Last news in Fakti

9 Септември, 2020 22:00 4 154 14

Това е най-голямата екологична заплаха за здравето в Европа

  • замърсяване на въздуха-
  • околна среда-
  • европа-
  • мръсен въздух-
  • доклад-
  • ек-
  • ес

Замърсяването на въздуха продължава да е най-голямата екологична заплаха за здравето в Европа с повече от 400 000 случая на преждевременна смърт поради замърсяване на въздуха всяка година в ЕС

Това е най-голямата екологична заплаха за здравето в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване, въздействията на изменението на климата, например горещините, и излагането на опасни химикали, са причина за влошено здраве в Европа. Околната среда с ниско качество е довела до 13% от смъртните случаи според основна оценка на здравето и околната среда, публикувана от Европейската агенция за околна среда.

Подобряването на здравето и благосъстоянието на гражданите на Съюза е по-важно от всякога, като в момента вниманието е насочено върху борбата с пандемията от COVID-19. Пандемията дава ярък пример за сложните връзки между околната среда, социалните системи и нашето здраве, се казва в доклад на Европейската агенция за околна среда, разпространен от пресцентъра на ЕК.

Заболеваемостта в европейските страни може в значителна степен да се обясни със замърсяването на околната среда в резултат на човешката дейност, се казва в доклада на ЕЕА „Здрава околна среда, здрав живот: как околната среда въздейства върху здравето и благосъстоянието в Европа“. В доклада, който се основава главно на данни от Световната здравна организация за причините за смъртността и заболяванията, се подчертава, че качеството на европейската околна среда е важен определящ фактор за нашето здраве и благосъстояние. Показано е, че социалните лишения, вредните за здравето практики и променящата се демография в Европа оказват въздействие върху състоянието на околната среда, като проблемите са най-сериозни за най-уязвимите лица.

„Съществува ясна връзка между състоянието на околната среда и здравето на населението. Всички трябва да разберем, че като се грижим за нашата планета, ние спасяваме не само екосистеми, но и човешки живот, най-вече живота на най-уязвимите. Европейският съюз прилага този подход, а с новата Стратегия за биологично разнообразие, Плана за действие на ЕС за кръгова икономика и други предстоящи инициативи ние вървим към изграждане на по-устойчива и по-здрава Европа за гражданите на Съюза и бъдещите поколения“, заявява Виргиниюс Синкявичюс, комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството.

„COVID-19 е поредното напомняне, което ни кара ясно да осъзнаем връзката между нашите екосистеми и здраве и необходимостта да се изправим пред фактите — начинът, по който живеем, консумираме и произвеждаме, е пагубен за климата и оказва отрицателно въздействие върху нашето здраве. Чрез инициативи в широк обхват — от стратегията „От фермата до трапезата“ за устойчива и здравословна храна до Европейския план за борба с рака, ние сме поели сериозен ангажимент да се грижим за здравето на нашите граждани и нашата планета“, заявява Стела Кириакидис, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

„Въпреки че са налице подобрения в околната среда на Европа и се наблюдава ясен фокус върху Зеления пакт за устойчиво бъдеще, докладът показва, че е необходимо предприемането на сериозни действия, за да се защитят най-уязвимите членове на обществото, тъй като бедността често върви ръка за ръка с живот в лоши условия, свързани с околната среда, и влошено здраве. Обръщането на внимание на тези връзки трябва да бъде част от интегриран подход към по-приобщаваща и по-устойчива Европа“, заявява Ханс Брюнинкс, изпълнителен директор на Европейската агенция за околна среда.

Замърсяването на въздуха продължава да е най-голямата екологична заплаха за здравето в Европа с повече от 400 000 случая на преждевременна смърт поради замърсяване на въздуха всяка година в ЕС. Шумовото замърсяване е на второ място, като то е причина за 12 000 случая на преждевременна смърт, следвано от въздействията на изменението на климата, най-вече горещините.

Товарът от замърсяването и изменението на климата варира на различни места в Европа, като се наблюдава ясна разлика между страните в Източна и Западна Европа. Най-висок дял от националните смъртни случаи (27%) свързани с околната среда e в Босна и Херцеговина, а най-нисък — в Исландия и Норвегия, където тази стойност е 9%.

Социално слабите общности обикновено се борят с тройния товар на бедност, околна среда с ниско качество и влошено здраве. Често, по-бедните общности са изложени на по-високи нива на замърсяване и шум и на високи температури, а вече съществуващите здравословни проблеми повишават уязвимостта на рискове свързани с околната среда. За да се подобрят условията на околната среда за най-уязвимите граждани в Европа, са необходими целеви мерки.

Хората са постоянно изложени на множество рискове, включително замърсяване на въздуха, водата и шумово замърсяване, както и на химикали, които се комбинират и в някои случаи действат съвместно, засягайки здравето. Европейските градове са особено уязвими на множествoто от тези заплахи, като в същото време имат ограничен достъп до зелени и водни пространства.

