Last news in Fakti

20 Ноември, 2012 11:15 1 127 0

Израел спря временно инвазията в Газа - Видео

  • израел-
  • газа-
  • хамас

Израел отмени временно всякакви планове за сухопътна операция в Ивицата Газа, за да даде шанс на усилията на Египет за прекратяване на огъня между Израел и ХАМАС, съобщи високопоставен израелски служител, цитиран от АП.

„Взето беше решение да се отменят временно всякакви планове за сухопътна офанзива в името на успеха на дипломатическите усилия", добави източникът, цитиран от АФП.

При конфликта до момента са загинали над 100 палестинци. Военно-политическият кабинет на Израел се събра, за да проучи възможността за спиране на огъня или за сухопътна офанзива в Ивицата Газа, съобщи държавното радио. Според радиото Израел иска да бъде спазено спиране на огъня между 24 и 48 часа, за да може страните да подготвят условията за трайно примирие.

Според същия източник Израел може в рамките на такова примирие да обмисли облекчаване на блокадата, наложена на Ивицата Газа. Според израелската телевизия Нетаняху бил склонен да одобри документа и е възможно спиране на враждебните действие след едно денонощие. От друга страни израелски медии съобщават, че ракетният обстрел срещу Израел от Ивицата Газа практически е спрял два часа и половина преди съвещанието на 9-те основни министри на правителството на Нетаняху.

Лидерът в изгнание на палестинското движение ХАМАС Халед Мешаал не изключи възможността за примирие с Израел в конфликта в Газа, но настоя за вдигане на блокадата на анклава, предаде АФП. "Не сме против умиротворяване, но държим на исканията си - край на жестокостите, край на агресията и вдигане на блокадата", заяви Мешал на пресконференция в Кайро, където участва в разговори с египетските власти, действащи като посредници, цитирани от МЕНА.

В същото време генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който е на посещение в Египет, заяви, че двете страни в конфликта в Газа трябва незабавно да прекратят огъня. "Всички страни трябва незабавно да спрат огъня. Всяка нова ескалация би създала опасност за целия регион", посочи Бан на съвместна пресконференция с ръководителя на Арабската лига Набил ал Араби, отбелязва Ройтерс.

От друга страна, американски високопоставен служител съобщи в Пномпен, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще направи посещения в Израел и Египет в седмия ден от въоръжения конфликт между Израел и радикалното палестинско движение ХАМАС.

Клинтън, която е в Азия заедно с президента Барак Обама ще замине днес от Пномпен, за да посети Кайро и Рамала за разговори с египетски и палестински ръководители, както и Израел, където ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху в Йерусалим

Русия представи в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, изискваща прекратяване на насилието в Ивицата Газа.

В документа се предлага на СС на ООН "да осъди насилието срещу цивилни, в това число е актовете на тероризъм". Проекторезолюцията апелира и за безпрепятствен достъп на лекари и хуманитарна помощ за населението на Газа, отбелязва РИА Новости. Предлага се Израел и Палестинската автономия "незабавно да възобновят преговорите с цел постигането на мирно споразумение, урегулиращо всички спорни въпроси".

Текстът на проекторезолюцията не съдържа преки обвинения за ескалацията на напрежението към нито една от двете враждуващи страни. По думите на постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, документът ще бъде представен за гласуване в СС на ООН днес, в 14:00 часа местно време (23:00 часа българско).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА