Last news in Fakti

8 Ноември, 2012 11:58 1 212 6

Размирици в Атина заради драконовските икономии

  • гърция-
  • план-
  • икономии
Размирици в Атина заради драконовските икономии - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Гърците: Не на икономиите, но Атина затяга коланите

Служителите в метрото и трамвайната мрежа на Атина, както и шофьорите на таксиметрови автомобили продължават и в четвъртък стачката си в знак на протест срещу новия план за затягане на коланите.

Още от рано по улиците на столицата се образуваха задръствания, след като хората са принудени да отидат на работа със собствените си автомобили. Автобусите и тролейбусите работят, но това не е достатъчно да се обслужи потокът от пътници.

В близките дни улиците на градовете в Гърция ще бъдат заринати от боклук след като към стачната вълна се присъединиха и работещите в чистотата. Те също са недоволни от промяната в заплащането им.

На фона на 48-часовата обща стачка тази нощ парламентът одобри с мнозинство от само с 3 гласа новия план за икономии и за промяна в трудовоправното законодателство. В замяна на това Гърция ще получи поредният транш от помощта на сума 31,5 милиарда евро от кредиторите си МВФ и ЕС.

Гръцките депутати приеха тази нощ с мнозинство от едва три гласа новия план за ограничения, който се изисква от международните кредитори на страната за отпускането на нов спасителен транш от финансовата помощ. 153-ма депутати от консервативната и социалистическата партия, подкрепящи коалиционното правителство, одобриха мерките, предвиждащи над 13, 5 млрд. евро икономии до 2016 г. и промени в трудовоправното законодателство, в замяна на което Гърция ще получи поредния транш от 31,5 милиарда евро от МВФ и ЕС, съобщи Би Би Си.

Късно снощи преди гласуването министър-председателят Андонис Самарас предупреди за пореден път, че без тази финансова инжекция страната до 15 ноември ще фалира и ще бъде изправена пред катастрофа. Така планът за мерките бе приет независимо от протестите на близо 80 000 демонстранти пред парламента по-рано през деня.

В центъра на Атина независимо от дъжда вчера се бе събрала огромна тълпа от близо 100 000 протестиращи срещу гласуването на правителствения законопроект за жестоки икономии и структурни реформи.
Демонстрацията започна без ексцеси, но обстановката се нажежи около 19.30 ч., когато група младежи с маски започнаха да хвърлят камъни и бутилки запалителна смес срещу силите на реда в опит да си пробият път към сградата на парламента. Вследствие на  това на близките улици избухнаха пожари, а районът бе обхванат от гъст дим. За разгонване на протестиращите полицията използва сълзотворен газ, водни струи, гумени куршуми и палки.

Пред парламента се бяха събрали близо 100 хиляди души с лозунги и плакати, изразяващи възмущение от новите значителни съкращения на пенсиите, заплатите и социалните плащания, повишаването на данъците и увеличаването на пенсионната възраст от 65 на 67 години. Гърците също така са недоволни от законодателните мерки, облекчаващи процедурите при уволняване и назначаване на работници, които според ще доведат до засилена експлоатация на наемния труд.

Манифестацията в рамките на 48-часовата обща стачка бе организирана от най-големите профсъюзни организации в частния и държавния сектор на икономиката – Всеобщата конфедерация на труда (GSEE) и Висшия профсъюзен съвет на държавните служители (ADEDY), обединяващи в редиците си половината от работещите в страната. В отделни колони към централния площад „Синтагма“ се стекоха и представители на други синдикални съюзи, включително на прокомунистическия Общоработнически боен фронт на Гърция  (ПАМЕ).

Малки групи протестиращи влизаха в ръкопашни схватки с пазителите на реда в продължение на повече от два часа, при което полицията изпрати на своите хора подкрепление от 300 души. Демонстрантите бяха отблъснати от площада, но изпълниха съседните улици.

По същото време конфликт се разрази и в парламентарната зала. Министърът на финансите Янис Стурнарас съобщи за неизбежното орязване на заплатите на висшите държави служители, включително и на тези в парламента. Те от своя страна веднага обявиха, че също излизат в стачка, и, за да спаси дебатите и гласуването на плана, Стурнарас трябваше да отмени тази мярка, поради което беше освиркан.

Днес служителите в метрото и трамвайната мрежа на Атина, както и шофьорите на таксиметрови автомобили, продължават стачката си в знак на протест срещу новия план за затягане на коланите.

Още от рано по улиците на столицата се образуваха задръствания, след като хората бяха принудени да отидат на работа със собствените си автомобили. Автобусите и тролейбусите работят, но това не е достатъчно да се обслужи потокът от пътници. Общинските администрации също не работят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Онзи

    0 0 Отговор
    Тъй тъй!
    Накрая винаги трябва да се плати сметката!
  • 2 --------

    0 0 Отговор
    Има още много за рязане....и ще бъде орязано при следващия транш...може след година,може и по-рано.Само глад ще оправи тези.
  • 3 Име

    0 0 Отговор
    Еми то може ли да работят понеделник, вторник и четвъртък, и петък до обед само, демек 3 дни и половина и да взимат над 3 пъти повече от българите, който работят по 6 дена и по 10-16 часа.
    Аз взимах по 850 на чесец за 14 часа на ден 6 дни в седмицата, а гърците за същата длъжност 3000 за 4-5 дена на седмица по 7 часа (7часа работен ден + 1 почивка) и чукне ли на часовника 8мия час ... и дим да ги няма и зарезваха сичко за българите да довършват
    Ама то така е, треаше да избера между 300 лева в бг за 6 дни или 850 евро в гръцко, за една и съща работа
  • 4 Грую

    0 0 Отговор
    Ревете а, а га ядохте кифтета не ревахте.
  • 5 Бай Михал

    0 0 Отговор
    ТЪПАЦИ прости сте всички ВИЕ,вместо да ги подкрепите и вземете ПРИМЕР от тях,как се защитават интересите на един цял народ,те тръгнали да ги оплюват простите ганювци и да ги принизяват на тяхното си ниво..."Нека видят и те как се живее мизерно,нека дойдат и те на наща,нека ги орежат,нека си платят сметката..."Профани и злобари и завистници като вас само в България! И какво ще спечелите вие ако гърците паднат до нащо ниво?? По добре ли ще живеете,повече ли ще се радвате...?Знаете ли кога ще се оправи България??/с такива като вас-НИКОГА!!!/
  • 6 НЯКОИ

    0 0 Отговор
    ПИШЕТЕ И ПЛЮЕТЕ ГЪРЦИТЕ,АМА КОГАТО ТРЯБВА НЯКОИ ДА ИЗЛЕЗЕ ПО УЛИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ДА ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ НАШИТЕ ИЗРУДИ В ПАРЛАМЕНТА НЯМА КОИ,ДА НЕ КАЗВАМ ЧЕ РЕАЛНО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБИРАМЕ ОТ УЛИЦИТЕ ИНАЧЕ ЛАЕТЕ СРЕЩУ ТЯХ И ПОСЛЕ ГОСПОДА НИКОИ НЕ ВИ Е КАРАЛ ДА ХОДИТЕ И ДА РАБОТИТЕ ТАМ
Новини по държави: