Last news in Fakti

20 Ноември, 2020 15:55 7 701 15

"Салон Кити": публичният дом на нацисткия елит

  • салон кити-
  • публичен дом-
  • германия-
  • нацисти-
  • адолф хитлер-
  • хитлер-
  • проститутки-
  • шпиони

За берлинския публичен дом на елита в нацистка Германия се разнасят какви ли не легенди

"Салон Кити": публичният дом на нацисткия елит - 1
Снимка: Shutterstock

"Салон Кити" в Берлин е елитният публичен дом на нацистка Германия. За него се носят какви ли не легенди. Някои от тях са художествена измислица - като тази във филма на италианския режисьор Тинто Брас от 1976 година. Десетилетия по-късно швейцарският продуцент Урс Брунер обаче решава да направи римейк на филма. Целта му: да предложи на публиката продукт, който се опира на историческите факти. За изходна база трябвало да му послужи полудокументалната книга на автора на детективски романи Петер Норден. Оказало се обаче, че и тя съдържа много непроверени факти. И така Брунер тръгнал по следите на истината - заедно с австрийската журналистка Юлия Шрамел.

В крайна сметка в резултат на четиригодишни проучвания се ражда не филм, а книга: "Салон Кити. Легенди, факти, измислици. Кити Шмид и нейният скандално известен шпионски публичен дом".

По 800 евро за "услуга"

Според Брунер, публичният дом не е бил място за сексуални оргии, както е представен във филма на Брас. Конфиденциалността е била важна, още повече, че в нацистка Германия проституцията официално е била забранена, припомня той. Но това съвсем не означава, че нацистите се били отрекли от плътските удоволствия.

За прикритие заведението се наричало "Пансион Шмид" – място за артисти и хора на изкуството. Жилището на "Гизенбрехтщрасе 11" с обща площ от около 500 квадратни метра се състояло от антре, елегантен хол и няколко не много големи стаи. Гостите посрещала лично Кити Шмид, която ги съпровождала до дневната. В нея ги очаквали няколко куртизанки, а прислужница им наливала шампанско. Ако гостът не можел да си хареса никоя от присъстващите дами, му предлагали фотоалбум, от който да си избере компаньонка, която след това извиквали по телефона.

Сексуалните услуги в този елитен публичен дом обаче не били евтини – по сегашни цени около 800 евро. И можели да си ги позволят само много състоятелни хора. А почетните гости, които знаели паролата "Ротенбург", получавали обслужване от най-висока класа.

Куртизанките и техните клиенти

По свидетелства на очевидци, които авторите на книгата успели да издирят в различни страни, Кити Шмид наемала на работа само високообразовани интелигентни дами на възраст от 20 до 30 години, говорещи чужди езици и с изискани маниери. Те били длъжни да се явяват пред гостите в елегантни вечерни или коктейлни рокли.

Сред клиентите на публичния дом били представители на каймака на обществото, както и дипломати от страни съюзници на Германия - като Италия и Испания. Към най-известните постоянни посетители спадали министърът на външните работи Йоахим фон Рибентроп, неговият италиански колега и зет на Бенито Мусолини - граф Галеацо Чано. Установено е още, че в "Салон Кити" са ходили началникът на охраната на Хитлер - генералът от СС Йозеф "Зеп" Дитрих, шефът на Германския трудов фронт и завеждащ организационния отдел на Национал-социалистическата партия NSDAP Роберт Лей, шефът на Главното управление за сигурност в Райха – Райнхард Хайдрих, както и шефът на нацисткото разузнаване от Главното управление за сигурност Валтер Шеленберг.

Самият Хитлер, който е ненавиждал проституцията, никога не е ходил в "Салон Кити", даже е възможно изобщо да не е знаел за съществуването му. Което обаче не може да се твърди за неговия министър на пропагандата Йозеф Гьобелс, който е посещавал дома - макар и само веднъж.

Истински арийки и шпиони

В мемоарите си, публикувани през 1956 година, шефът на нацисткото разузнаване от Главното управление за сигурност Валтер Шеленберг пише, че "Салон Кити" е бил важен инструмент на вътрешното разузнаване, т.е. за шпиониране на "своите". А също така, че офицери от СС участвали в подбора и обучението на куртизанките, които били същевременно и шпиони. Те трябвало да бъдат истински арийки и убедени привърженички на националсоциализма.

Авторите на книгата обаче не са открили потвърждение на слуховете за двойни стени, за скрити в таблите на леглата микрофони, за едностранно прозрачни огледала или за жици, стигащи до мазето, където агенти слушали и записвали разговорите на високопоставените гости на публичния дом.

Бомбата от 1943 година

В действителност "Салон Кити" е бил "луксозно място за плътски удоволствия и утеха на властовия елит и неговите чуждестранни гости в Берлин. В периода 1939 - 1942 публичният дом изживява разцвет. През 1943 обаче е улучен от бомба - при английска бомбардировка. Тогава изгарят горните два етажа на сградата - третият и четвъртият.