Текущо проучване изследва връзките между настоящата пандемия от COVID-19 и екологичния аспект. Смята се, че вирусът на COVID-19 е с типологията на „междувидово предаване“ и е преминал от животни към хора — непредвиден резултат от натиска, който нарастващото потребление оказва върху природните системи. По отношение на въздействието на COVID-19 върху общностите ранните резултати показват, че е възможно замърсяването на въздуха и бедността да имат връзка с по-високото ниво на смъртност. Според първоначалната оценка в доклада, необходими са допълнителни проучвания за изясняване на тези взаимодействия.

В доклада се подчертава, че е необходим интегриран подход към политиките за околната среда и общественото здраве с цел преодоляване на екологичните рискове, защита на най-уязвимите и пълна реализация на ползите, които природата предлага за подпомагане на здравето и благосъстоянието. Здравата природа е ключов механизъм за осигуряване на добро обществено здраве, чрез който се намаляват заболяванията и се насърчават добро здраве и благосъстояние. Зелените решения носят тройна полза за здравето, обществото и околната среда. Качествените зелени и водни пространства в градските области подпомагат здравето и благосъстоянието, като предоставят места за физическа активност, почивка и социална интеграция, като това носи значителни ползи за бедните общности.

Зелените и водните пространства охлаждат градовете по време на горещините, облекчават наводненията, понижават шумовото замърсяване и подпомагат градското биологично разнообразие. По време на пандемията от COVID-19 много коментатори забелязаха възобновено оценяване на предимствата за психичното здраве и благосъстоянието от достъпа до зелени и водни пространства, най-вече в градската среда. В рамките на ЕС Европейският зелен пакт представлява критична задаваща посоката промяна в европейската политическа програма. С него се определя устойчива и приобщаваща стратегия за подобряване на здравето и качеството на живот на хората, за грижа за природата и за да „не бъде никой изоставен“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hess

    20 1 Отговор
    Е,всичко се прави с цел въвеждане на нови екоданъци,за да могат управляващите на Европа,да устискат на разходите направени покрай маймуните,които заляха континента,поканени от Меркел!Сега щем не щем,ще плащаме всички,и ще си ги гледаме като домашни любимци!

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Най-голямата заплаха са тикви

    12 1 Отговор
    Като Боко, Шмеркел и ЕрдУхан .
  • 3 Госあ

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Hess":

    Всичко е за да преразпределят пазарите с електрокарите и "веитата" и в същото време ще си вкарат сами автогол, защото всички електрокари ще бъдат китайски 😂
  • 4 Рошко

    9 0 Отговор
    Затова ли на нас ни карат токсичните боклуци да ги горим, и болниците са претъпксни, лекарите реват за заплати пък станаха милионери, да ни тровят та по бързи са се топим
  • 5 Хлорофил

    3 1 Отговор
    Хроники, хроники, хроники.......
  • 6 Criminal

    10 1 Отговор
    Е що от Европа боклука идва при нас......сечем си горите, водните басейни са на нула, заради ВЕЦ ове, унищожихме си природата за евро въздух..........ама от герб са добре с пачките и колчетата...........
  • 7 Деда ви Кольо🦏

    3 0 Отговор
    Пестицидите
  • 8 1234

    7 2 Отговор
    Разпадането на ЕС ще спомогне за чистотата на въздуха!
  • 9 Ццц

    4 1 Отговор
    400 000 умират от лошия въздух. Е, от Ковид 19 ли трябва да се страхуваме? ГЕРБ и БСП преди тях, дадоха реки, гори и всичко, което е ценно на свои хора да печелят и ликвидираха природата, а сега се грижели за здравето ни и то до такава степен са загрижени, че ти му викаш бегай, то вика не мога грижа се за теб. Осъзнайте се хора, парцал на носа не може да ти помогне повече от багер, който да срине ВЕЦ-а. Вредите от тоя бизнес са несравними с ползите. Ще кажат зелена енергия...а аз ще цитирам Ботев: ...а слънцето пече ли, пече...
  • 10 Леле,леле

    2 1 Отговор
    Пълни глупости ! То,въздуха разбираш ли не циркулира около планетата,седи си в Европа ! Тука мирише на корупция и лапане на парички в млн.евро от псевдотъртеи.

    Коментиран от #12

  • 11 Враца Баце

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Hess":

    Е да, но домашния любимец те обича и никога няма да ти ухапе или нарани. Инженерите на Изперкел.......фактите са ни ясни.
  • 12 Какво леле

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Леле,леле":

    Той преди да тръгне да циркулира се диша от местните в най-големи дози! След това се издига, ако е лек и започва да циркулира и се разрежда. Ти София виждал ли си я зимно време от Витоша в смог? Циркулира ли?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.