Last news in Fakti

9 Октомври, 2020 14:06 2 375 5

Ето кой спечели Нобела за мир

  • мир-
  • оон-
  • глад-
  • нобелова награда-
  • нобелова награда за мир

Борбата с глада донесе награда на ООН

Ето кой спечели Нобела за мир - 1
Снимка: Shutterstock

Световната програма по прехраната на ООН спечели Нобеловата награда за мир за 2020 г. заради усилията си в борбата с глада и хранителната несигурност по света.

Това обяви днес в Осло председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен, предадоха световните агенции. Тя изтъкна ролята на програмата на "водеща сила в действията по предотвратяване на използването на глада като оръжие във войни и конфликти", предаде БТА.

"Мирът и изкореняването на глада са неотделими", заяви днес в Туитър Световната програма на ООН по прехраната, на която бе присъдена тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде AFP. "Едно от хубавите неща в дейността на Световната програма по прехраната е, че ние не просто доставяме храна за днес и за утре, но също така предоставяме на хората необходимите знания и средства, чрез които сами да се справят с нуждите си в бъдеще", заяви на пресконференция в Женева Томсън Фири, говорител на Световната програма по прехраната.

Да получим Нобеловата награда за мир е "момент на гордост" за нас. "Дълбоки благодарности на Нобеловия комитет, който присъди на Световната програма по прехраната Нобеловата награда за мир", написа агенцията на ООН в Туитър. За нас е "голяма чест" да получим тази награда. "Оставам онемял за първи път в живота ми", каза изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Дейвид Бийзли. Той публикува в Туитър видеопослание, в което поздрави 17-те хиляди служители на програмата. Бийзли определи отличието като "признание за тежката работа, която вършим".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коло

    8 1 Отговор
    Не е за вярване, трябва да са гладните българи но в ЕС мафията!
  • 2 Дългият

    10 0 Отговор
    Игнорираха Тръмпи...кофти, а той се подготвяше за купона...
  • 3 Къна

    11 1 Отговор
    В България много от населението не си дояждат.Храните са прекалено скъпи за много от тях.Но пък министрите ни са такива оядени,че ме е гнус от тях , когато мина покрай просеща старица.
  • 4 Аааъъъ

    12 0 Отговор
    На чиновниците в ООН им се плаща доста добре, за да си вършат работата, а сега получават и Нобелова награда? Награда за мир се присъжда на хора, които извършват доставка на хранителни продукти?!? Има нещо доста объркано...
  • 5 Госあ

    3 0 Отговор
    Най големия парадокс за мен беше наградата по Химия за CRISPR. Безспорно, революционно откритие (въпреки, че и преди това имаше методи за сайт специфичен мутагенез) и безспорно двете дами я заслужават, но къде е китаеца Фенг Шенг, който първи показа приложението на бактериалния механизъм описан от дамите ??? Апропо, преди тях има публикации от Япония и Испания за този молекулярен механизъм в бактериални клетки.