Last news in Fakti

6 Декември, 2020 04:23 3 537 43

6 декември 1917 г. Финландия обявява независимост - Декември 2020

  • финландия-
  • независимост

Стремежът към независимост възниква естествено след подема на национализма през втората половина на XIX век

6 декември 1917 г. Финландия обявява независимост - Декември 2020 - 1

На 6 декември 1917 г., малко след Октомврийската революция в Русия, Финландия обявява своята независимост. Тя е призната от руското правителство на Владимир Ленин.

Това става възможно отчасти в резултат на Първата световна война и отчасти поради факта, че обществото узрява за идеята за независимост след падането на монархията през 1917 г.

След като в продължение на 600 години Финландия е част от шведската държава, през 1809 г. след Наполеоновите войни страната минава в ръцете на Руската империя.

Финландия получава статут на Велико Руско княжество със собствени административни и правораздавателни инстанции, припомнят от посолството на Финландия.

Стремежът към независимост възниква естествено след подема на национализма през втората половина на XIX век. Идеолог на това движение се явява Йохан Вилем Снелман, преподавател в Университета на Хелзинки и самият той ученик на немския философ Хегел. Снелман подбужда финландския народ да отстоява своята езикова и културна идентичност.

Идеята за независима Финландия набира все по-широка популярност през втората половина на XIX в. и достига връх със застрашителното наближаване на Първата световна война в началото на XX в.

Движението за независимост става все по-активно по време на войната и особено след декларацията от ноември 1914 г., с която се отнемат основни права на Финландия: правителството се „русифицира” и се предприемат стъпки за потискане на зараждащия се финландски национализъм.

Свалянето от трона на руския цар през 1917 г. и Октомврийската революция са двете събития, които окуражават т. нар. Независим Сенат, предвождан от Пер Евинд Свинхувуд, да внесе предложение в парламента Финландия да обяви своята независимост и новата суверенна държава да бъде със статут на република. Предложението е одобрено от парламента на 6 декември 1917 г.

На 31 декември 1917 г. по настояване на Сената, правителството на Ленин официално признава новата държава, последвано от Франция, Швеция, Германия, Австро-Унгария, Гърция, Дания и Норвегия, а година и половина по-късно и от САЩ и Великобритания.

Националните чествания на Деня на независимостта на Финландия започват с вдигане на знамето в хълма Тахтиторни в Хелзинки, последвано от тържествена литургия в катедралата на Хелзинки, на която традиционно присъства и президента на републиката.

На Деня на независимостта армията организира военен парад, навсякъде се вее финландският флаг и във всеки дом се палят традиционно две свещи, оцветени в бяло и синьо.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вставай страна огромная

    33 36 Отговор
    39-та пробвахме да си я освободим обратно, ама лошо ни биха през ръцете.

    Коментиран от #35

  • 2 Сектант

    33 25 Отговор
    Оставаше и ленин да не ги признае,сталин после се направи на мъж и му го набиха с 200.

    Коментиран от #32

  • 3 Истината е че

    51 36 Отговор
    През социализма, бай Тошо е превърнал малка България в страна номер 1 на Балканите и сред първите не само в Европа, а и по света по армия/въоражение, индустрия, образование, строителство, здравеопазване, енергетика, земеделие, животновъдство, туризъм и т.н
    Сега направете равносметка с управлението на тиквата Борисовски и състоянието в тези сектори.

    Коментиран от #9, #18, #19, #37, #40

  • 4 Комунистът Борисов

    49 13 Отговор
    Още ползва инфраструктурата от бай Тошово време, както и армейска техника.
    Много се е крало, краде се и пак има какво да се открадне, значи много сме имали матрял навремето.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 15 Отговор
    у нас това което социализъма построиха вече
    31 години унищожиха като се почне от сдс та ИВАН КОСТОВ АНДРЕЙ ЛУКАНТВ АЛЕССАНДЪР ТОМОВ САШО апашо та и до днес се продължава станахме див капитализъм
  • 6 Перкеле

    29 8 Отговор
    Браво на финландците, много готини хора и малко луди.

    Коментиран от #16

  • 7 Реално

    35 7 Отговор
    Кратката истина-Ленин с манифест дава пълната независимост на Финландия-затова и до днес по цялата Финландия има негови паметници.А през 1853 г. Русия спасява финланците от геноцида на Швеция.Този факт е записан на стените на финланският сем(парламент)....
  • 8 Мдааа

    10 23 Отговор
    Има нещо много общо между България и Финландия слeд кaтo в прoдължeниe нa 600 гoдини Финлaндия e под зависимост и е чacт oт швeдcкaтa държaвa, но прeз 1809 г. минaвa като губерния в ръцeтe нa Руcкaтa импeрия и финландския народ започва бързо да обеднява, затова през 1917 г. повярва с възторг в комунизма и комунистическите идеи на Ленин и обявява независимост и за малко да стане нова съветска република, НО започва горчиво да съжалява по късно, че се е откъснала и освободила от шведската държава и отново търси защита и съюз с Швеция за да може да се включи в богатия и проспериращ скандинавски съюз...!!!

    Коментиран от #11, #12, #41

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Д'мин

    29 5 Отговор

    До коментар #8 от "Мдааа":

    Нищо общо няма! Шведите си ги колонизират, като полизенийзки аборигени! Русия ги прави княжество в пределите на империята! Преди това държава Финландия няма и не е имало!

    Коментиран от #13

  • 12 законност

    25 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мдааа":

    Истината е в това , че Финландия умело се стреми да бъде в добри близки отношения с Русия , а Русия се държи с Финландия като по малка сестра . Руският пазар е винаги отворен за финландските стоки , Финландия беше първата държава обявила се против руските санкции , Финландия не членува в НАТО , защо нея не я е страх от Русия, и има ли за какво да я е страх ,че е на руската граница , а мощните европейски , и една азиатска държава толкова да ги е страх от Русия , че се навират под полата на САЩ във военен съюз . Във ВСВ Финландия първо участва със германците , а после като нас в края на войната с червената армия против германците , и Сталин я запазва от териториални претенции , отношенията им са чудесни , даже често са се събирали ветерани от зимната война на приятелски чествания , дори "Бялата Смърт" е присъствал поканен в СССР за да му се отдаде уважение . Умни изправени политици благоденстващ народ , това важи за Финландия . Във държавата който отсече дърво без позволение 50 000 долара глоба и 3 години затвор . Работник без пълна екипировка , инструктаж , и договор осигуровка , застраховка , за сметка на работодателя , работодателя влиза в затвора .

    Коментиран от #20, #25, #39

  • 13 Мдааа

    5 14 Отговор

    До коментар #11 от "Д'мин":

    Че да не би Руската империя като приемник на Византийската империя, след руско турската война за завладяването на Константинопол, да не направи и княжество с руски княз в новозавладяната и безименна територия на "задунайската губерния" и се разпореди да и се постави името Болгария, а на новосъздадената столица за новото княжество, постави византийското име София...!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Грух

    10 6 Отговор
    Слава на Русия !

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Грух

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Перкеле":

    А ти - безобразно неумен.
  • 17 Мдаааа

    6 7 Отговор

    До коментар #14 от "Грух":

    След 1878 г., с решение на градската управа, градът възстановява българското си име Средец, но малко след това, по настояване на Временното руско управление, е върнато името София. През 1879 г. се разгаря спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име Средец, но руското управление настоява да остане и остава византийското име София...!!!
  • 18 Не на комунизма!!!

    15 15 Отговор

    До коментар #3 от "Истината е че":

    Абе Ганю, нямаше продукти от първа необходимост! За кисело мляко се чакаше цял час! Комунистите от БКП си живееха добре, но народа Не!

    Коментиран от #22, #36

  • 19 стоян георгиев

    9 12 Отговор

    До коментар #3 от "Истината е че":

    хахаха хохохоохохо!ти явно не си го заварил онова време.само да ти кажа че след като махнаха границите от процъфтяваща тошова българия избягаха поне милион млади българи.и знаеш ли къде избягаха?в загниваща гърция и даже в анадолска турция.представяш ли си!!!въпреки армията,индустирията и приятния живот.един на девет българи избяга веднага след падането на забраната да се стреля по напускащите българския раи.та и да те питам като беше толкова добре що ни пазеха с телени мрежи въоръжена охрана да не бягаме?смях!

    Коментиран от #21, #23, #34

  • 20 Тарикати

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "законност":

    са отвсякъде. Държава с 5-6 милиона население си има гарантиран пазар, продава си стоките и никви кризи при тях.
    И това по времето на Студената Война.
  • 21 ремонт

    17 3 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Истината е , че когато вече се бяха отворили границите, Луканов отдавна беше откраднал двата милиарда валутен резерв , изнесе го зад граница , обяви фалит , и тези пари по късно се върнаха под формата на прословутите куфарчета , които Луканов раздаде на своите хора ,които трябваше да завземат ключовият бизнес в страната , и да плащат отчисления . Така се родиха и първите олигарси , не са спестявали от закуски. Няма държава без емиграция , но от 15 години насам , не е емиграция , а евакуация.

    Коментиран от #42

  • 22 барчо

    16 4 Отговор

    До коментар #18 от "Не на комунизма!!!":

    Най-глупавото е човек да дава мнение или становище за нещо с което изобщо не е запознат. Аз съм живял в онова време и трябва да те уверя, че абсолютно всички стоки от първа необходимост бяха в достатъчно количество и никога не е имало проблеми. Всички стоки от първа необходимост, имаш в предвид храните бяха истински. Киселото мляко имаше трайност 3 дни и действително след тези три дни се провкисваше. Сега има трайност 2 месеца, но ми се е случвало да забравя 6 месеца кисело мляко и като го отвориш, няма разлика. Ако не вярваш, сам може да експериментираш. Ако това не ти говори нещо, явно си много зле. А дали тогава или сега е по-добре или по-зле има няколко елементарни статистически показателя, които го определят. Здравеопазване и общо здравословно състояние, трудова заетост, прираст на населението, престъпност, военна мощ, икономика!!! Като сравниш до 1980 г и сега, сам може да си направиш изводите ако можеш, разбира се. Статистиката казва всичко, останалото са празни приказки.

    Коментиран от #43

  • 23 барчо

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Стоянчоооо, говориш заучени фразички, които нямат аболютно никаква логика. Нали на 10ти вече Тато го няма и идва демокрацията, която щеше да даде на частния бизнес да се развие??? Не си ли спомняш как всички предприятия, магазини, фабрики бяха оценени и се разпределиха на работещите в тях!!! Работниците станаха 100 процентови собственици. Разрешиха всеки който иска да си направи магазинче в гаража, мазето. Да си направи склад, цех и т.н. Та искаш да ми кажеш, че някой нормален човек ще избяга от такава убавиня???? Нещо не си у час, значи. Попрочети статистиката и ще видиш, че изнасянето на българите се случва след 1998 г с така наречените невъзвращенци. До тогава хората просто ходеха да видят свят на екскурзии, като се връщаха тук в БГ, защото все още имаше поминък, поради набраната инерция от Татовото време и имаше за всеки да гепи.

    Коментиран от #27

  • 24 ГЕРБ=БСП

    5 7 Отговор
    1939 - 1944 след две Съветско-Финландски войни СССР/Русия(Сталин) анексира част от територията на Финландия. Хитлер е окупатор, а Сталин какъв е?
  • 25 Мдааа

    7 10 Отговор

    До коментар #12 от "законност":

    Я попитай естонците, които са си финландци и говорят на финландски диалект и също са бивша шведска провинция, какви "топли" спомени пазят от руснаците и в какво РУСКО "благоденствие" живееха в рамките на СССР, че веднага след независимостта си и освобождението от руска окупация, бяха едни от първите които побързаха да станат членове на НАТО през 2004г и влязоха в ЕС...!!

    Коментиран от #26

  • 26 падналия 👿

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "Мдааа":

    Я не пиши глупости! Естонците не са финландци, принадлежноста им към угро-фините не ги прави едно и също! Че и Московията е била населена от угрофини, и унгариците са угрофини-Най-многобройните угро-фински народи са унгарците (13 – 14 милиона), финландците (6 – 7 милиона), естонците (1,1 милиона) и мордовците (744 000). Първите три си имат независими държави. Все едно да кажеш, че чехите са украинци, те пък са хървати, а хърватите-поляци! Голяма обърка ти е в главата!

    Коментиран от #28

  • 27 стоян

    4 9 Отговор

    До коментар #23 от "барчо":

    До 23 ком -А защо тези 1 милион избягаха 1998 =защото 1997 година под мъдрото управление на кумунягите начело с Жан Виденов окрадоха ни и фалираха държавата =Ако си имал в банка 10 000лв които бяха доста пари -след управлението на кумунягите тези 10 000 станаха 10 лв
  • 28 Мдааа

    3 8 Отговор

    До коментар #26 от "падналия 👿":

    глупостите ги пишеш ти...! По произход естонците, /а не литовците/ са най близки с финландците, И НЕ се отнасят и нямат нищо общо с угро-финската група, А са приобщени към балтийско-финската група....Има разлика...!!!

    Коментиран от #33

  • 29 законност

    12 0 Отговор
    1998 е вече 9 годишно пропадане на държавата . Червените куфарчета са дълбоко окопани в икономическият живот , и никога не е имало такъв консенсус по отношение премахването на Виденов , той беше еднакво неудобен , и на ЦРУ и на КГБ , на червените куфарчета , комунистическите олигарси , на сините опропастители , и директорите на заводи и предприятия , даже в собствената му партия от олигарси го сритаха , защото Виденов искаше с жалките остатъчни средства на държавата да рестартира заводи и предприятия след години грабежи , когато собствениците им се готвеха да ги приватизират - уви мечтател -утопист беше Виденов . Това нямаше как да се случи без китайска система на правосъдие и всяка седмица да се разстрелват по 200 души на стадиона.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 3kO

    6 1 Отговор
    Още по време на революцията през 1905 Ленин настоява за насилствено отстраняване на управляващите. След провала й Ленин емигрира отново.

    От емиграцията му го изважда немският генерален щаб през април 1917, за да го прехвърли през Финландия в Русия, Петербург, за да инициира, с подарените му от кайзер Вилхелм 40 милиона златни райхсмарки, революция, като по този начин се саботира по-нататъшното участие на Русия в I СВ. След провала и на този опит Ленин бяга във Финландия - юли 1917, там пише своята „Държава и революция". По негова заповед Троцки прилага развитите в този труд идеи на практика и на 24./25.10.1917 болшевиките организират успешен въоръжен преврат срещу правителството, което е напълно беззащитно, чиито членове на 25./26.10 (т.нар. щурм срещу зимния дворец) са заловени (т.нар. Октомврийска революция).
  • 32 Ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сектант":

    Сталин си взе каквото му трябваш от Финландия-Ладога.През това крайбрежие се доставяха храни и муниции за Ленинград( Петроград) през войната.Благодарение и на това градът устоя на блокадата.
  • 33 падналия 👿

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мдааа":

    Прав си! Не се спори с хаховци!
  • 34 Tupan prost

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    едно си знаеш едно си баеш.
  • 35 Рая не народ

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Вставай страна огромная":

    Ами имаше Горяни ,ама КГБ -БГ, Диктатурата ,така хубаво беше преспало народа беден ,че" комунизма е близо" , че и Васил Левски да беше ,нямаше кой да го последва?
    Изядоха и изпиха ,и окрадоха парите, които национализираха и пак от начало , както е и днес????
  • 36 Ся Е пьлно с банани в Банановата колония

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не на комунизма!!!":

    Бьлгария. Даже юргана дет са завиваш е от бай тоши ама ти си бил между краката на баща си и не знаеш че киселото мпяко бе от краве прясно издоено и каймата бе от бьлгарско прасе токущо заклано. Ся млякото е смлян тибишир а месото е 100 годишно с недоказан пьрвоизточник
  • 37 НИКОГА ВЛАСТ ЗА КОМУНЯГИТЕ ОТ БСП

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината е че":

    КАТО ОТВОРИХА ГРАНИЦИТЕ, *ЗРЕЛИЯ* СОЦИАЛИЗЪМ СЕ СГРОМОЛЯСА...ИКОНОМИКАТА И КОНКУРЕНЦИЯТА НА ЗАПАДА НИ СМАЗАХА.....1,5 МИЛИОНА МЛАДИ И СПОСОБНИ ХОРА ИЗБЯГАХА НА ЗАПАД....ОТ *ЦЪФТЯЩА* БЪЛГАРИЯ И КОМУНИСТИТЕ.....САМО КОМУНЯГИТЕ СИ ЖИВЕЕХА ДОБРЕ ЩОТО ИМАХА ПРИВИЛЕГИИ И ОБЛАГИ....НА ГЪРБА НА ДЪРЖАВАТА......
  • 38 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    1 2 Отговор
    РУСНАЦИТЕ СЕ ОПИТАХА ПРЕЗ 1939 ГОДИНА ДА *ОСВОБОДЯТ* ОТНОВО ФИНЛАНДИЯ, АМА ГРИЗНАХА ДРЪВЦЕТО...ЩО ЛИ
  • 39 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "законност":

    А бе пич от къде ги взимаш тези глупости? То бива да пишеш глупости ма твоето вече надхвърля допустимото
  • 40 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Истината е че":

    Истината е че пишеш глупости. Армия както казват господарите ти "курам на смех". До 90-те години на въоръжение в БНА бяха супер модерните танкове Т-34 (най - добрия танк за !!!!! 1939 година) камиони "Прага" с ръчни чистачки (още не мога да забравя какъв смях падаше когато завалеше дъжд и старшината трябваше да се набира на лостчето за да движи чистачките). Индустрия смях в залата работещи на загуба предприятия мастодонти изградени в най - плодородните земи които отровиха (толкова за селското стопанство) оловно-цинковия в Пловдив, Кремиковци и т.н. подобни недомислици. Животновъдство в най - добрите си години НРБ не можа да мине нивата от 30-те години. Енергетика ти може да си малък но аз още си спомням режимът на тока. Да напомним и трите фалита на държавата. Абе въобще един истински рай си беше при Правешкото говедо
  • 41 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мдааа":

    Ох от къде ги измисляте тези глупости. През 1917 във Финландия както и по цялата територия на бившата руска империя се води гражданска война но за разлика от други части на бившата империя във Финландия червените са победени. И да Ленин я признава, но само защото тогава не му е до Финландия руските войски са на няколко километра от Питер положението на червената власт е несигурно не се знае дали ще просъществува дълго.
  • 42 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "ремонт":

    Валутния резерв беше на нула много преди Луканов всъщност когато свали правешкото говедо такъв нямаше, затова му се наложи да обяви фалит и да въведе купонна система (защото супер-бупер икономиката на НРБ не можеше да произведе дори най - елементарни неща като хляб, олио и захар, а бюджета беше на нула и нямаше пари за внос). А прословутите куфарчета бяха откраднати от кредитите след това. И приятелю такава евакуация както в началото на 90-те България никога не е преживявала и надявам се да не преживее отново.
  • 43 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "барчо":

    Стига лъга децата бе келеме. Имало всичко. Да имаше за всички безвкусен хляб, наденица тип "кучешка радост" (не че куче би я яло но така и викахме). Имаше и дънки Панака (вярно само на вид ги бяха докарали горе-долу бяха сини и от груб плат ма кво да се прави соцреалии). За всичко останало трябваше да чакаш месеци, телевизор, хладилник,или печка, а недай си боже да поискаш да си купиш кола 10 годинки не ти мърдаха. Е освен ако нямаш доларчета в корекома имаше всичко веднага, но доларчета не всеки имаше, трябваше или да си тираджия или да бачкаш в Либия като негър и държавата да ти прибира 80% от заплатата (вярно там можеше да си докараш по някое гущерче като свариш ракия от портокали или да шитнеш нещо на черната борса ма си беше опасно ако местната полиция те спипа) е винаги можеше да купиш и на черно, но чичко милиционер дебнеше на входа и проверяваше дали имаш право да имаш заветните гущерчета (аз нямах проблеми бащата на гаджето работеше в Либия и можех безопасно да си харча купените на черно доларчета) и ако нямаш ти осигуряваше почивка на топло е можеше и да се отървеш като жертваш част от зеленото за бедстващия милиционер (и той душичка носи иска му се и на него боро или камила да пуши, и неговите деца искат шоколадче ама от истинското онва триъгълното, а не от Своге). Та така райски си живеехме.
Новини по държави: