17 Октомври, 2012 09:42 1 811 1

В оспорван дебат Обама взе реванш срещу Ромни-Видео

  • барак обама-
  • мит ромни-
  • сащ
В оспорван дебат Обама взе реванш срещу Ромни-Видео - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Президентът демократ Барак Обама е спечелил победа над кандидата от републиканската партия Мит Ромни на втория телевизионен дебат, отбелязват Си Ен Ен и Фокс нюз. Първият, според социолозите, бе спечелен от Ромни.

Настоящият президент, с червена вратовръзка и бившият губернатор на Масачузетс, със синя на бели ивици, се срещнаха в залата на Университета Хофстра в Хемпстед в щата Ню Йорк. В 90-минутен дебат те отговаряха на въпроси от група от

82 избиратели, все още колебаещи се за кого да гласуват.

Събитието, предпоследната телевизионна пряка конфронтация между двамата кандидати, събра десетки милиони зрители. Първият дебат, според социолозите, бе в полза на Ромни, който направи драматично подобрение на резултатите си в социологическите проучвания и достигна до точката на одобрение на Обама на национално равнище.

Сега тежестта падна върху раменете на президента - демократ, който водеше през пролетта на Ромни, но не се противопостави подходящо на нападателния си противник при първия дебат в Денвър.

Телевизионният канал Си Ен Ен съобщи, че 46% от телевизионната аудитория е дала предпочитанията си за Обама, докато Ромни получава 39 процента.

Според експресното проучване на телевизия Си Би Ес, 37% дават гласа си за Обама, а 30% от наблюдавалите дебата са за Ромни.

Останалите до 100% приемат равния резултат като най-добре отразяващ телевизионното съперничество в рамките на 90 минути излъчвано от залата на университет в малък град, близо до Ню Йорк.

Според Си Ен Би Си 56% от телевизионните зрители преценяват, че Обама е победил срещу 39%, които дават първенството на Ромни. Тук само 5% мислят, че резултатът е равен.

В залата на Университета Хофстра

Обама взе под внимание грешките си при първия дебат в Денвър

и този път действаше много по-напористо и дори агресивно. Съперниците често се прекъсваха и се опитваха да се уличат в лъжи.

Дебатите се проведоха във формата на т. нар. градски събрания. Водеща на дискусията беше авторитетната журналистка Кенди Кроули от Си Ен Ен. Тя стана първата жена от 20 години насам, която получи тази чест, припомня AP.

Според специалистите победата в дебат по телевизията все още не означава победа в президентските избори.

Заключителният дебат между двамата ще се проведе на 22 октомври във Флорида.

Президентът на САЩ Барак Обама обвини по време на втория президентски дебат републиканския си опонент Мит Ромни, че иска да облагодетелства най-богатите американци.

"Губернатор Ромни каза, че той има програма от пет точки, но той няма такава програма, програмата му е от една точка: най-богатите да се облагодетелстват при различни правила."

Барак Обама и Мит Ромни се сблъскаха с разгорещени реплики по енергийни въпроси. Досегашният президент обвини републиканския си противник, че иска да остави на петролните компании "да определят енергийната политика" на САЩ.

Ромни не пропусна да нападне Обама в неспособността му да намали цените на горивата и провала на политиката за овладяване на нелегалната миграция от Латинска Америка.

Двамата кандидати взаимно се прекъсваха няколко пъти като всеки се опита да отстои позицията си по тази тема.

"Това не е вярно, губернатор Ромни", каза в една от репликите си Обама, по-агресивен, отколкото в първия дебат, на 3 октомври.

Мит Ромни изглеждаше уверен и спокоен в защитаваните тези. Той показа, че владее уменията да комуникира в напрегнати условия и отговори на Обама.

Републиканският кандидат за президент обвини президента

Обама, че води САЩ "по пътя на Гърция ",

поради увеличаването на публичния дълг.

"Имахме четири последователни години, през които той каза, че ще намали наполовина дефицита, вместо това той се удвои. Достигнахме от държавен дълг от 7 000 млрд. до 16 000 млрд. Това ни поставя на пътя на Гърция", каза Ромни на Обама по време на президентския дебат.

Американският президент от своя страна се пошегува с твърдостта на Ромни, показана към Пекин, докато едновременно републиканецът инвестира в компании, които работят в Китай.

"Губернаторе, вие сте последният човек, който ще заеме твърда позиция с Китай", каза Обама.

Ромни многократно обеща, че ще се изправи срещу Пекин всеки път, когато Китай се опитва да "мами" за стойността на валутата си.

Мит Ромни заяви, че

политиката на президента Барак Обама в Близкия изток "се разпада пред очите ни".

"Политиката на президента в Близкия изток започна с обиколка на извинение и стратегия за управление, без да бъде на предната линия и тази стратегия се разпада пред очите ни", каза Ромни, като обърна специално внимание на положението в Сирия и Либия.

Обама обвини републиканския си съперник, че използва нападението срещу консулството в Бенгази, където загина американския посланик на 11 септември за политически цели.

"Не можете да използвате въпроси на политиката за сигурност" за политически цели, каза президента Обама, и нарече "обидни" обвиненията на противника си от Републиканската партия.

Ромни и Обама се разминават във възгледите си по много неща, но екипите им достигнаха до консенсус по въпроса за температурата в залата на Университета Хофстра, където се проведе дебата – между 17 и 18 градуса по Целзий, според Си Ен Ен, чиято репортерка Кенди Кроули водеше телевизионния сблъсък.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    16 000 000 000 000 $ те това им е държавния дълг който се увели4ава с около 40 000$ на минута