Last news in Fakti

18 Октомври, 2012 20:46 1 381 0

Осуетиха терористичен акт в Ню Йорк

  • ню йорк-
  • атентат-
  • федералния резерв-
  • бомба

Службите за сигурност на САЩ предотвратиха опит за атентат пред сградата на Федералния резерв в Ню Йорк, където се съхранява най-голямо количество злато в света, съобщи „Фокс нюз“.

Проекто-терористът Куази Мохамад Резванул Ахсан Нафиз, който искал да взриви 450-килограмова бомба пред зданието, е 21-годишен младеж от Бангладеш, действащ по примера на терористичната организация Ал Кайда. Той обаче от самото начало бил „прихванат“ и следен от ФБР.

Според шефа на нюйоркската полиция Рей Кели Нафиз бил в САЩ от януари със студентска виза за следване в колеж в щата Мисури, където щял да изучава специалност „Киберсигурност“. С пристигането си той започнал да търси бъдещи съучастници и така попада на информатор на ФБР. Агентът под прикритие снабдил гражданина на Бангладеш с фалшива бомба. Сред първоначалните идеи, които Нафиз споделил с него, били да извърши покушения срещу високопоставени американски политици, включително и срещу президента Барак Обама.

Нафиз е арестуван при опит да взрива бомбата с мобилен телефон. Той предварително е оставил писмо, че иска да унищожи Америка. В хотел недалеч от терористичната си цел записал и видео обръщение, в което обяснил, че се бори „до победа или мъченическа смърт“. Младият мъж е обвинен в опит за използване на оръжие за масово унищожение и за оказване на материална подкрепа на Ал Каида.

След атаките от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк са осуетени 15 опита за атентати. Сред потенциални цели са Бруклинският мост, Нюйоркската фондова борса и небостъргачът „Ситикорп Център“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА