Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 12:54 2 037 3

Швейцария загуби две важни дела в Европейския съд по правата на човека

  • европейския съд по правата на човека-
  • швейцария

Турският гражданин е задържан в ареста, след като е бил оправдан на първа инстанция по обвинения в многократно изнасилване на партньора си

Швейцария загуби две важни дела в Европейския съд по правата на човека - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се произнесе срещу Швейцария по две дела: едно, свързано с турчин, задържан под стража от съображения за сигурност, и друго по отношение на журналистка, наредена да разкрие източниците си.

По първия случай базираната в Страсбург ЕСПЧ постанови във вторник, че решението на Швейцария нарушава член 5 (правото на свобода и сигурност) от Европейската конвенция за правата на човека. Швейцария е осъдена да плати на мъжа 25 000 евро (29 000 долара) обезщетение плюс 7 000 евро разноски.

Турският гражданин е задържан в ареста, след като е бил оправдан на първа инстанция по обвинения в многократно изнасилване на партньора си. Генералната прокуратура на Швейцария обжалва оправдателната присъда и поиска той да остане в затвора от съображения за сигурност. Федералният съд отхвърли първото му искане да бъде освободен, считайки, че той вероятно е изправен пред тежка присъда и може да избяга в Турция.

ЕСПЧ обаче отбеляза, че съгласно член 5 задържането трябва да завърши с оправдателна присъда. В него се посочва, че националното законодателство трябва да гарантира присъствието на обвиняемия при процедури за обжалване с по-малко тежки средства от задържането.

Вторият случай включва журналист, призован да свидетелства в наказателно разследване. Тя трябваше да разкрие източниците си след статия от 2012 г. във вестник Basler Zeitung за търговец на наркотици. Федералният съд реши, че това е в обществен интерес, тъй като трафикът на тези наркотици е престъпление.

Съдът в Страсбург обаче постанови, че това нарушава член 10 от Европейската конвенция за свободата на изразяване, тъй като Федералният съд не е показал достатъчно, че е в основен обществен интерес в случая.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    14 1 Отговор
    Хахаха Швейцария уж автономна държава под юрисдикцията на Страсбург/Франция.
  • 2 Интелигентен

    0 2 Отговор
    Бях/живях 11 ход. в тази диктаторска(Северна Корея в Европа)-държава-СЕКТА,-Швейцария.Страшна,страшна,страшна,страшна държава.ООН трябва да им забранят да се занимават с емигранти.Тирания,и не зачитат НИКАКВИ ЧОВЕШКИ ПРАВА.Осъждани са от ЕСПЧ-Страсбург около 240 пъти,за нарушение на човешки права(И НА МОИТЕ-11 год??????).Тъъъъъъъъъъъъъъъъъъпи швейцарски държавни власти,СЪДИИ и ПРОКУРОРИ.Тъъъъъъъъъпи,много тъпи.Швейцария ВОДИ НАЙ-ТЪПАТА ПОЛИТИКА В СВЕТА.(уж "хуманитарна?",но са КРИВОРАЗБРАНИ ПОЛИТИКА,Човешки права,демокрация,хуманизъм,еманципация и равенство между половете.Тъъъъъпа държава,населена с много ГРОЗЕН и ТЪП народ.НЕПОНОСИМО Е ДА СЕ ЖИВЕЕ в тази ЗАВЕЯНА,ПЪЛНА С ПСИХИЧНО БОЛНО население.Уникална скука и самота 62% от швейцарците живеят в абсолютна самота.Между 20.000 и 22.000 младежи,деца и тийнейджъри,ЕЖЕГОДНО,си слагат край на живота.Още толкова емигрират,напускат,бягат в чужбина.Бягат от високият стандарт и ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ= на 3.700-4000 евро.Многото данъци и фактури ПЪК разоряват жителите на този Рай.Не се заблуждавайте.НЕ ХОДЕТЕ НИКОГА И ЗА НИЩО ТАМ.Няма и да видите нищо интересно.Само ще си похарчите ТРОЙНО парите-и...РАБОТА НЯМА.

    Коментиран от #3

  • 3 ПетровMr Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Интелигентен":

    Не се хаби умнико-никой не е поискал съветите ти.Хващай нощният трен към Москва и от там в Сибирският Рай.Няма скука , няма простотии.Има само предизвикателства.
Новини по държави: