13 Октомври, 2019 06:00, обновена 8 Юли, 2022 11:02 3 742 12

13 октомври 1307 г. Краят на тамплиерите

  • тамплиери-
  • меч-
  • рицар

Пълният списък съставлявал 117 обвинения

13 октомври 1307 г. Краят на тамплиерите - 1

На 13 октомври 1307 г. над 140 тамплиери във Франция са арестувани по заповен на крал Филип IV. Те са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес.

Това е краят на един от най-могъщите и напредничави за времето си ордени на католическата църква.

Кралските агенти задържат и самия Велик магистър Жак дьо Моле, Великия визитатор Гуго дьо Пейро, ковчежника и още четирима висши сановници. Официалните обвинения са ерес, идолопоклонничество, содомия и оскверняване на реликвите. Твърдяло се, че плюят върху кръста, ядат деца и трупове и служат на дявола.

Пълният списък съставлявал 117 обвинения. Тамплиерите били подложени на нечувани изтезания от инквизицията, по време на които мнозина се пречупили. А когато по заповед на Филип Хубавия в Париж били изгорени 54 братя, орденът изгубил сили да се бори за оцеляване и с решение на Виенския събор от 1312 г. бил разпуснат. Той бездруго междувременно бил забранен от папа Климент V, а имотите и земите му конфискувани.

На доживотен затвор били осъдени четирима висши сановници на ордена. Според легендата, след като чул присъдата си, Великият магистър и Приор на Нормандия Жак дьо Моле гневно възразил: "Орденът е свят и невинен, а самите вие сте виновни в това, че го предадохте и оклеветихте!" Още същия ден присъдата била заменена със смърт. Четиримата били изгорени на клада. Преданието разказва, че когато пламъците го обхванали, старецът Моле извикал: "Кралят и папата могат да властват над телата, но не и над душите ни!" След което проклел убийците си с обещанието до една година да ги изправи пред Божия съд. И наистина - папа Климент V и крал Филип IV умрели в определения от тамплиера срок. А Франция навлязла в тежък период на бедствия, продължил столетия.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А нещо за нашата история?

    53 5 Отговор
    На 13 октомври 1899 година се сьздава правителство в Бьлгария начело с Тодор Иванчов. На 13 октомври 1919 година след края на Пьрвата световна война,Антантата установява протекторат над Беломорска Тракия.....И още куп сьбития са се случили на тази дата-засягащи ПРЯКО Бьлгария...

    Коментиран от #2, #11, #12

  • 2 НАЦИОНАЛ

    32 5 Отговор

    До коментар #1 от "А нещо за нашата история?":

    Евала за коментара брат !
  • 3 Пипи дългото чорапче

    9 4 Отговор
    Интересно и пишат за тази дата защото от там започва фаталното 13 число.Както и че януари е месецът на височайши убийства

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пипи дългото чорапче":

    А, откъде идва тогава израза “фатално число”? И защо “фаталното число” 13 да има връзка с тези събития?

    Коментиран от #8

  • 5 Пипи дългото чорапче

    5 5 Отговор
    От това събитие се възприема 13 като фатално.Виж френска история
  • 6 Българан Историк

    8 5 Отговор
    Престанете да назначавате неграмотни "редактори", които не знаят английски и едва сричат руски с гугъл преводач. Гуго може да е дядо ви, а тамплиерът е Юго дьо Пейро.
    От тая редакторска неграмотност, непрекъснато цитирате руски източници. Както знаем, те винаги са поне 80% лъжи.
  • 7 Милан

    1 0 Отговор
    Аз не коментирам, но за 13 ,май има нещо, на покойници се носят чифт цветя, 13,ако го събереш 3+1=4 чифт....май затова е фатално... Само предположение....
  • 8 Bubbles

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Фаталното число 13 идва от библията - Юда който е предал Христос на Пилат е бил 13-я ученик, от там идва и повериято че 13 е фатално число.
  • 9 Пипи дългото чорапче

    1 0 Отговор
    Вариантите са няколко за числото.Кой какво си избере

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пипи дългото чорапче":

    13 октомври 1307 е било Петък и от там идва петък 13 .
    И разбирасе че след 700 години има още много импретаций .
    Както втори Февроари не общо известния гей празник а на 2 ри Февроари турците са взимали момчетата за иничари( кръвен данък )
  • 11 Барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "А нещо за нашата история?":

    Тук в този раздел са статии, които не са и не се случват в БГ. Има един раздел "България". Та там са подобни статии. Какво е било, какво е и какво ще бъде в БГ. Сбъркал си просто раздела. Няма как да отидеш на изпит по БГ и литература, а да ти дадат задача по математика.
  • 12 Барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "А нещо за нашата история?":

    Що се отнася до случилото се, то това си е чист държавен - кралски грабеж. Обвиняваме някой кинтаджия за нещо си без право на защита и му вземаме всичко. ОТВРАТ.
Новини по държави: