в бъдеще, независимо от изявлението на министъра. И нека повторя отново - това посещение по никакъв начин не е предназначено за политическа конфронтация с никого ," изтъкна той.

Министърът на икономиката на Тайван Ван Мей-Хуа отказа директен коментар за атаката на Китай срещу Вистърчил, но заяви, че двете имат много общо. "Чешката република и Тайван са свободни и демократични страни, които влагат голямо значение в правата на човека. Ние имаме същите ценности като чехите", каза тя пред репортери, изказвайки се пред съвместен бизнес форум с Вистърчил.

По-късно той трябва да се срещне с президента на Тайван Цай Ингвен и ще се обърне към парламента на Тайван. Чешкият президент Милош Земан се стреми към по-тесни бизнес и политически връзки с Китай от встъпването си в длъжност през 2013 г., но усилията му са засегнати от неуспешни инвестиционни планове и чешки колебания относно разрешаването на китайския телекомуникационен гигант Huawei да играе роля в развитието на следващото поколение телекомуникационни мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    36 71 Отговор
    Чехите са богата държава и отявлени патриоти. Не говорят други езици освен Чешки и всичко там е написано само на езика на Кафка. Не мисля че Китай може да плаши такъв достоен народ. Те са вече почти 11 милиона на територия малко по-малка от България. А ние гоним 5-те милиона. Особено сега, ако комунистите и метежниците вземат властта със сила

    Коментиран от #5, #6, #13, #17

  • 2 Сащ ръчкат ЦИЕ

    74 22 Отговор
    Чехия не е свободна държа докато е член на ЕС и НАТО. Тези посещения са инициирани от Лангли, да не кажа наредени и съгласувани. Чехия е свободна колкото Афганистан.... Окупирани колонии. Що дирят американски бази в ЦИЕ?
  • 3 АНОНИМЕН

    22 6 Отговор
    Китайците на политическо ниво ще си говорят! Истината е, че много сериозна търговия се прави от тайвански търговци с китайска стока, включително с Чехия! Ще се посърдят, ще покрякат, а търговията ще си продължи!
  • 4 Кристиян Вигенин

    11 40 Отговор
    Струва ми се,че дойде време да изгониме китайците от "Илиянци",докато не е станало късно.
  • 5 goni

    31 9 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Няма да обиждаш чехите! Почти всички говорят отличен английски, а всички отличен немски! 11 мил. найстина е много!:0 Китайски представител е обявил че няма да може всички да бъдат настанени в хотели в Пекин!:) Една част ще са в Шанхай!:) Китай в никакъв случай не може да ги уплаши, за сметка на това ги плашат САЩ, иначе нямаше да правят подобни глупости!:) Но, сметката им е крива, защото Китай вече е лидер във всички области, освен военната! Скоро и там ще са! Вервай ми!:)

    Коментиран от #7

  • 6 Литератор

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Кафка, макар и да е чех, е писал само на немски.

    Коментиран от #8

  • 7 Неразбрал

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "goni":

    Бях това лято в Чехия, трудни са им английския и немския. Иначе чешкия им се отдава. Един там много добре ковореше немски, виетнамец

    Коментиран от #10

  • 8 ЗайоБайо

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Литератор":

    Той по-добре да не беше писал, а вместо това да се беше лекувал
  • 9 Ловец на комунисти Енвер Паша

    24 4 Отговор
    Китай е световна сила. Това е фактор. Просто не се месят много в световната политика а се развиват. Нека светът да си мисли че САЩ е световна сила.

    Коментиран от #11

  • 10 goni

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Неразбрал":

    Нали на теб ти се отдават отлично!:) Нема да се косиш!:) Явно езиците ти се отдават!:) Научи и чешки!:)

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гларус

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "goni":

    Чешкият е като българският. С две чехкини това лято на Приморско се разбрахме на български. Едната много красива, но малко като дъска, другата добре че си носеше постоянно маската, но яко тяло. Българките са по-хубави, но чехкините са по-издръжливи и стегнати

    Коментиран от #15

  • 13 КОКОРЧО 🙄

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Единственото от което се интересува Китай е зaдницитe на чахкините Хахаха новите чехи жълти кривогледи и метър и дваесе.

    Коментиран от #16

  • 14 Прекаленокъсоиме

    8 4 Отговор
    Хаха Чехия и богата държава какъв виц.Дори китайците ходят да поизпразнят евтино кесиите в Чехия и Унгария Чехкините са по-евтини от виетнамките и тайландките.Чехия са супер потъваща икономически държава обирана до шушка от Германия и ЕС като цяло.На фона на цените мизерни заплати.
  • 15 повЕрвахме ти

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гларус":

    Май си прекалил с джойнта))))Да объркаш ромки с чехкини

    Коментиран от #18

  • 16 Oswaldo Honduras

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "КОКОРЧО 🙄":

    Жълти хора няма Монголоидите имат бяла кожа
  • 17 Хлъц

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Нещо си объркал" поводите" на каруцата,колега! Франц Кафка е немскоезичен автор.Никога не е написал и един ред на чешки.Много лекомислено е, да използвате името му,за демонстрация на " информираност". Нещо да сте чул,или прочел за Австроунгарска империя? В задачката се пита,по кое време твори Кафка? Мисля,че ако поднасяте свойте доводи и размисли със ваши си думи и словоред,ще бъдете по атентичен.Кафка!? Изобщо прочел ли си два реда от негово произведение?
  • 18 КОКОРЧО 🙄

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "повЕрвахме ти":

    А бе с дръпнати очи имам предвид неевропейци тука работа нямат.

    Коментиран от #22

  • 19 Чехите

    2 3 Отговор
    са много по-мързеливи от бългрите. Затова са малко емигранти в САЩ и Германия, където емигрантина бачка по 10 часа на ден и събота. А нашио за доларе и евраци бичи ли бичи, като кон.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ANGKOR WARRIOR

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "The Beyonder Realm Classic":

    Що бе има доста яки Азиатки нищо грозно не виждам в тях

    Коментиран от #24

  • 22 ANGKOR WARRIOR

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "КОКОРЧО 🙄":

    Що бе имат яки мадами
  • 23 Историк

    3 0 Отговор
    "Един Китай", но на картата има и Тайван
  • 24 The Beyonder Realm Classic

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "ANGKOR WARRIOR":

    Аз това казах че има изключения тоест за красивите азиатки но като цяло си остават грозни извънземни гледай филми на американците с бели красиви мадами и гледай сто азиатски къде ще видиш толкова индийки тайландки японки китайки кореки да бия по красота болшинството от европейската цивилизация пълна с милиони бели етноси от красиви бели жени не дай си боже света да е китайски не си представям ООН и целия свят комунистически диктаторски и с милиарди грозни извънземни

    Коментиран от #25

  • 25 ANGKOR WARRIOR

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "The Beyonder Realm Classic":

    Еми това си е твоя вкус не те опреквам и Азиатците са си земляни и имат червена кръв и не си прав че някой Азиатки са красиви повечето са красиви разходи се по света да видиш.. не ми трябва да гледам филми понеже живея в Тайланд и жена ми е Тайландка и не намирам нищо извънземно в нея но все пак мнението си е твое

    Коментиран от #26

  • 26 The Beyonder Realm Classic

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "ANGKOR WARRIOR":

    И аз съм бил с циганка и наистина е землянка но не човек от мойта цивилизация която аз искам няма лошо да си с тайландка но като цяло цялата цивилизация от такива е доста грозно да имам си собствен стил и виждане за красивотто и едеалното нищо повече сравнявам ги с извънземни защото не са мой тип хора

    Коментиран от #27

  • 27 ANGKOR WARRIOR

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "The Beyonder Realm Classic":

    Ем бива кво
  • 28 Ку КУ

    1 2 Отговор
    Чехите като население колкото малък китайски град а някакъв кмплексар се опитва да им дава тон.....жалка и смешна история....
  • 29 АВЕ НЕ СА ТОЛКОВА БОГАТИ КОЛКОТО

    2 0 Отговор
    СИ МИСЛЯТ НЯКОИ.....ПО-БОГАТИ СА ОТ НАС АМА СА СИ ДАУЕЧЕ ОТ ШВАБИТЕ И СКАНДИНАВИЕТО....КРАСИВА ДЪРЖАВА СА И СА ТЕХНИЧЕСКА НАЦИЯ КАТО ЦЯЛО....МНОГО ПО-НАПРЕД СА ОТ НАС В МНОГО СЕКТОРИ...ДОСТА НЕЩА СА СЪЗДАВАЛИ В МИНАЛОТО НА ВИСОКО НИВО И ШКОДА Е СЪЗДАДЕНА ПРЕЗ 19 ВЕК ДОСТА ПО- РАНО ОТ ПОВЕЧЕТО АВТОМОБИЛИ В СВЕТА.ДАЖЕ И ПЛАТЕНИТЕ ЖЕНИ СА ПОВЕЧЕ ОТ ТУК И ПРОСТИТУЦИЯТА Е НАВСЯКЪДЕ...КОЕТО Е ОГРОМЕН МИНУС ЗА ТЯХ И ГИ ПРИНИЗЯВА ПО ТОЗИ ВЪПРОС НА ЕДНО НИВО С НАС....

    Коментиран от #30

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "АВЕ НЕ СА ТОЛКОВА БОГАТИ КОЛКОТО":

    ............по пражките паркове е пълно с гейове. Не знам на какво се дължи този факт.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания