Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 04:20 5 097 17

13 октомври 1307 г. Краят на тамплиерите

  • тамплиер-
  • рицар

Пълният списък съставлявал 117 обвинения

13 октомври 1307 г. Краят на тамплиерите - 1
Снимка: Shutterstock

На 13 октомври 1307 г. над 140 тамплиери във Франция са арестувани по заповед на крал Филип IV. Те са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес.

Това е краят на един от най-могъщите и напредничави за времето си ордени на католическата църква.

Кралските агенти задържат и самия Велик магистър Жак дьо Моле, Великия визитатор Гуго дьо Пейро, ковчежника и още четирима висши сановници. Официалните обвинения са ерес, идолопоклонничество, содомия и оскверняване на реликвите. Твърдяло се, че плюят върху кръста, ядат деца и трупове и служат на дявола.

Пълният списък съставлявал 117 обвинения. Тамплиерите били подложени на нечувани изтезания от инквизицията, по време на които мнозина се пречупили. А когато по заповед на Филип Хубавия в Париж били изгорени 54 братя, орденът изгубил сили да се бори за оцеляване и с решение на Виенския събор от 1312 г. бил разпуснат. Той бездруго междувременно бил забранен от папа Климент V, а имотите и земите му конфискувани.

На доживотен затвор били осъдени четирима висши сановници на ордена. Според легендата, след като чул присъдата си, Великият магистър и Приор на Нормандия Жак дьо Моле гневно възразил: "Орденът е свят и невинен, а самите вие сте виновни в това, че го предадохте и оклеветихте!" Още същия ден присъдата била заменена със смърт. Четиримата били изгорени на клада. Преданието разказва, че когато пламъците го обхванали, старецът Моле извикал: "Кралят и папата могат да властват над телата, но не и над душите ни!" След което проклел убийците си с обещанието до една година да ги изправи пред Божия съд. И наистина - папа Климент V и крал Филип IV умрели в определения от тамплиера срок. А Франция навлязла в тежък период на бедствия, продължил столетия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СМЕРШ

    31 8 Отговор
    Идентично с българската Гешевтура! Само героите и имената са различни!
  • 2 СМЕРШ

    41 7 Отговор
    Автора е пропуснал да спомене, че това става в петък 13то число! Оттогава , петък 13 е нарицателно, в историята! Също че, властимащите по това време-Понтифекс Максимус и Филип Красивия, са вземали огромни заем и от Ордена, за да се задържат на власт! БМБ , го прави също така успешно! А😎з се страхувам да прогнозирам, как би изглеждала България след ГЕРБ! С 30 милиарда заеми! Бойко Красивият ви р подготвил изненада, когато ГЕРБ изучен от политическият небосклон! Проекта на ЦРУ си свърши работа! 30+ милиарда дългове за България!

    Коментиран от #3, #8

  • 3 ПСР

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "СМЕРШ":

    Точно така е било-петък,13-та дата.Орденът е станал твърде богат и влиятелен.Твърде силен.Раздали са наистина колосални суми на Краля и множество благородници,които изобщо не са имали намерение да ги връщат.Логичният ход на Властта-унищожение.Проклятието на Моле,преследва не само Филип,но и поколението му-родът Валоа,търпи нещастия,болести и смърт във времето.

    Коментиран от #4

  • 4 СМЕРШ

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от "ПСР":

    Знаеш ли? От дете съм възпитаван, да не бъда, нито политически, нито религиозно обвързан! И се придържам към това правило! Историята се променя, с нея и правилата!
  • 5 Алфа Чакал

    25 3 Отговор
    Значи тоя театър и сега се играе.
  • 6 Електрошок

    32 1 Отговор
    Има нещо гнило и твърде познато в тази история с тамплиерите-започват като охранители и завършват като лихвари!

    Коментиран от #12

  • 7 СултанСюлейман

    8 18 Отговор
    Османската империя е набила шута на тамплиерите в Кипър. Тогаз са били рекетьори и са грабили османски кораби.

