Last news in Fakti

19 Април, 2012 08:41 1 070 0

Париж и Берлин искат реформи в Шенген

  • франция-
  • германия-
  • шенген

 

Франция и Германия поискаха възможност да могат да възстановят контрола на националните си граници за 1 месец, ако преценят, че има проблеми със сигурността и контрола по външните граници на Шенгенското пространство. Искането е формулирано в писмо, подписано от министъра на вътрешните работи Клод Геан и германският му колега Ханс-Петер Фридрих.

Двамата дипломати смятат да обяснят позицията си пред европейските министри на вътрешните работи на срещата, насрочена за 26 април в Люксембург.

По време на предизборен митинг през март, френският президент Никола Саркози заплаши да прекрати членството на страната му в шенгенското споразумение, ако искането не бъде удовлетворено.

Двете правителства искат като крайна мярка да въведат контрол на вътрешните граници за период, не по-дълъг от 30 дни. След тези 30 дни, Европейската комисия ще трябва да препоръча на Съвета, който представлява правителствата на 27-те държави- членки дали да се продължи или да се спре граничният контрол на вътрешните граници, се уточнява в текста.

Така Париж и Берлин смятат да ограничат ролята на Комисията, която те обвиняват, че си приписва правото да решава сама дали да има временно въвеждане на контрол на вътрешните граници в случай на заплаха за сигурността и обществения ред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА