29 Ноември, 2020 10:12 3 123 9

Черна гора и Сърбия са в дипломатическа война

  • сърбия-
  • черна гора-
  • посланици

Напрежение в Западните Балкани

Черна гора и Сърбия са в дипломатическа война - 1
Снимка: БГНЕС

Черна гора и Сърбия експулсираха дипломатическите си представители, предадоха информационните агенции, като отбелязват, че това засилва напрежението във вече сложните отношения между двете бивши югославски републики.

Черна гора обяви вчера сръбския посланик Владимир Божович за персона нон грата, заявявайки, че той се е намесил във вътрешните ѝ работи. Той има 72 часа да напусне страната, се казва в изявлението на външното министерство.

Сърбия веднага обяви реципрочна мярка, засягаща черногорският посланик Тарзан Милошевич.

Очаква се правителството на Черна гора да остане на поста си още само четири дни, преди да бъде заменено от нова коалиция. Президентът Мило Джуканович ръководи страната от близо 30 години. По време на неговото управление беше обявена независимост от Сърбия (през 2006 г.), а през 2017 г. Черна гора стана член на НАТО. През август обаче неговата Демократична партия на социалистите на Черна гора (ДПСЧ) загуби парламентарните избори и се очаква в сряда парламентът да гласува ново правителство, обединяващо три опозиционни групи.

Най-влиятелната от тези партии е проруската и просръбска Демократичен фронт (ДФ). Нейните партньори обаче подчертават, че Черна гора трябва да продължи прозападния си курс.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    8 16 Отговор
    И Черна Гора е държава точно толкова колкото Босна и Херцеговина.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факт!

    10 8 Отговор
    Единствените които са създавали и създават раздор на Балканите са немците продукти на Бисмарк под еврейско подстрекателсвто преди него не е имало Германия.
  • 4 Николов

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Държавата Черна гора съществува преди държавата Сърбия !!! Известна е с латинското Монтенегро , което в превод е същото !!! Принцеси от там са ставали царици на българския цар и наследниците им са имали права и над престола на Черна гора !!!
  • 5 Джон Кенеди

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    И точно толкова, колкото и България.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    " ЧЕРНА ГОРА " Е ИЗКУПЕНА ОТ РУСНАЦИТЕ ПО ЦЯЛОТО И КРАЙБРЕЖИЕ . КАКВО ЩЕ РЕШАТ РУСНАЦИТЕ : ЕСТЕСТВЕННО ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТ ЗА ЧЕРНА ГОРА - НО И ЗА ТЯХ -В НАТЮ И ЕВРОПА И ИЗЛАЗ- ЗА СЪРБИЯ !!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Те сърбите с кого са се разбрали,

    2 1 Отговор
    Че и с Черна гора, болни комунистически мозъци проруски настроени
  • 9 Тия забъркани каши на Балканите,

    6 0 Отговор
    С отрязани територии на една държава и подарена /от франция, англия/на друга, има да им сърбаме попарата, колко още, случая вардарска македония като част от България е била подарена на Сърбия 1920г, ньойски договор
Новини по държави: