Last news in Fakti

4 Декември, 2020 21:30 5 543 25

Нелегален риболов: как Китай бракониерства в чужди води

  • риболов-
  • китай-
  • еквадор

Пекин твърди, че рибните залежи в региона са толкова големи и непокътнати, че риболовът там не представлява никакъв проблем

Нелегален риболов: как Китай бракониерства в чужди води - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те кръстосват надлъж и нашир морета и океани с цел промишлен риболов - китайската риболовна флотилия наброява близо 300 кораба. Често китайските риболовни траулери действат на ръба на закона и прилагат спорни методи.

През тази година китайският риболовен флот ще разполага с 300 кораба – те кръстосват Тихия океан надлъж и нашир, за да пълнят трюмовете си с риба край Галапагоските острови. Това съобщи френският телевизионен канал за чужбина France24.

Островите Галапагос са разположени на 550 морски мили - т.е. около 1000 километра от бреговете на Южна Америка и принадлежат на Еквадор. Това е едно от малкото останали места на Земята с непокътната природа и уникални флора и фауна. Затова са признати от ЮНЕСКО като част от световното природно наследство, а по-голямата част от тях се намира под строгата защита на закона, включително и прилежащата акватория.

Но от няколко години насам китайски риболовни флотилии редовно навестяват този богат на риба регион.

На границата на законноста

Китайските рибари очевидно много внимават да се придържат стриктно към закона и винаги пазят 200 мили отстояние от брега на островите. Така те не навлизат нито в изключителната икономическа зона на Еквадор, нито в природния резерват. За китайското присъствие в региона говори това, че жители на островите намирали край бреговете опаковки и отпадъци с китайски надписи, които моряците от корабите явно изхвърлят просто зад борда.

Но риболовът извън защитената морска територия също застрашава запасите от риба. Още повече, че има методи как например да се примамят цели рибни ята – например от риба тон.

Американското списание The Economist пише, че рибарите залагат своята стръв така умело по течението, че да примамят и рибата, която се намира в природния резерват край бреговете. По същия начин те привличали и акули, чиито гръбни перки в Източна Азия са смятани за деликатес.

Китай твърди, че рибните залежи в региона са толкова големи и непокътнати, че риболовът там не представлявал никакъв проблем.

Филип Канстингер от Световния фонд за защита на природата WWF не е съгласен: „С този аргумент Китай се опитва да оправдае действията на своя флот, кръстосващ целия Тих океан“. Според американско изследване, публикувано в сп. „Sciences Advances", подобни пътувания изобщо не са икономически изгодни. А според Канстингер няма и надеждни данни: “Тези кораби търсят основно Хумболтовия калмар, но няма надеждни данни за наличните количества от него, затова и няма как да се изчисли какви риболовни квоти не биха навредили на популацията“.

Нелегалният улов – глобален проблем

Еколози и политици използват в случаи като този понятието „нелегален, нерегламентиран и недокументиран риболов“ - накратко ННН-улов. А той има различни проявления, обяснява Канстингер. „В Европа, например, рибарите хвърлят ненужния улов, който е вече мъртъв, обратно в морето, макар че според действащите закони би трябвало да го върнат на сушата и да го регистрират“.

Проблемът се крие в това, че годишните квоти за улов на риба се базират не на постоянни преброявания, а на данни за улова от предходни години. А в този случай от решаващо значение може да се окаже колко от нерентабилните млади риби са били уловени и убити.

Още по-голям проблем с нелегалния улов е свързан със следната: „Ситуацията пред африканските брегове е катастрофална“, казва Канстингер. Тамошната брегова охрана не разполага с достатъчно катери, за да контролира риболовците достатъчно ефективно.

Европейските кораби, например, вече са длъжни да имат GPS-системи и да работят по прозрачен начин. Поради това те все по-рядко се мяркат и край бреговете на Африка. Тяхното място обаче бе заето от китайците, казва Канстингер.

От WWF предполагат, че по нелегален начин в света се улавят до 26 милиона тона риба на стойност между 8,6 и 19,8 милиарда евро.

Еквадор - мълчалив помагач?

Еквадор и неговите рибари също обвиняват чуждестранните риболовни флотилии, но проучванията на сп. The Economist сочат, че и еквадорски рибари бракониерстват из различни природни резервати – и то не само на островите Галапагос.

Методите на еквадорските риболовци са трън и в очите на ЕС. През октомври 2019 тогавашната еврокомисарка Кармену Вела, отговаряща за риболова, показа на Еквадор „жълт картон“: тогава ЕС заплаши да замрази търговските си отношения с тази страна, ако тя не предприеме по-решителни мерки срещу нелегалния риболов.

Това би бил болезнен удар за южноамериканската държава: повече от половината от еквадорския експорт на риба тон са предназначени именно за ЕС. Еквадор обаче не може да си позволи разваляне на отношенията и с Китай, защото – също както много други латиноамерикански държави – е много зависим от азиатския гигант. Китай е най-големият вносител на еквадорски петрол и един от основните кредитори на страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен овчар

    23 1 Отговор
    Още малко манджа остана и после като свърши какво? Канибализъм ли?
  • 2 нашия

    19 0 Отговор
    че те това си го правят от години сега ли се сетиха да ги питат
  • 3 Хоху

    11 1 Отговор
    След такива статии си мисля че природата просто регулира популацията на човеците с такива пандемии като тази
  • 4 Киро

    9 1 Отговор
    2030 година.Световен глад,дължащ се на промените в климата,свръх улов на риба,пренаселена планета и мръсен въздух.Деца,оставяме всичко това на вас...
  • 5 моряка

    22 1 Отговор
    Какво му е нелегалното щом спазват стриктно икономическите зони на държавите край които ловуват. При положение , че са към милиард и половина имали 300 траулера. Преди да закрият "Океански риболов" ние бяхме над осем милиона и риболовния ни флот с базите беше около четиридесет кораба. Бедна ви е фантазията как влизахме в "лозето" за по големи улови. Тогава ни спускаха план по колко риба да хващаме и не само като количество , но имаше и план по асортимент. И ако капитана имаше топки и влизаше в лозето , имаше и пари , ако беше страхлив , цедяха океана и перяха мрежите. Ловяхме риба пред Намибия в Южния район , Край Фолкландските острови , Южна Джорджия , В тихия океан край бреговете на Чили и Перу , Северозападен Атлантик , Североизточен Атлантик , Баренцово море , под Канарските острови , Два кораба "Лорна " и "Ралида" се пробваха в Индийския океан а Китайците стигали чак до Галапагоските острови , че в сравнение с нас те са им на един х.. разстояние(това е много популярна българска мярка за разстояние). А Руснаците колко кораби имаха един господ знае. Най добрия ми рейс на "Роталия" в Тихия с капитан Левенов (мир на душата му). Всеки божи риболовен ден хващахме между 50 и 120 тона риба , сафрид, Там съм виждал и най големия сафрид 2,750 кг. Млади бяхме , луди бяхме , много бачкахме хубави пари вземахме и голям зор виждахме докато го опукаме на брега!

    Коментиран от #9

  • 6 Никога няма да стане

    8 1 Отговор
    Всичко се крепи на измамата в един момент когато всичко свърши, няма да има измама, ще има реванш на природата към човека, човекът е супер мърша която ще се затрие сама
  • 7 варна морето

    4 1 Отговор
    това на снимката е Черноморски Сафрид, те и тука ли дофтасаха ??

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Наблюдателен

    4 2 Отговор
    от тия наглеци целия регион е проплакъл, филипинци, виетнамци, направо са окупирани ......
  • 9 И аз моряк

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "моряка":

    50-120 тона улов, но траулера замразяваше 50 тона макс. Колко риба сме зяносали обратно в морето, колега.

    Коментиран от #12

  • 10 Китаец

    5 1 Отговор
    Много ги е яд на Китай, пуста човешка завист!
  • 11 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "варна морето":

    черноморски ама друг път. Виж размера на блесната спрямо рибата. Черноморския се лови само на чепаре/перца/, но е най- вкусен
  • 12 моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "И аз моряк":

    Другата отиваше за рибно брашно. От 6 тона риба , става 1 тон рибно брашно.

    Коментиран от #18

  • 13 положението

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "варна морето":

    Сафрида е гръцки , но добре че е той , че да могат после софиянци да се хвалят , какъв вкусен и едър черноморски сафрид са яли на почивката си по морето, избран специално за тях.

    Коментиран от #15

  • 14 Дойче не феле

    6 0 Отговор
    Аман от немски тъпотии
    Престанете да лижете задните части на краварите,
    Китай ковял риба в чужди води
    А какво прави в "Демократична " германия в България?
    Трябва да се изброят поне 100 причини за превръщането ни в страна от 3 тия свят ,благодарение на САЩ и Германия
    Два пъти ни доведохте до национална катастрофа този път ако Тръмп победи се сте сами във вашата си самостоятелна катастрофа
    От сърце ви я пожелавам !
  • 15 ЕлГреко

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "положението":

    Абе и на тебе ти разбира кратуната от сафрид....Това е ''кокаля'', вид голям средиземноморски сафрид. Не е лош, ама си е изтезание да го ловиш на показаното'' жилезо''. Има си други начини...Айде , че отивам до рибния пазар да си взема малко кокалита и колиос ( вид скумрия)за утре..да посъберем котките от махалата като ги метна на въглените.. Между другото- освен кокали има и синагриди, и ксифиаси и фагрита, ама на Барба Гканьос не са му по джобЕто 50Е/килото..та затова да си набива сафрида и да дърпа сополите отстрани. Ако пък не, да тича в Одрин за евтин паламуд(за дамите има и едноок..ще останат доволни)

    Коментиран от #16, #21

  • 16 на стар

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЕлГреко":

    Момче младо , когато аз съм ловял черноморски сафрид , не съм си виждал краката в лодката заровени в риба , отидохте 5 пъти до Гърция хванахте по 3 барбуна и сте голямата работа , кой ти ядеше тогава акули и рапани ? , попчета на кучето , цаца на прасетата , калкани 2.5 килограма - женски най-благ , хайвер баския режеш го като филе , Перки от ватос , лефер на скара , паламуд лакерда сладък , не солен да ти се изприщят джуките , соленият за софиянците , че по държи , сардела солена в топъл горещ хляб като сандвич , е така съм пораснал , чакам още да се разболея от нещо , ама не се разболявам , май и грипа го прекарах за ден и половина.

    Коментиран от #17

  • 17 ЕлГреко

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "на стар":

    А мерси, че подмлади моите 60г...и не ми отваряй дума за лефери, че ако ти пусна малко фотки, ше ти падне ченето...наборе. Айде не продавай на краставичар краставици,..И не ми разправяй за кризи и локдауни че съм бесен. Сега вървят калмари по две кила парчето, ама като са ни заключили дОма.. направо ме не свърта, по три пъти на ден вадим такъми и..абе...ако си рибар, знаеш какво е.
  • 18 свинар

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "моряка":

    С рибеното брашно се хранеха свинете. Много интересен мирис имаше свинското по онова време!:)

    Коментиран от #19

  • 19 Абе помним ние

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "свинар":

    Абе поне имаше някакъв мирис, за разлика от сегашните трици, с които се тровят дечкорите. А помниш ли мириса на телешкия салам, на хамбургския??? С топъл хляб успешно приключвах по едно кило от хамбургския, както си го вземех от магазина, до къщи не оставаше.А ''кучешката радост''..ееехх. Ама сега има банани колкото щеш и саламът е от свинско от дълбок резерв. Затова падат пломбите като го ядеш и нощем светиш като железничарско фенерче.

    Коментиран от #20

  • 20 свинар

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Абе помним ние":

    Имаш разкошно чувство за хумор! За мен е удоволствие да чета коментарите ти!
  • 21 Значи

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЕлГреко":

    казваш че жена ти е доволна от едноокия паламуд в Одрин.

    Коментиран от #23

  • 22 ело

    1 1 Отговор
    Тези немски свине които сляпо служат - даже се радват,че им служат на каубоите - когато стане въпрос за Китай, Русия , С.Корея или Иран като бесни псета не " лаят" а "ръмжат ", че там нямало човешки права , Европейски ценности ,свобода на личностна ( има се предвид гей парадите ) като "Парад гордости" щом не разрешено значи там тези ценности ги няма наричат ги " не демократични страни". Каква простащина за съжaление има още много хора им вярват не това ,което виждат а това което им казват " Аз не съм толкова глупав и наивен да им вярвам" останах доста време в " цивилизования Запа д"
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 До 23 ЕлГреко

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ЕлГреко":

    ти признаваш че само си тичал след фусти, а не че си хванал...
    Тъй че не се притеснявам за бащинството на хлапетата:)

    Коментиран от #25

  • 25 ЕлГреко

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "До 23 ЕлГреко":

    Абе ти за всеки случай..нали..да си сигурен!!!