    Коментиран от #17

  • 8 Харесвам 🎃, само сготвени

    8 17 Отговор

    До коментар #2 от "СМЕРШ":

    От тези 30 млрд., 20 са заминали за масква, 3 за Локхийд и останалото е в чекмеджетата на тулупа, прасето, гела, каскета, дръндарския комплексар...
  • 9 И до днес е така

    22 0 Отговор
    Тази история е същата като историята на Кадафи и Саркози-оня либиец му даде милиарди-и после точно Франция под ръководството на Саркози направи инциативата да свалят Кадафи от власт...-явно историята не е научила на нищо човечеството
  • 10 Избирателно

    19 1 Отговор
    Историята на тамплиерите днес се чете много избирателно. Тамплиерите въобще не са участвали в отвоюването на Светите места от исляма,но след това се натрапват на папата непоканени да охраняват Храма и маршрутите на поклонниците - морски и сухопътни до Йерусалим. Става въпрос за огромен туристически поток и огромни приходи от таксите. Те основват първата система за безкасово пащане в Европа - плащаш си с пари например пътуването до Йерусалим в Берлин ,Марсилия или Лондон,издават ти документ и с него ядеш,пиеш,пътуваш и спиш,а в Йерусалим можеш и да получиш пари в кеш,тоест по време на пътуването не може да те ограбят. Постеренно тамплиерите овладяат цялата търговия между Изтока и Запад. До тук макар и ,че въобще вече не приличат на орден на вярващи ...добре. Но те започват да ограбват византийски крепости и търговски кервани на арабите,като например тамплиерите на Рено дьо Шатийон. Има хубав филм за начина по който започва западането на Йерусалимското кралство при крал Балдуин IV,болен от проказа. Сривът започва от лакомията и военното безрасъдство на тамплиерите. По-късно се правят на дипломати,но всичко постепенно се срива.

    Коментиран от #13

  • 11 NikNay

    2 0 Отговор
    Темпел = храм , Темпел = ???
  • 12 СМЕРШ

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Електрошок":

    Попитай Ватикана! Те ще ти отговорят!
  • 13 СМЕРШ

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Избирателно":

    Умно! Основата на кредитнната нституция! Погледни от къде идва тя?
  • 14 Рагнар

    3 0 Отговор
    Не е вярно,в бг той съществува води го Румен Ралчев ,защото като е така в бг не забранят този орден.
  • 15 ПЛАМЕН ИВАНОВ

    4 1 Отговор
    БОЙКОВИЗЪМ ТОВА Е СМЪРТ-ГЕРБ ТОВА Е ГЕНОЦИТ-СРЕЩУ НАРОДЪТ БЪЛГАРСКИ -СРЕЩУ РОДИНАТА-ОТЕЧЕСТВОТО НИ-ТАТКОВИНАТА НИ. НАРОД, КОЙТО ХОДИ ПО ОГЪН И ЛЕД НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!
    Българино..помни Батак , Перущица , Брацигово,помни ,че си потомък на Левски , Ботев и Караджата !!!България над всичко !!!СМЪРТ ИЛИ СВОБОДА Google
    Министър председателя Бабиш на Чехия: Борисов е лежал във затвора при нас!Борисов е в затвор в град Панкрац в Чехия с бандата на Иво Карамански .
    -УБИЕЦ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ
    ПО 5000 ЛЕВА НА ПОЛИЦАЙ- ЗА ДА БИЯТ И ПОТУШАТ ПРОТЕСТА ЗА НЯКОЛКО ДНИ
    -УБИЕЦ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ
    АПЕЛ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ
    БЪЛГАРИ ДА ОБЪРНЕМ ЗНАМЕТО НАШИЯТ ОФИЦИАЛЕН СИМВОЛ-
    ДА ОБЯВИМ ВОИНА НА ЦЯЛОТО КОРУМПИРАНО МУТРЕНСКО ПРАВИТЕЛСТВО -НА ЦЕЛИЯТ ОМРАЗЕН И КОРУМПИРАН МУТРЕНСКИ ПАРЛАМЕНТ ДА ОТВОЮВАМЕ РОДИНАТА -СТРАНАТА СИ -АКО ТРЯБВА С ЦЕНАТА НА ЖИВОТЪТ СИ ДА ЗАЩИТИМ ДЕЦАТА СИ,РОДИТЕЛИТЕ СИ,ПРИЯТЕЛИТЕ,ДОМОВЕТЕ СИ.
    Според Конституцията на РБългария:
    „Знамето на Република България е трицветно: бяло, зелено и червено, поставени водоравно отгоре надолу".
    Знамето е национален символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава
    Обърнатото знаме символизира състояние на война. По време на война то е било обръщано наопаки: червено, зелено, бяло.

    Коментиран от #16

  • 16 Братче

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "ПЛАМЕН ИВАНОВ":

    Как не те домързя да пишеш толкова много?
  • 17 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "СултанСюлейман":

    Но пък няколко години по-късно кривокраките амуджи (също пирати) получават дълбок фистинг от тамплиерите на Малта и изчезват с 200.
Новини по държави: