Last news in Fakti

7 Декември, 2020 14:05 1 766 12

Тревожен рекорд! Миналият ноември - най-топлият в Европа, откакто има измервания

  • климат-
  • глобално затопляне

Ледът в Северния ледовит океан през ноември е обхващал втората най-малка площ от 1979 г., когато започва събирането на такива данни

Тревожен рекорд! Миналият ноември - най-топлият в Европа, откакто има измервания  - 1
Снимка: Shutterstock

Миналият месец е бил най-топлият ноември в Европа, откакто се правят измервания, съобщи службата на ЕС за наблюдаване на температурата чрез сателити, предаде АФП.

Службата за климатични промени „Коперник“, която анализира температурата на повърхността на Земята и въздуха е установила, че ноември 2020 г. е бил с 0,8 градуса по-топъл от средното за 30-годишния период 1981-2010 г., което е с над 0,1 градуса над предишния рекорд.

А температурите през есента в Европа (септември-ноември) са били с 1,9 градуса над тези в 30-годишиния период и с 0,4 градуса повече от средната през 2006 г., която досега бе най-топлата есен.

„Тези данни са в унисон с дългосрочната тенденция за затопляне на глобалния климат“, посочи директорът на службата Карло Буонтемпо.

„Всички политици, които си поставят за приоритет смекчаване на климатичните рискове, трябва да видят в тези рекорди сигнал за тревога и да обмислят по-сериозно как най-добре да изпълнят международните ангажименти в Парижкото споразумение от 2015 г.“

Сделката, която този месец става на пет години, налага на страните да ограничат повишаването на температурите „доста под“ 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Миналата седмица Световната метеорологична организация обяви, че 2020 г. е на път да стане най-топлата година откакто се правят измервания.

Службата „Коперник“ посочи, че тази година върви към изравняване на рекорда, постигнат през 2016-а.

Анализът на нейните сателитни снимки показва, че ледът в Северния ледовит океан през ноември е обхващал втората най-малка площ от 1979 г., когато започва събирането на такива данни.

Най-малката концентрация на лед е регистрирана в Карско море, като ледената покривка в източния канадски архипелаг и Бафиново море е под средната.

„Тази тенденция е обезпокояваща и откроява важността от цялостно наблюдение на Арктика, тъй като регионът се затопля по-бързо от останалата част на света“, посочи Буонтемпо.

Температурите в Арктика и по-голямата част на Сибир са били значително над нормалните миналия месец, по-високи от нормалните са били и в САЩ, Южна Америка, Южна Африка, Източна Антарктида и по-голямата час от Австралия, посочва службата „Коперник“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мразя мастика без айрян

    5 1 Отговор
    Лелеее каква тревога! Топлофикация ли се тревожи? За един приятел питам
  • 3 яяяя

    3 2 Отговор
    Екстра! На, който му е топло, да върви в Сибир!
  • 4 Аз40

    5 1 Отговор
    А дано така и за напред, че не ни стигат заплати и пенсии за въглища.
  • 5 Stéphanie 🎲

    6 3 Отговор
    Айде пак алабалистики ,още в началото на октомври съм пуснала парното .Има тук таме хубави дни от 15-16° но са рядко .Сутрин си е 5-6°може и 3 ° през ноща .Де да бе истина тъкмо 250 € по малко на месец разходи .И лятото не бе мн.горощо както други години .Това са глупостите на еко тарикатикатите горските тролове.
  • 6 Заю Баю

    7 1 Отговор
    Рекорда е тревожен за топлофикация. За нас не е тревожен. Сметките ни за отопление ще са по-ниски. Даже да затопли още малко та да изхвърлим напълно печките на боклука. Ще садим в градините банани и портокали вместо картофи.
  • 7 9ьцкць9сь

    4 1 Отговор
    Възрастен съмм вече, но помня една нова година, като дете. На 31-ви долу до блока се събраха доста хора да зяпат по небето ,че някой си видял НЛО (тогава имаше такава мода). За отбелязване е, че доста от нас бяха по къси ръкави и изобщо леко облечени. Беше топло като за хубав есенен ден.
    Помня и коато не е имало дъжд, помня и когато цяло лято валеше.
    Както се кзазва "нищо ново под слънцето".

    Коментиран от #8

  • 8 Партия на зелените

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "9ьцкць9сь":

    Я млъквай, а си купи електрически автомобил за да спасиш планетата

    Коментиран от #9

  • 9 м234нмев2

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Партия на зелените":

    Ама да е Тесла, нали? Щото само Теслите са истински екологични.
  • 10 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    Е ТАКА ДЕ ... ТОПЛА ЗИМА ,БИБИ ПОСЛЕ СЕ ЖЕНИ .КАК СМЯТАТЕ , ЧЕ Е ОПУСТЯЛА АМЕРИКА .
  • 11 360

    0 0 Отговор
    ГАНЯ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ, ТОЙ ВЕЧЕ ЖИВЕЕ В КОЛАТА, ТАМ ИМА КЛИМАТИК, ТОНИРАНИ СТЪКЛА . . .
  • 12 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Много хубава фотография по-горе !!
    Освен всичките отрови, които се изхвърлят по суша, въздух и водни басейни от съответните производства на всички държави в света, за "капак" НА ВСЯКЪДЕ ПО ЗЕМЯТА СЕ СЕКАТ ГОРИТЕ - дробовете на планетата ни.
    Запазете тази снимка ! Ще дойде ден, децата / ако ги има / ще питат - що е то ??!
    Дори без глобална война / която " се пече на скара" / , с алчността си човекът ще се погуби сам !!
Новини по държави: