Last news in Fakti

23 Септември, 2020 11:54 5 199 31

САЩ и Китай в нов челен сблъсък!

  • сащ-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • доналд тръмп

Доналд Тръмп и Си Дзинпин противопоставиха позиции и в ООН

САЩ и Китай в нов челен сблъсък! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В речите си пред Общото събрание на ООН, които заради пандемията бяха произнесени във видеоформат президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин продължиха сблъсъка си, подчертава френският в "Либерасион".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш беше единственият присъстващ лично в залата лидер. Той напомни, че светът е изправен пред най-тежката здравна криза на нашето време, най-тежките икономически сътресения и най-голямата загуба на работни места от Голямата депресия, както и пред нови заплахи срещу човешките права.

В същото време светът се движи в много опасна посока, подчерта Гутериш, като призова да се избегне "нова Студена война", при която "двете най-големи световни икономики да разделят света, всяка със свои собствени търговски и финансови правила, свой интернет и свои възможности в сферата на изкуствения интелект".

Час по-късно след призива на Гутериш Тръмп отправи невероятно остра нападка срещу Китай, като призова ООН да държи Пекин отговорен за действията му в началото на коронавирусната криза. В отговор посланикът на Китай в Ню Йорк заяви, че "не трябва да отстъпваме пред политическия вирус" и отхвърли обвиненията срещу своята страна.

В записаното си изявление Си Дзинпин призова да се приключи с начина на мислене, разделящи света на блокове и "да се откажем от идеологическите спорове и капана на сблъсъка на цивилизациите".

Президентът на САЩ заложи на същите националистически позиции, които вече е излагал на други световни форуми, като подчерта способността на Америка да постига "мир чрез сила" и усъвършенстваните оръжия, с които разполага. За разлика от предишната година, в залата нямаше достатъчно делегати, за да се чуе реакцията на събралите се дипломати, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Но Тръмп не можеше да прикрие колко е самотен пътят, поет от неговата администрация. САЩ отправиха нападки в ООН срещу водещи агенции като Световната здравна организация и се опитват да постигнат възстановяване на международните санкции срещу Иран, което според повечето им близки съюзници не съответства на правните норми.

От своя страна Си Дзинпин се възползва от възможността да се представи като защитник на международния ред, който Вашингтон погазва, без да мисли.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    23 53 Отговор
    Прав е Тръмп за всичко казано против Китай но явно либералите поо света се увеличиха, заедно с китайфилите и русофилите

    Коментиран от #12, #27

  • 2 лудия Дончо

    38 13 Отговор
    УСА-то , световните терористи ! 216 г. са във война !
  • 3 русия е джудже

    14 35 Отговор
    А джуджетата някой пита ли ги за мнение

    Коментиран от #18

  • 4 TINA

    34 11 Отговор
    ООН МЪЛЧИ ЧЕ ВИРУСА Е СЪЗДАДЕН ОТ ЦРУ ОЩЕ ПРЕЗ 2012 МОДЕЛИ НА СВЕТА РАЗСЕКРЕТЕН 2014 Г И Е В ИНТЕРНЕТ ПРОГНОЗАТА НА КОРОНАТА Е 2030 Г НЯМАТ СПИРАЧКИ ХАУС ЬАУС

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Казуар

    14 11 Отговор

    До коментар #4 от "TINA":

    А ти как резбра за това което пишеш.

    Коментиран от #9

  • 7 100

    2 6 Отговор
    Ше поскъпне ориза...
  • 8 TINA

    18 2 Отговор
    ЧЕТА ПОВИЧКО РАЗЛИЧНИТЕ ПРЕСИ И ЗАТОВА ИМА ИНТЕРНЕТ С МАЛКО МОЗЪК И СЕ ЗАПОМНЯ ПОМИСЛЕТЕ И ВИЕ ЧЕТЕТЕ ЗА ДА ЗНАЕТЕ КАКВО СТАВА ОКОЛО ВАС И КЪДЕ ЛЪЖАТ

    Коментиран от #31

  • 9 100

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "Казуар":

    Решетников му го е казал.
  • 10 Цун Кай Го

    10 19 Отговор
    Русия първа ще усети Имперския Китайски модел Засега балансира само със Сибир
  • 11 Чичо Сам

    14 23 Отговор
    Санкции и ембарго за жълтите комунисти.... И за нула време ще фалират...Продават евтини, но некачествени боклуци, от които светът трябва да се отърве... .
  • 12 Олимп

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    И глупаците също,... и глупаците също...
  • 13 Без война

    28 6 Отговор
    Това са двете най-големи икономически и по численост световни сили. Президент Тръмп е милионер, но не е политик и не бива да забравя, че при военен сблъсък Русия винаги ще бъде на страната на Китай. ЕС пък би трябвало да има предвид, че при война голяма част от територията на Европа ще стане полигон на руския ядрен удар и ще бъде изпепелена. НАТО реално е военна сила с 50% американски войски, предназначена за посрещане на първия руски удар, който ще бъде унищожителен и не САЩ, а Европа с нейната територия ще го понесе. Но САЩ ще бъде подложена на атомни удари от Китай и далекоизточните ракетни войски на Русия плюс ракетите с ядрен заряд от техните стотици подводници.

    Коментиран от #16, #20

  • 14 Anon

    14 10 Отговор
    "В зaпиcaнoтo cи изявлeниe Cи Дзинпин призoвa дa ce приключи c нaчинa нa миcлeнe, рaздeлящи cвeтa нa блoкoвe и "дa ce oткaжeм oт идeoлoгичecкитe cпoрoвe и кaпaнa нa cблъcъкa нa цивилизaциитe"."
    ----
    Ахаххахха, евтини китайски шмекери :) Не изкали разделение на блокове обаче блокират достъпа по западния интернет на китайците.
  • 15 МигреНа

    5 0 Отговор
    Някой скоро ще го заболи главата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ПЕНКО

    9 3 Отговор
    НЯМАШ ЧАСТНИ БАНКИ ПОД ЕВРЕЙСКИ ДИКТАТ И СИ НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА - ОТ ЦИОНИСТКИТЕ САЩ !!!!!!!!!!
  • 18 30 г стигат

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "русия е джудже":

    Ти глобуса скоро гледал ли си го или не знаеш какво е това .!?
  • 19 Хаха

    5 10 Отговор
    ООН е бита карта , знаят само да се молят на коленца , а Китай да се правят на жертви. Много е прав Тръмп и само САЩ може да държи Китай под контрол. Дано си стигне до ядрена война и ги дезинфекцират веднъж и завинаги!
  • 20 ...

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Без война":

    Русия никога не е взимала страна , още по времето на Хитлер се видя с кой всъщност работят ,) Нима си забравил кой им спускаше помощи зад фронтовата линия ,)
  • 21 ...

    5 2 Отговор
    Тръмп ще спечели пак и ще си останете с пръст във всички дупки ,)
  • 22 Qanon

    8 3 Отговор
    Повечето от коментиращите тук си нямат елементарна представа от световната политика и че Китай е империята на злото. Тръмп се бори едновременно с големите американски корпорации, които дърпат конците в сянка и налагат глобализма и в същото време срещу изключително жестокия тоталитарен режим в Китай. Който всъщност е експеримент за новия световен ред и глобалистите всъщност го подкрепят. Това е битка между доброто и злото, в която ще се реши съдбата на човечеството. Русия в цялата сметка е второстепенен играч.

    Коментиран от #23

  • 23 Vincent Fusca

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Qanon":

    Прав си! Повечето тука са носталгици по българския комунизъм и заслепени от Китай.
  • 24 zapoznat

    5 2 Отговор
    Абсолютно съм съгласен с Тръмп!
  • 25 Вяра

    6 0 Отговор
    Тези речи се произнесоха преди 2 дни, но чакахте да ви дойде скрипта от Брюксел, за да отразите новината и вие и другите медии. Нямаме независима и мислеща журналистика. Дърпат ви конците, а вие си кютате, колкото да си взимате заплатките. Днешните журналисти трябва да ги е много, много срам от работата, която вършат. Грешни сте пред Господ, за манипулиране на хората и даване на наклон в грешната посока. По-добре да чистите тоалетни! Животът ви ще е къде по-достоен.
  • 26 Вяра

    5 0 Отговор
    Тези речи се произнесоха преди 2 дни, но чакахте да ви дойде скрипта от Брюксел, за да отразите новината и вие и другите медии. Нямаме независима и мислеща журналистика. Дърпат ви конците, а вие си кютате, колкото да си взимате заплатките. Днешните журналисти трябва да ги е много, много срам от работата, която вършат. Грешни сте пред Господ, за манипулиране на хората и даване на наклон в грешната посока. По-добре да чистите тоалетни! Животът ви ще е къде по-достоен.

    Коментиран от #28

  • 27 Грух

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Като е прав, ти що имаш толкоз минуси, соросопол мазен ?
  • 28 Надежда

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Вяра":

    Прав си, ама на тех им не пука, те гледат да се наплюскат и доволно да загрухтят. Това е.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 лицемери болни

    0 0 Отговор
    мир чрез сила,думи на престъпник
  • 31 Лея13

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "TINA":

    Ако четеш така, както пишеш,е абсолютно ясно защо праскаш такива неориентирани коментари.