Last news in Fakti

14 Ноември, 2012 17:18 1 162 2

Стачна вълна срещу рестрикциите заля Европа - Видео

  • испания-
  • стачка-
  • италия-
  • португалия

62 задържани и 34 ранени в Мадрид

Най-малко 62 задържани и 34 ранени по време на стачката в Мадрид.

Полицията и протестиращите срещу строгите икономии на Мариано Рахой се сблъскаха в централната част на испанската столица, пише испанският ежедневник "Ел Паис".

"Полицията се сблъска със стотици млади протестиращи, опитвайки се да ги разпръсне, за да не блокират главния булевард Гран Вия в Мадрид, предаде агенция АФП. Испанската преса съобщава за най-малко 62 души, които са били арестувани различни части на Испания. Само в първите часове на стачката има най-малко 34 ранени, включително 18 членове на силите за сигурност.

Работници в много държави членки на ЕС ще организират серия от протести и стачки срещу нарастващата безработица и мерките за строги икономии.

Профсъюзите в Испания и Португалия започнаха стачките в полунощ местно време (23 ч по Гринуич) като протест срещу мерките за строги икономии, включващи намаляване на заплати, пенсии, социални помощи и услуги и увеличаване на данъците.

4-часова стачка и протести се провеждат днес в цяла Италия по призива на основния профсъюз в страната CGIL в рамките на европейския ден срещу строгите ограничения на разходите. Демонстрациите прераснаха в сблъсъци в Милано и Торино.

В тези два града в северната част на страната хиляди хора се включиха в протестите и шествията, съобщиха синдикални източници. Един полицай е бил тежко ранен в Торино, а петима други са пострадали по-леко в Милано при сблъсъци в хода на демонстрациите. Най-сериозните сблъсъци станаха в Торино пред сградата на общината, където протестиращите нападнаха внезапно един полицай. Те разбиха каската му и счупиха ръката му.

След това група демонстранти влезе в сградата на общината, където издигна знамето на противниците на TAV, високоскоростни влакове, свързващи Лион и Торино. В Милано сблъсъците станаха главно в района на гара Порта Дженова, където студенти хвърляха камъни и бутилки по силите на реда, които опитаха да ги спрат.

В Неапол около 300 студенти окупираха временно няколко перона на централната гара, хвърляха пиратки и димки, скандирайки "да окупираме града", "не пипайте бъдещето ни". В Рим хиляди хора се включиха в шествие, което премина по улиците на централната част на града и трябва да завърши на малък площад. Малка група студенти опита да пробие полицейския кордон, хвърляйки камъни, за да стигне до сградата на правителството.

"Европа се пробужда днес от Рим до Мадрид и Атина", заяви Марио Нобиле, 23-годишен студент. "PIG се бунтуват", допълни той, имайки предвид акронима, използван за икономиките на най-засегнатите от кризата страни от еврозоната. "Тук съм, за да поискам увеличение на пенсиите, защото вече не мога да свържа двата края. Имам пенсия от 650 евро и след като платя всички данъци, ми остават 400 евро", заяви пенсионерка, която също се включи в шествието.

Комунистически активисти развяваха плакат, изобразяващ германския канцлер Ангела Меркел в нацистка униформа с лента за ръка със символа на еврото: "ЕС е диктатура на банките и монополите", гласеше плакатът. Основният протест в Италия беше организиран в малкия град Терни, област Умбрия, в централната част на страната, в присъствието на генералната секретарка на CGIL Сузана Камусо. Шествието тръгна от местна стоманолеярна като "символ на несигурността, която тегне над многобройни производствени центрове в Италия", съобщи профсъюзът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митьо Чепа

    1 0 Отговор
    Боли ме ............,аз в нас ракия си имам и прасето сега ще коля,жената я сайдисвам по 1 път на седмицата супер си живея
  • 2 кик

    1 0 Отговор
    колко пове4е се натискаме и живеем в светът който ни заобикаля, свят който е конструиран от илюминатите толко по сме роби.....ето колегата по долу го е написал....няма криза която да го бутне...
Новини по държави: