Last news in Fakti

21 Ноември, 2012 11:36 1 387 0

Самоубийствен атентат взе жертви в Кабул - Ноември 2012

  • атентат-
  • самоубийствен-
  • кабул
Самоубийствен атентат взе жертви в Кабул - Ноември 2012 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама афганистански военни от силите за сигурност загинаха и трима бяха ранени при самоубийствен атентат в строго охранявана зона на столицата Кабул, където се намират сгради на чужди посолства, включително на Великобритания и САЩ, и щабът на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, както и офиси на НАТО, съобщи Би Би Си.

Няма пострадали български граждани при самоубийствения атентат, извършен рано тази сутрин в дипломатическия квартал на Кабул.

Инцидентът е станал на около 2 км от посолството на Република България в Афганистан.

Според полицията двамата терористи, скрили бомби в дрехите си, се движели пеша и взривили експлозивите в близост до входа на американска военна база. Талибаните поели отговорността за атаката с имейл до медиите. Шефът на кабулската полиция Аюб Саланги заявил, че терористите са били засечени от силите за сигурност, когато се опитали да влязат в близка строяща се сграда. Полицаите стреляли по тях и тогава избухнал взривът.

Според кореспондента на Би Би Си в Кабул Билал Сарвари сутрешната атака поставяла няколко въпроса, най-вече как въоръжените нападатели са успели да влязат в една от най-сигурните и строго охранявани зони на града, където при това мерките за сигурност са затегнати заради религиозния празник Ашура, когато шиитите честват смъртта на имам Хюсеин (VІІ век), внук на пророка Мохамед. Миналата година по същото време атентатор самоубиец ликвидира в шиитски храм 56 души и рани повече от 160.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: