Last news in Fakti

31 Октомври, 2012 08:26 1 008 2

Турция даде краен срок на ЕС за членството си

  • турция-
  • ердоган-
  • членство-
  • ес

Датата е 2023 г.

Турция даде краен срок на ЕС за членството си - 1
Реджеп Ердоган със съпругата си Емине и германският външен министър Гидо Вестервеле откриха вчера новата сграда на турското посолство в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще загуби Турция, ако не я приеме за свой член до 2023 г., заяви в Берлин турският премиер Реджеп Ердоган. За първи път той споменава срок, в който Анкара възнамерява да продължи усилията за присъединяване към ЕС.

Той направи това изказване в момент, когато отношенията между Турция и Общността охладняват все повече, посочва агенция Ройтерс, цитирана от bTV. Ердоган участва в дискусия в Берлин за европейските перспективи на Турция.

Страната официално започна преговори за членство през 2005 г., но те са замразени през последните години заради съпротива на някои от големите държави в ЕС и заради липсата на решение на кипърския проблем.

През 2023 г. ще бъде отбелязана 100-годишнината от основаването на република Турция от руините на Османската империя. Макар че мнозинството от 74-те милиона турци са мюсюлмани, Турция е светска държава и тя ще укрепи ЕС, заяви премиерът.

В съюза живеят около 6 милиона турци, от тях 3 милиона са в Германия, напомня Ройтерс. Канцлерът Ангела Меркел, с която Ердоган се среща днес, е против пълноправно членство на Турция в ЕС и вместо това препоръчва стратегическо партньорство с Анкара. Външният министър Гидо Вестервеле, за разлика от нея, подкрепя стремежа на Турция за присъединяване.

Досега Анкара е затворила само една от 35-те глави в преговорите с ЕС. Европейската комисия е на мнение, че Турция не е изпълнила критериите за членство в сферата на човешките права и свободата на словото.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Гледах една карта на Кюрдистантската Освободителна Армия. Тя наред с огромните територии на исток, обхващаше земите по Черноморското крайбрежие включително и истамбул. Така че Кюрдистан е добре дошъл в Европа, те са бяли хора, а турчалята да набутат към Сирия и да си охраняват границата. ЕС може и да се разпадне, но съществуването на Кюрдистан за нас ще е важно. Да се надяваме че до тогава ще имаме и българско правителство.
  • 2 георги

    0 0 Отговор
    Това забраденото чучело, да не е символа на "светска" Турция и нейното бъдеще наречено бурки и др. там чаршафи......
Новини по държави: