Last news in Fakti

3 Декември, 2020 13:09 3 839 40

Китай измести САЩ

  • китай-
  • ес-
  • сащ

Страната е най-големият търговски партньор на ЕС

Китай измести САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Китай е изместил САЩ като водещ търговски партньор на ЕС, съобщи France 24.

Страната успя да реализира бързо връщане на своята икономика. Данните са от третото тримесечие.

Те са предоставени от Евростат. За първите девет месеца търговският обмен между ЕС и Китай е достигнал 425.5 млрд. евро.

Това е ръст в сравнение с миналата година. Обменът със САЩ достига 412.5 млрд. евро.

Отчита се спад в търговията със САЩ. То се изчислява на 11.4% в вноса и 10% при износа.

През последните години ЕС е най-големият търговски партньор на Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    32 7 Отговор
    На КРАВАРИТЕ мястото им Е В КРАВАРНИКА.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БОЗА

    25 3 Отговор
    Теснооките ОТДАВНА подминаха сащисаните,като малка гара... у Европа го вдигнаха най-накрая...;-))))

    Коментиран от #8

  • 4 Ще ми бъде тъжно

    16 5 Отговор
    Бай бай Европа.
  • 5 Нормално

    16 0 Отговор
    очакваше се....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тъпу тролче

    16 1 Отговор
    Е сега САЩ ще се наложи да наложат още санкции на Китай.
  • 8 БОЗА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "БОЗА":

    Вдянаха...не вдигнаха... Т9... ;-(
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Stéphanie 🎲

    20 2 Отговор
    Това е Факт причината да пуснат корона вирус ,Американците в Китай и жалките глупости за 5G
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Губиш си времето ,запиши се -

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    на Китайски език
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Астра Питека

    12 2 Отговор
    тежки времена настанаха за герберастките чекмедже-будали :):):)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хо хо хо

    4 7 Отговор
    Само гшпак би учил китайски.А французите и немците не са такива.Да запишеш чужд език означава да се откажеш от културата си.Французи немци испанци и тн. англииски не учат камо ли китайски.

    Коментиран от #17, #18, #33

  • 17 Stéphanie 🎲

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хо хо хо":

    Прав си учат но говорят родния Франция ,Германия и Англия не мисли ,освен ако не живеят в друга държава.За България да тренира скоро ще работят за Китай .Във Китай в момента във фабриките -3 индийци и 1 арабин и 1 китаец 😉на всеки 5 човека .Другите милионери разрови се малко из гуглето ще намериш инфо

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хлъц

    13 1 Отговор
    Разнопосочни коментари! Но някой обърна ли внимание за паричния обмен между Поднебесната и ЕС? Във Евро, а не в зелени тапети! зТова е фундаментален пробив.За двете страни! И за Драконите,и за ЕС. Дано все повече фирми и компании от Европа, преминат на директни разплащания в евро.Много по изгодно,по независимо и по евтино.Това ще даде мощ на Еврото като втора резервна валута в света.Ще го направи привлекателно за много държави.За сметка на кухия зелендаш.Нещата неотклонно вървят натам.Европа е локомотива на света.Не е Обора. Там прехвалената им " могъща" икономика, реално е 15% търговия и услуги,и 85% финасови и борсови спекулации.Ако ЕС премине към директно заплащане на доставка въглеводороди, със евро( много по изгодно,от сегашния модел,за задължително превалутиране) Обора ще спука балона само за пет години.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хо хо хо

    2 14 Отговор

    До коментар #19 от "Хлъц":

    Няма и как даа стане естествено защото първа валута в Света е долара.

    Коментиран от #36

  • 22 Пацо

    1 2 Отговор
    Измести или им го намести? Изучаването на китайски сега е доброволно но по после ще е задължително. Ще ядем ориз докато ни се опънат очите и не пожълтеем.

    Коментиран от #23

  • 23 Хо хо хо

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Пацо":

    Ще яде т.пия българин щото проявява лордозисен рефлекс към всеки новодошъл
  • 24 100

    3 2 Отговор
    Това, че нещо е внесено от Китай, не значи, че е само китайско. Има много западни компании, които са изнесли производството си в Китай.
  • 25 до китайопитеците

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    Да се оправят бе аз съм учил френски и англииски.Ей ся ше седна да драскам йероглифи.Хаха само глпак би се фанал с това бли ме ура че не го говорят като дойдат в Бг трябва да знаят перфектен български който не му аресва марш у азия.

    Коментиран от #26, #29

  • 26 Stéphanie 🎲

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "до китайопитеците":

    И на мене не ми се учи китайски ,тук си пишем кой какво мисли ама някой ден може и на световен мащаб да го учим всички внуците със сигурност.Ако ЕС не направят нещо по въпроса разбира се😉 А инак много ми харесва Китай красива държава ако не бе комунизма и китайския език който се говори там и английският но рядко би била страна мечта за мен не Америка .Както е тръгнало скоро може и Америка да се разпаде -Трънчо не напразно се ядосваше човека ...Парите са в Азия ,Китай е по силна от всякога ...дори и короната не ги накара да ходят по корем 🤔PS: Китайското възпитание и манталитет ако усвои Европа няма да е зле ,има и мнохо позитиви в тази раса

    Коментиран от #27

  • 27 Факт!

    2 8 Отговор

    До коментар #26 от "Stéphanie 🎲":

    крадене на технологии и преписване.Разчитат на безконтролно размножаване и голямо население следователно голяма потребителска маса и привличане на инвеститори и компании поради големият пазар нацисткото управление на правителството и от там евтината и многобройна работна ръка.Европа няма как да е Китай по чисто географо културни съобрааажения.Еврооейските народи са с разлипна култура език и е имало в миналото войни между тях няма как да са една държава с еднороден народ самата Европейска територия е по-малка от китайската и ресурсите са малко за да позволяват такова население освен това стандарта на живот тук е скъп което не позволява имането на много деца като в Африка и Азия.Китай са нацистки режим подтискащ малцинствата по нищо неразличаващ се от Нацистка Германия и Япония по времето на ВСВ.Държат другите като заложници на голямото си население те са азиатските роми.Само че и това си има предел почнат ли да си увеличават продължителността на живота което идва неминуемо с повишаването на стандарта няма да могат да оцелеят на територията си.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хо хо хо

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "до китайопитеците":

    Нормално българите са пумиарски народ и чакат някой да ги он.ди.Франция Англия и Германия са горделиви народи с език култура двигатели на човечеството с множество постижения на които се базира живота на планетата.Българина на думи у форума и китайски е готов да учи а по същество и българският му е труден.Какво може да се очаква от нацията измизлила единственомчушкопека за 3 чушки щото дори чушкопека е измислен от албанците.Жалък народ чака поредният нов да го о.ноди
  • 30 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Факт!":

    До малка степен си прав във модата -колекцията още не излязла официално а вече готова за продажба -контраФасон ,реплика.Но там дизайнерите да си мислят Турците същото правиха преди години Донатела Версаче затвори няколко фабрики там в Турция след спечелени дела та и пари и дадоха.За технология НЕ пиша за Самсунг малко се отклонявам от темата прави ми удоволствие и съм редовен клиент на Самсунг на всичко телефон,пералня,хладилник ...Например при всяка покупка на новия телефон този път ми върнаха 200€ от цената промо плюс подарък слушалките Galaxy Buds Live кок и екран фабрично сложен.Когато купихме хладилника и пералнята подарък прахосмукачката робо ,абе винаги изненада и връщат 100,200 € от цената в България не знам дали е така.И съм доволна номер едно във всяко отношение 👍

    Коментиран от #32

  • 31 Един

    3 1 Отговор
    Байдън ще ходи да "бие" коляно и чело в земята пред китайците!
  • 32 Хо хо хо

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Stéphanie 🎲":

    Самсунг са корейци.Да не говорим че и те преди крадяха от Запада специално автомобилните им производители както преди десетилетия същото.правеха и японците но просто Китай са много по-голям пазар и могат да си позволят да извиват ръцете на другите за да продават там.

    Коментиран от #34

  • 33 коментиращ

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хо хо хо":

    ''Да запишеш чужд език означава да се откажеш от културата си'' По тая логика ти само български ли знаеш?
  • 34 Stéphanie 🎲

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хо хо хо":

    Не ме четеш какво съм писала -малко се отклонявам от темата  това си пропуснал.Но Китай и Корея и двете държави направиха революция в технологията .Виж във Китай ако избереш като ваканция например ще станеш разноглед хората правят 👍и го могомат.По модерни згради имат и от Америка която обичам много но съм обективна.Технологичен прогрес пиша за всичко това което е около теб вярвай ми ще ти се стори че си на друга планета.И като хора са много мили ,нямам нищо против някой ден да имам за снаха китайка .Внучето ми със сигурност ще е с една идея по умно и добро от съочениците си .Визирам приятели китайци които живеят до нас дисциплина ,учение едното го преместиха 3 класа по високо ниво гений не учи с връстниците си .Другия при баща си имат ресторант бъдещ шеф готвач така мисля тези деца никога не съм видяла да се сърдят ,да играят по цял ден да мързелуват .След като си научат уроците помагат на родителите си в бизнеса . Колега китаец никога за 3 години не е закъснявал винаги учтив ,никога китайци не са правили проблем във Франция само афроараби и чеченци и руснаци

    Коментиран от #35

  • 35 Факт!

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Stéphanie 🎲":

    Е как Нютон фон Браун и Максуел и Айнщайн не са китайци.Китайците са просто крадци лукави правят се на добри и гледат как да те цаакаат а и бебета дръпнати не щем да гледам.Грозни са.И културно са нищо само някакви дракони и измислици не пазят околна среда цапат малограмотна паплач.
  • 36 един от многото

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хо хо хо":

    А следиш ли го долара как всеки ден олеква?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: