Last news in Fakti

18 Ноември, 2012 10:09 1 143 2

18-месечно бебе убито при израелска атака в Газа

  • израел-
  • газа-
  • убити-
  • ранени
18-месечно бебе убито при израелска атака в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел продължава да обстрелва Ивицата Газа по вода и въздух. При една от последните атаки е било убито 18-месечно момченце, а двамата му братя са тежко пострадали, съобщават световните агенции. Детето е загинало в бежански лагер в центъра на град Газа, съобщи телевизия Би Би Си, цитирана от бТВ.

В този район през последните часове бяха убити още двама души, а ракета, ударила сграда в центъра, в която се помещава телевизия „Ал Куд", е ранила шестима палестински журналисти.

Израел продължава да твърди, че има намерение да изстреля стотици ракети по цели в Ивицата Газа в опит да спре ХАМАС и други военни групировки, които искат да го атакуват.

В събота бойци от Газа изпратиха дузина ракети към Израел, включително и една към Тел Авив, която обаче бе спряна.

Здравните власти в Газа твърдят, че досега са убити 48 палестинци, а трима израелци са загинали по-рано тази седмица.

Атаката на Израел е продължила и през нощта с изстрелването на ракети най-вероятно от военни кораби, съобщава още Би Би Си. Световната здравна организация алармира, че болниците в Газа са препълнени с ранени и има недостиг на консумативи.

Египетският президент Мохамед Морси заяви по-рано, че има известни „индикации” да бъде постигнато примирие, но за това няма никакви гаранции.

Той говори в Кайро след среща с турския премиер Реджеп Ердоган, който заяви, че Израел ще бъде държан под отговорност за загиналите деца сред десетките палестинци, които бяха убити при израелските въздушни удари.

Лидерът на ХАМАС Халед Мешаал също е в египетската столица за разговори, които да доведат до деескалация на конфликта. Той вече предупреди Израел да не предприема сухопътна офанзива в Ивицата Газа.

Израел, както Факти.бг съобщи, е поставил 75 000 военни от резерва в режим на готовност, а един от министрите на страната заяви, че днес може да започне операция по суша, ако ракетите, изстрелвани от Газа, не спрат.

Арабската лига провежда извънредно заседание, също в Кайро, и обяви, че ще изпрати делегация в Газа в следващите няколко дни.

Израелската операция започна в сряда, когато при въздушна атака бе убит командирът на военното крило на ХАМАС Ахмед Джабари. Оттогава Израел твърди, че държи под обсада повече от 900 обекта, докато 500 ракети, изстреляни от Газа, попаднаха на негова територия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 User

    1 0 Отговор
    Ужасно е. Поне да спрат да стрелят - какво могат да направят хората.
  • 2 georgi

    0 0 Отговор
    Спрете да се избивате!