След това публичният дом се мести в подземния етаж и губи предишния си блясък. Но оцелява и след войната. Кити Шмид ръководи салона до 1954 - годината, в която умира. Бившите ѝ "служителки" си спомнят за нея с обич и топлина.

Автор: Никита Жолквер


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    19 0 Отговор
    Имали са и благинки.

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Факт

    5 18 Отговор
    Хитлер е бил доказан хомо за другите не знам.

    Коментиран от #7, #10

  • 3 А при

    14 1 Отговор
    Ганьо им ходят на крака , където ги поръчат !
  • 4 Извода е

    15 1 Отговор
    Говорещите чужди езици са куртизанки!!?? Е то и в днешно време нищо не се е променило. Справка-"умнитИ и младитИ"!
  • 5 Любимия

    12 1 Отговор
    бордей на нацистките офицери !
  • 6 Даааа НО

    11 10 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    са си плащали! Не като комунистическите свине,цялата държава-публичен дом,за "величията"....
  • 7 козел

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Хомо =не , но на младини претърпява злополука , едното му орехче е било ухапано от козел , и от там нататък - ни куче , ни коте, само Ева Браун висша форма на саможертва.
  • 8 Шалам Алакум

    13 4 Отговор
    Само аз ли си мисля че този Хитлер не е германец? Като му гледам косата, очите, мустаците и цвета на кожата не ми прилича на германец а повече на ц.ганин.
  • 9 Генералисвинус

    19 9 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Ще имат я. Чел ли си как се поддържа физическото и сексуално равновесие на армията на фронта "без" жени ? Немците са имали проблем с расовата чистота на момичетата, но са го решили по-добре от руснаците. Да си чувал германците да са изнасилвали масово по пътя си. Много би тгрябвало да повръщат преди и след това. А червената армия при движението си в Европа е наречена "армията с панталоните до коленете". Последната фаза на войната, ватенките са разчитали и на платени азиатци. На практика в Берлин влизат монголоиди / като Пухлер и Ленин /с характерните си "културни" различия. Тия изверги отървават съда в Нюрнберг, само защото са "победители", а победителите не ги.... Нищо. Закономерно и заслужено днес червените боклуци живеят като скотове. А тези, които имат пари и власт, са изпратили деца, внуци, правнуци и родители да живеят в "победените" страни. Чувал ли си за жилищни блокове без отходна канализация ? Тоалетна чиния , а под нея в иззидания с тухли и облечен в плочки шкаф кофа. Няма да ти казвам как миришеше в целия блок. Това е днес част от прехвалената "велика " кочина в която жеивеят наследниците на победителите.

    Коментиран от #11

  • 10 Наказател

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Знаеш, предполагаш или баба ти "освобождавана" многократно от червен руски мужик някъде из мерата на селото ви ти е казала. Хитлер е участвал в WW1, на фронта и е награждаван за героизъм. Изнесъл е под обстрел ранения си командир на гръб до безопасно място. Попада на английска газова атака с иприт при пълно безветрие и получава тежко увреждане на дихателната система, което не успява да излекува. Има още физически недъзи, но хомосексуализма не е сред тях. Това дори руснаците твърдят , а те отмъкнаха всичко свързано с него до извинителните бележки с които майка му е извинявала отсъствията му от училище. Да, и тогава се е водил отчет за присъствие. Това недоучилите и недочелите си мислите, че като изръсите нещо и някой веднага ще виш повярва. Трънки. Йок. Само се хабите.
  • 11 Живко

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Генералисвинус":

    Е как успя в един пост , толкоз много измишльотини да вкараш? Евала! Това е Гьобелс не мож го измисли....

    Коментиран от #12

  • 12 Генералисвинус

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "Живко":

    За панталоните до коленете има книги и свидетелства отдавна. Просто не сме знаели. Учехме за "славната" червеняа армия и четяхме Малая земля. За другото пусни си която искаш руска телевизия и гледай. Те имат сърцераздирателни предавания от типа "Съдебен спор" но много по тежки и реални. Ако продължаваш да вярваш , че Гьобелс е лъжел повече от Нинова, се разходи до червената кочина, но без бившия Ленинград и Москва. Тогава пак ми пиши, че и Гьобелс не може да измисли подобно нещо. И ще си прав. А да си чувал за "маневреные квартиры"? Живей си с учебниците от преди 10 ноември. Така няма да си нарушаваш душевния покой.
  • 13 цербер

    1 0 Отговор
    "куртизанките, които били същевременно и шпионКи." Шпионите са мъже.

    Коментиран от #14

  • 14 Хихата

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "цербер":

    Това е все едно да кажеш, че жена, която прави хляб е хлебарКа!
  • 15 Антимаймуна

    0 0 Отговор
    По лексиката си липи, че Дойче Веле са Ротшилд Веле.
Новини по държави: