Last news in Fakti

24 Октомври, 2012 16:43 1 645 6

Окончателно ни отлагат за Шенген

  • шенген-
  • българия-
  • румъния

Разглеждането на кандидатурите на България и Румъния за членство в Шенгенското безвизово пространство беше отложено за март 2013 г. заради несигурността около възможностите на властите в двете страни да спазват задълженията си. Това съобщиха дипломатически източници в Брюксел.

Планираше се въпросът да бъде обсъден на среща на вътрешните министри на държавите членки на ЕС в Люксембург, но "времето още не е дошло да вземем решения", заяви един от източниците. Въпросът за присъединяването "ще бъде отложен за март 2013 г., но това не означава, че тогава ще бъде взето решение", уточни един от европейските дипломати. Тогава министерските срещи ще бъдат председателствани от Ирландия.

Редица страни, сред които Холандия и Германия, смятат, че условията за присъединяване на двете държави за момента не са изпълнени и дори Европейската комисия изразява резерви, заяви дипломатически източник. Резервите са свързани с политическото положение в Румъния. Има сериозни съмнения относно ангажимента на правителството, оглавявано от Виктор Понта, да спазва принципите на правовата държава.

Европейската комисия, която няма никакви правомощия да взема решения по въпроса, трябва да публикува през януари доклад с оценка за напредъка на България и Румъния, който ще послужи на европейските правителства да дадат мнението си. Резултатът от парламентарните избори на 9 декември в Румъния може да се окаже решаващ.

Властите на двете страни-кандидатки разбраха положението и вече нямат фиксирана дата за присъединяването. "Решението трябва да бъде взето в добър момент", заяви дипломат от държава членка на Шенгенското пространство. Присъединяването на България е свързано с това на Румъния и в резултат на това София е жертва на критиките, отправяни от държавите членки на Шенген срещу Букурещ, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqqq

    2 1 Отговор
    Никой не иска, циганска и мафиотска държава на абсурдите.
  • 2 ivo

    2 1 Отговор
    това всичко е резултат от авторитета на нашето ш...но правителство,малчат си като п...ки,и не смеят да се опьлчат на другите дьржави
  • 3 кик

    1 0 Отговор
    абе да се докопам до виза за сащ.......
  • 4 ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    stiga revahte be babi
  • 5 .........

    1 1 Отговор
    Окончателно никога да не ни приемат.
  • 6 Росен Николов

    0 0 Отговор
    Хайде де, аз пък си мисля, че нашите не искат това (политиците де).......представяте ли си какво ще стане ако всеки може да иде с паспорта си в чужбина и свободно да започне работа?
    Първото, което ми идва на ум е, че тук ще си останат само политиците, и като няма кого да тормозят и унижават, с кого да се подиграват..........ще им е скучно.
    Страх лозе пази......
    На кого му трябва празна държава?
Новини по държави: