ФАКТИ.БГ

ЕК прие пакет за модернизиране на правосъдните системи на ЕС

Трябва да се утвърди обща европейска съдебна култура, основана на върховенството на закона, основните права и взаимното доверие

Публикувана: 3 Декември, 2020 07:26
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1334
ЕК прие пакет за модернизиране на правосъдните системи на ЕС
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Европейската комисия прие пакет от инициативи за модернизиране на правосъдните системи на ЕС. Двата основни стълба на новия пакет са съобщението относно цифровизацията на правосъдието в ЕС и новата европейска стратегия за съдебно обучение. Този инструментариум в областта на цифровото правосъдие има за цел да подкрепи усилията на държавите членки за по-нататъшно приспособяване на националните им правосъдни системи към цифровата ера и за подобряване на трансграничното съдебно сътрудничество между компетентните органи в ЕС.

Чрез европейското съдебно обучение Комисията дава възможност на съдиите, прокурорите и други специалисти в областта на правосъдието да се подготвят за предизвикателствата на 21-ви век, като например цифровизацията. Освен това то има за цел да се утвърди обща европейска съдебна култура, основана на върховенството на закона, основните права и взаимното доверие.

Пандемията от COVID-19 изведе на преден план необходимостта от ускоряване на цифровизацията на правосъдието. Стана ясно, че предприятията и гражданите трябва да имат достъп до правосъдие и онлайн, от своя лаптоп у дома. Днешното съобщение относно цифровизацията на правосъдието в ЕС представя инструментариум за насърчаване на използването на цифрови инструменти от държавите членки в съответствие с принципите на пропорционалност и субсидиарност. Ето четири от представените инструменти:

- Утвърждаване на цифровите технологии като избор по подразбиране при трансграничното съдебно сътрудничество: Днес много съдебни производства, включително тези, които надхвърлят националните граници, все още се водят на хартиен носител и по пощата. Европейската комисия ще работи по законодателно предложение за цифровизиране на процедурите за трансгранично съдебно сътрудничество по граждански, търговски и наказателни дела. Предвижда се законодателният акт да бъде приет в края на 2021 г.

- Борба с трансграничната престъпност: Деловодната система на Евроюст, която позволява на Агенцията да извършва кръстосана проверка на различни случаи с цел координиране на борбата на ЕС срещу тежката трансгранична престъпност, включително тероризма, трябва да бъде актуализирана. Освен това с измененията в мандата на Европол ще се въведе връзка за отбелязване на наличието/липсата на съвпадение между Европейската прокуратура и Европол. Благодарение на тези „връзки за отбелязване на наличието/липсата на съвпадение“ между деловодните системи Евроюст, Европол и Европейската прокуратура ще бъдат запознати с текущите разследвания и наказателни преследвания. През 2021 г. Комисията също така ще представи законодателни инициативи за цифров обмен на информация относно случаи на трансграничен тероризъм и за създаването на платформа за сътрудничество на съвместните екипи за разследване.

- По-добър достъп до информация: Електронните бази данни са лесни за справка, свеждат до минимум разходите за потребителите и са устойчиви на кризи. Поради това държавите членки следва да се стремят да цифровизират своите регистри и да работят за взаимното им свързване.

- IT инструменти за трансгранично сътрудничество: Проектът e-CODEX (комуникация в областта на електронното правосъдие посредством онлайн обмен на данни) е основният инструмент за сигурно трансгранично сътрудничество по граждански, търговски и наказателни производства. Към днешна дата само някои държави членки използват e-CODEX. С приемането на днешното законодателно предложение Комисията има за цел да превърне e-CODEX в златен стандарт за сигурна цифрова комуникация при трансгранични съдебни производства във всички държави членки. От 1 юли 2023 г. Комисията поверява тази система на Агенцията eu-LISA. Друг цифров инструмент е eEDES (система за цифров обмен на електронни доказателства), която някои държави членки използват за бърз и сигурен обмен на европейски заповеди за разследване, искания за правна взаимопомощ и свързани с тях доказателства в цифров формат вместо по пощата. С приетото законодателно предложение Комисията насърчава всички държави членки да се свържат с eEDES. Тези IT инструменти ще модернизират правосъдните системи на ЕС и ще генерират истинска европейска добавена стойност.

Вера Йоурова, заместник-председател, отговарящ за ценностите и прозрачността, заяви: Правосъдните системи трябва да бъдат в крак с цифровата трансформация и да отговарят на очакванията на гражданите. Тъй като националните съдилища са и съдилища на ЕС, ние решително подкрепяме този нов подход към цифровизацията на правосъдните системи. Цифровизацията ще подобри достъпа до правосъдие, сътрудничеството в пространството на свобода, сигурност и правосъдие на ЕС и функционирането на вътрешния пазар.

Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правосъдието, заяви: Съдиите, адвокатите, прокурорите - всички, които работят в областта на правосъдието, трябва да бъдат на висотата на предизвикателствата на 21-ви век. Сред тези предизвикателства е изцяло новата област на изкуствения интелект, която трябва да проучим при пълно зачитане на основните права. Текущата криза, свързана с COVID-19, е сериозно напомняне за необходимостта от бърза цифровизация на правосъдието. Уверен съм, че приетият пакет ще позволи на гражданите и предприятията навсякъде в Съюза да имат лесен достъп до правосъдие не само офлайн, но и онлайн.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гешеф
1 Отговор
Аз приемам само пакети с кинти.

Оценка:
-0 +6

Диверсант
2 Отговор
От понеделник царят слънце тръгва с джипа по селата да раздава безплатни лаптопи за връзка с каскетурата и правосъдната система.

Оценка:
-0 +1

цербер
3 Отговор
ЕЙ,АКО цапардосат с тоя пакет от инициативи за модернизиране и главния ни прокурор по каскета,цена няма да имат!

Оценка:
-0 +2

терор в БГ
4 Отговор
В България близки до властта изтезават хора като през средновековието!

Оценка:
-0 +1

Европейско правосъдие???? България ена
5 Отговор
БАЛКАНИТЕ, ТУКА СИ ВАЖЪТ"МАФИОТСКИТЕ ЗАКОНИ" 30ГОДИНИ "ПРОЦЪФТЯВАТ" КАДРИТЕ СА ЗАВИСИМИ!! НЯМА ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА В БЪЛГАРИЯ!! ТЕФТЕРЧЕ ТО НА ЗЛАТАНОВ, ФИДОСОВА НАРЕЖДА КОЙ КАК ДА БЪДЕ УДАРЕН, КОЙ ДА БЪДЕ СМАЧКАН, РАЗМАЗАН, КАЗВА ДРУГ!!!!! ВОЖДА!

Оценка:
-0 +1

1234
6 Отговор
Изкуствения интелект ще решава натам отиват нещата. Просто те отказват да съществуваш и имаш деца... Правосъдие е имало само във времената око за око зъб за зъб, просто правило, бързо, ефективно, всички са съгласни и запознати с него. Няма сърдити и неудовлетворени или ощетени

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5