Last news in Fakti

31 Декември, 2020 17:06 3 582 17

За много години! Новата 2021 г. вече дойде на някои места на планетата

  • нова година

Прочутата новогодишна заря в Сидни се състоя почти без публика заради рестрикциите, след като наскоро в северната част на града бе открито огнище на коронавирус

За много години! Новата 2021 г. вече дойде на някои места на планетата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новата 2021 г. вече дойде на някои места на планетата. Първи я посрещнаха тихоокеански острови, съобщава БТА.

Отиващата си 2020 г. премина под знака на пандемията от новия коронавирус, която причини смъртта на над 1,8 милиона души. В резултат новогодишните тържества ще бъдат много по-скромни, без традиционните струпвания на многохилядни множества, като повечето хора ще посрещнат Новата година у дома, отбелязва АФП.

2021 г. настъпи първо в Кирибати и Самоа - малки тихоокеански острови - в 10:00 ч. по Гринуич (12:00 ч. българско време) на 31 декември. За сметка на това необитаваните острови Хауланд и Бейкър, американски територии също в Пасифика, ще посрещнат 2021 г. с цели 26 часа по-късно.

Новата година настъпи в Нова Зеландия в 11:00 ч. по Гринуич (13:00 ч. българско време) на 31 декември. Изолираната островна страна на практика овладя коронавирусната епидемия на своя територия и нейните жители могат да празнуват без почти никакви ограничителни мерки.

В най-големия град на Нова Зеландия - Окланд, едно от малкото места по света, където хората могат да се събират за новогодишни празненства, посрещнаха 2021-а с 6-минутно впечатляващо шоу с половин тон фойерверки. В други градове на островната държава също имаше подобни прояви с минимални ограничения.

Сидни, най-многолюдният австралийски град, посрещна 2021 г. в 13:00 ч. по Гринуич (15:00 ч. българско време) на 31 декември. Прочутата новогодишна заря в местния залив се състоя почти без публика заради рестрикциите, след като наскоро в северната част на града бе открито огнище на коронавирус с около 150 случая.

Сред открояващите се новогодишни тържества тази година е виртуалното шоу на "Таймс скуеър" в Ню Йорк и концертът на Жан-Мишел Жар в Париж, включващ елементи на виртуалната реалност, аватари и декора на катедралата "Нотр дам".

100 000 полицаи и жандармеристи ще следят за спазването на вечерния час от 20:00 ч. във Франция в новогодишната нощ до 6:00 сутринта на 1 януари.

По думите на вътрешния министър Джералд Дарманен служителите на реда са нужни за осигуряване на сигурността поради високото ниво на терористична заплаха.

Той допълни, че ще има видимо присъствие на полицията в центровете на градовете и в предградията от началото на вечерния час.

Хората, които са навън тогава рискуват глоба от 135 евро, ако нямат в себе си декларация, която удостоверява уважителна причина за нарушението - работа, помощ за семейството или здравословни причини.

Правителството препоръча за празника да се събират заедно максимум 6-има души.

Шефът на полицията в Берлин каза, че хиляди полицаи ще следят за спазването на забраната за протести и използването на фойерверки в голяма част от германската столица в новогодишната нощ, предаде Асошиейтед прес.

Тази седмица германски съдилища отхвърлиха правни искове срещу забраната за провеждане на обществени събирания в Берлин в новогодишната нощ и в първия ден от новата година, наложена от властите заради пандемията.

Вместо годишното представление на открито при Бранденбургската врата, което редовно привлича стотици хиляди хора, организаторите са предвидили виртуално събитие, което да бъде гледано от къщи.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    10 1 Отговор
    Браво Анатолчо! Явно си намерил време да препрочетеш учебника по география от трети клас! Ама догодина погледни и тези по български език! И да не пропуснеш този от втори клас, че пропуските ти са видими! ;)
  • 2 Бай Събин

    24 0 Отговор
    2020 – приклещена в хватката на COVID, но и с отворена врата към надеждата на 2021

    Коментиран от #9

  • 3 Емил

    7 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Шефът на полицията в Берлин каза...

    Тоя сега началникът ли е или готвачът, щото не се разбира!!!
  • 4 Centurion

    9 1 Отговор
    Новата като старата,чак се чудя особено при нас бедни хорица, що пари изсипват за да ги превръщат в серни облаци дим,с който да тровят въздуха. За какво е всичко това???Някакви празни илюзии,за по добър и дълъг живот може би???Това дори и да може да стане не е това пътя по който би се осъществило!!!Спомнете си колко години гърмите ,и си пожелавате илюзии за по добър живот. Ееее как е???,по добре ли живеете??? Даром нищо не идва.
  • 5 Въпрос

    5 9 Отговор
    На Луната коя година е?
  • 6 Тотьо

    2 6 Отговор
    Ние тук сме още 2008,чакаме стартовата 2009 и Боко N - 2. Който и да е той.Или тя..
  • 7 Гост 0000

    5 1 Отговор
    Довечера иху, а от утре тиХУй...
  • 8 канасюбиги Кубрат

    10 8 Отговор
    П3д@ли вие си следвайте грегорианския календар аз си следвам древно българския ;) много по точен е и си е наш! Да го д у хат иезуитите
  • 9 pepy

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Събин":

    "... отворена врата към надеждата на 2021"

    Руснаците също имат НАДЕЖДА за НОВАТА ГОДИНА...

  • 10 Новата Година

    6 2 Отговор
    Старата Песен..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Терминатор Две

    9 6 Отговор
    Дано това е последната Нова Година за мутрата Бойко и отрепката Гешев
  • 14 карамфила

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "мечо":

    Браво меченце,щом и ти си фен на дебелия дебил от сега сте загубили с подръжници като тебе.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Б@клyци

    2 3 Отговор
    Кво цъкате минуси ве мишки? Човека си е прав наведени мижитурки.
  • 17 Канасюбиги Крум IYI

    3 2 Отговор
    Според българския календар сме 7250 година.наведени мишоци кланяйте се още на папата и иезуитите.