Last news in Fakti

5 Декември, 2012 15:24 3 967 2

Почина най-старият жител на планетата

  • почина-
  • най-стар-
  • жител-
  • жена

Най-старият жител на планетата – американката Беси Купър, почина на 116-годишна възраст в дома си в град Мънроу близо до Атланта, щата Джорджия, съобщи АП.

Според сина й Сидни Купър и останалите й роднини, няколко дни преди смъртта си тя се заразила със стомашен вирус. В понеделник се почувствала по-добре, вчера дори подновила прическата си и гледала коледни видеофилми, но вечерта внезапно получила дихателни проблеми и била включена към кислородна маска.

Усилията на близките й обаче не могли да я спасят. „С направени коси тя сякаш  изглеждаше готова за път“, споделил опечаленият й наследник. Той обяснил още, че на тези години майка му все още била в състояние да чете книги и да се радва на срещи с приятели.

Беси Купър е родена в щата Тенеси, но по време на Първата световна война се преместила в Джорджия, за да си търси работа като учителка и се установила там.

Титлата за най-стар жител на планетата беше потвърдена документално и присъдена на Беси от Книгата за рекорди на Гинес през януари 2011 г. През май същата година обаче се оказа, че бразилката Мария Гомеш Валентин е с 48 дни по-възрастна от нея и американката беше детронирана. След месец, в края на юни, обаче Валентин напусна този свят и Купър отново бе окичена с почетното звание.

След кончината й титлата преминава у 115-годишната Дина Манфредини, също американка, но от Айова. Смята се, че най-дълго живелият човек за всички времена е французойката Жана Калмон, починала през 1997 г. на 122-годишна възраст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Куртилисала се е завалийката.То това не е живот а мъка.
  • 2 никсън

    0 0 Отговор
    Лилето ще ги надживее всичките и ще пее на погребението си , срещу солиден хонорар естествено !!!!!!!!!!!!!!