Last news in Fakti

21 Октомври, 2020 11:27 3 192 15

Азербайджан: Въоръжените сили на Армения безразборно се насочват към цивилното население

  • азербайджан-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • цивилно население-
  • цивилни-
  • жертви-
  • щети

Армения грубо нарушава задълженията си по международното хуманитарно право

Азербайджан:  Въоръжените сили на Армения безразборно се насочват към цивилното население - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Въоръжените сили на Армения безразборно се насочват към цивилното население. Въпреки договореното хуманитарно примирие въоръжените силите на Армения продължават да атакуват жилищните райони и гражданската инфраструктура в Азербайджан. Това обявиха от Посолството на Азербайджан в България, прилагайки информационна справка за цивилните жертви и щети, нанесени в резултат на агресията на Армения. ФАКТИ публикува справката без редакторска намеса:

От 27 септември 2020 г. въоръжените сили на Армения безразборно се насочват към цивилното население, частните къщи и друга гражданска инфраструктура по линията на контакт и в регионите, разположени далеч от зоната на конфликта, като грубо нарушават задълженията си по международното хуманитарно право, включително Женевската конвенция от 1949 г. и допълнителните протоколи към нея.

Въпреки хуманитарното примирие, договорено по време на срещата на външните министри на Република Азербайджан и Армения в Москва с посредничеството на Руската федерация, както и решението относно временното прекратяване на огъня от 00:00 ч. местно време на 18 октомври, въоръжените силите на Армения продължават да атакуват жилищните райони и гражданската инфраструктура в Азербайджан. На 18 октомври от 00:05 ч. до 04:00 ч. части на арменските въоръжените сили, разположени в районите на Чамбарак и Берд на Армения, използващи оръжия с голям калибър, изстреляни по позициите на азербайджанската армия в районите Гeдeбeй, Гойгол и Товуз.

Игнорирайки да се съобразят с новия режим на прекратяване на огъня, Армения обстреля околностите на град Джебраил, както и селата от този регион, освободени от окупацията и разположени по протежението на река Араз и региони Агдам, Агдере, Физули, Хадрут, използвайки миномети и артилерия. Сред военнослужещите няма загуби. На 18-19 октомври 2020 г. жилищните райони на Агдам, Агджебеди (села Юхаръ Гиямаддинли, Караханлъ и Поладлъ), Горанбой, Тертер (село Аласгарли) и Хизи бяха под постоянен обстрел от миномети, ракети и артилерия на въоръжените сили на Армения. В резултат от обстрела на Армения на средното училище № 1 на град Тертер и фабриката за памук са сериозно повредени.

На 18 октомври около 13:00 часа, въоръжените сили на Армения изстреляха ракета към град Хизи в Азербайджан, който се намира на 300 км от зоната на веонните действия, с цел да ударят нефтопровода Баку - Новоросийск. За щастие този път ракетата беше натурализирана от силите на ПВО на Азербайджан. Екипът за специална мобилна операция на Азербайджанска национална агенция за противоминна дейност (ANAMA) отиде на място и откри останките от ракетата S-300 в района на Ситалчай.

Операциите по издирване бяха проведени в региони Агдам, Агджебеди, Физули, Джебраил, Тертер, Бейлаган, Горанбой и Гянджа от ANAMA. Според констатациите Армения е изстреляла касетъчни боеприпаси в Горанбой, Агджебеди и Евлах на 4 и 5 октомври. Също така, 122-милиметрова артилерийска черупка, съдържаща бял фосфор, е намерена и конфискувана в района на Физули. До момента са намерени общо 11 ракети „Елбрус“. Както беше съобщено по-рано, телата на две изчезнали деца, Халилли Мариам и Халилли Орхан, непълнолетни брат и сестра, бяха открити на 18 октомври под отломките в Гянджа след ракетно нападение, предприето от въоръжените сили на Армения.

След новата агресия на Армения срещу Азербайджан на 27 септември 2020 г. 343 цивилни станаха жертви на умишлените атаки на Армения, включително 61 цивилни убити и 282 бяха тежко ранени. Общо 1846 частни къщи, 90 жилищни сгради и 341 цивилни инфраструктури бяха повредени и станаха неизползваеми в резултат на безразборните атаки на Армения.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дурхан

    7 18 Отговор
    Защо турците като се сражават се сражават с доблест и чест ,не нападат мирни и цивилни , не убиват жени и деца ,не разрушават църкви,болници,училища а другите били те руски или англосаксонски са коварни и подли !?

    Коментиран от #6

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    нее редно да има война трябва да има мир но войната е бизнес и опиат загиват невини хора
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    13 5 Отговор
    Пропагандата като технология включва играеенето с нашите емоции. Честа практика е да се сложат снимки на разпкакани жени или още по-ефикасно - на деца. При оранжевите революции - на младежи в пубертета, пострадали уж от авторитарните режими. Едно не мога да разбера, как, след като Азербайджан побеждава в сблъсъка с Армения, потърпевши са само азербайджанските цивилни, а арменските си свиркат и живеят живота?

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Месут

    6 10 Отговор
    Факти, и да триете и да не триете коментарите, истината е една. Арменската армия се бие като лека жена нападайки цивилни. Няма да промените истината че азерите настъпват успешно и освобождават град след град
  • 6 ами

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Дурхан":

    Защото го правят 'разборно', а останалите 'безразборно'.
  • 7 Месут

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Защото Азербайджан не обстрелва арменска територия. Води боевете на собствена територия Карабах. А Армения обстрелва цивилни на територията на Азербайджан . Това е разликата.
  • 8 Дурхан

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Азербайджан не напада Армения а сепаратиската област Нагорни Карабах населена с арменци ..тя си е азерска земя и воюва с военни формирования ...докато Армения обстрелва азерски градове на 300 км от фронта с балистични ракети и убива цивилни ..целта е Азербайджан също да обстрелва Армения и Русия да се включи в конфликта

    Коментиран от #9

  • 9 Месут

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Дурхан":

    Винаги са били подли. На митингите дори размахват снимки на убити деца в Ганджя, АЗербайджан като ги представят за арменски деца
  • 10 Пишконян

    5 2 Отговор
    Я..ла йна рчетата се развихриха .....редсълзи, ред сополи . Май нещата загрубяха доста, а. Да бяхте мирни стояли , не бихте чудо видяли. Айде сега...воят да започне.
  • 11 Стига бе856

    7 0 Отговор
    На война като на война,правила няма.
  • 12 Рени

    3 6 Отговор
    Азербажан се .бие но сопцтвената си Територия . Сега Армения направи втора крачка .удари .нахчиванския регион .а в този регион .Турция Русия .Грузия .Са. Гарантирани държави .целта на Армения .е.да.застанат Русия и .Турция един към друг .това една от гадните игри на Армения .Пашинян не му остана друг избор .освен този .и Карабах е на Азербажан това е признато от целият свят както и ОНН....Награя победа щте е за Азербажан.
  • 13 Рени

    1 6 Отговор
    Азербажан се .бие но сопцтвената си Територия . Сега Армения направи втора крачка .удари .нахчиванския регион .а в този регион .Турция Русия .Грузия .Са. Гарантирани държави .целта на Армения .е.да.застанат Русия и .Турция един към друг .това една от гадните игри на Армения .Пашинян не му остана друг избор .освен този .и Карабах е на Азербажан това е признато от целият свят както и ОНН....Награя победа щте е за Азербажан.
  • 14 vasik atanasova

    12 2 Отговор
    А защо азербейджан обстрелваха с касетъчни ракети цивилното население
    в Степанакерт и град Шуша ?
  • 15 Гост

    1 7 Отговор
    То като немогат друго започват на посоки да стрелят къде какво успеят да улучат.После щв започнат да пищят за геноцид срещу арменци и т.н.