4 Ноември, 2012 15:10 21 859 11

Село Шириндже остава след края на света?

  • календар маи-
  • края на света-
  • шириндже
Село Шириндже остава след края на света? - 1
Снимка: БГНЕС

Едно малко анадолско село напоследък привлича много туристи от цял свят. Селото се казва Шириндже и се намира в околия Селчук, в района на античния град Ефес, съобщи БНР. Енгин Ватан от местната управа разказва, че интересът към селото им е предизвикан от календара на маите, който бе открит в Гватемала:

Данните от този календар се интерпретираха като предсказание за края на света, който ще настъпи на 22 декември 2012. Според тях само нашето село Шириндже и едно френско село щели да останат непокътнати от предричания апокалипсис. И сега в селото ни, което бе неизвестно, започнаха да идват хора от цял свят.

Специално за периода от 21 декември до края на годината са резервирани всички места в хотелите и туристическите спални.

Населението на Шириндже е около 700 души, които се занимават главно с отглеждане на маслини и грозде. Местните жители отначало били изненадани, когато започнали да идват на групи чужденци, но бързо се окопитили. Сега се надпреварват да предлагат на туристите килими, бродерии, зехтин, местни деликатеси.

В миналото Шириндже било заселено главно с гръцко население, което се изселва след изселническата спогодба между Турция и Гърция през 1923 година, а преди 20 години турското правителство обяви селището за исторически и архитектурен резерват. Сега впечатлява с варосаните бели къщи със старинна архитектура, тесни калдъръмени улички и бутилките с местно вино, които се предлагат навсякъде. Винарството на времето било главният поминък на гръцкото население, сега се възражда от местните жители и се е превърнало в източник на доходи. Организират и международен фестивал на виното, в който участват и фолклорни групи от България.

Според едно последно проучване почти 10% от хората по света смятат, че календарът на маите предрича, че апокалипсисът ще настъпи в края на 2012 година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво Маслинков

    3 1 Отговор
    Тук смесвате предсказанието на Нострадамус с маите. Ако сложа и Севрюкова, то трябва да се получи бум в продажбата на недвижими имоти в България.
  • 2 яшар Ахмедов

    3 1 Отговор
    IZOBSTO NE VYARMAM NA TIYA. TOVA E SAMO POLITIKA,TE DANESA GOSPOD
  • 3 elza.eri

    0 0 Отговор
    ne znam dali moje da se izmisli po dobra reklama samo dve sela da otseleiat hem e malko hem e mnogo
  • 4 Barbaron

    0 0 Отговор
    Гърците са се изселили от там след загубата на Гръцко - Турската война (1919-1922).
  • 5 alenst

    0 0 Отговор
    Страхотно селце имах щастието май месец да го посетя , уникално е вярно виното не им струва :)
  • 6 Май Май

    0 0 Отговор
    "Маите" били предсказали,че края на света ще е на 22 декември 2012г !!! Хаха ооо БОЖЕЕ :D:D:D изчакайте да видя моя календар кога свършва и ще ви кажа с точност кога е края на света :D Хахахаха.Хората изтъпяха ужасно много ейй !!!
  • 7 Жалко

    0 0 Отговор
    Усещам,че Господ им се смее на глас ! :D:D:D
  • 8 грррр

    2 0 Отговор
    Света ще свърши ама глупаците-няма.
  • 9 rus...

    0 0 Отговор
    е в бг-то няма да настъпи защото ша стане някаква далавера
  • 10 $$$$

    0 0 Отговор
    А, дано! Ама надали, защото България е с 150 години назад, за сравнение с другите страни!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: