22 Януари, 2021 07:20 2 332 26

ЕС: Паспортът за ваксиниране е медицински документ

  • еп-
  • ес-
  • паспорт-
  • медицински документ-
  • коронавирус-
  • пътуване-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • ваксинация

Границите трябва да останат отворени

ЕС: Паспортът за ваксиниране е медицински документ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не за пътуване на този етап" - това заявиха част от европейските лидери на приключилата видеоконференция, посветена на отговора срещу COVID-19, предаде БНР.

Лидерите подчертаха, че остават много въпроси за прозрачността и графика за доставка на различните ваксини. По повод ограничителните мерки те заявиха, че границите трябва да останат отворени, но призоваха за ограничаване на пътуванията, които не са от първостепенно значение. Европейската комисия предлага въвеждането на "тъмночервени зони" с особено силно разпространение на COVID-19 на картите за следене на заразата, заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя мотивира предложението с факта, че за да останат вътрешните граници отворени и да функционира общият пазар при усложнената ситуация с мутациите на вируса и нарастването на броя на заразените, са необходими целенасочени мерки за безопасност. "За да идентифицираме области с висок риск, трябва да предефинираме картографирането. Затова предлагаме да се въведе нова категория "тъмночервени зони", което ще показва, че в тях вирусът циркулира на много високи нива. От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им. Това е в рамките на ЕС. Предвид изключително сериозната здравна обстановка, всички маловажни пътувания трябва силно да бъдат ограничавани както в самите страни, така и през границите."

България е готова с дигитален паспорт и сертификат за ваксинация, заяви след срещата премиерът Бойко Борисов: "Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, сертификат за ваксинация, но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение." Борисов изрази увереност, че настоящият подход за борба с COVID-19 у нас с мобилизация на обществото, спазване на дистанция и взимане на мерки, е правилен и изтъкна, че в България мерките са изключително либерални на фона на останалите държави. Премиерът каза още, че ваксинационният план в страната се осъществява по най-разумния и балансиран начин като се гарантира, че получилите първата доза от ваксината ще получат и втората такава.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 MERS

    52 2 Отговор
    Пътят към ада е покрит с добри намерения :)

    Коментиран от #26

  • 3 Без

    25 7 Отговор
    ваксина няма да има пътувания .
  • 4 глоги

    31 4 Отговор
    ЕС: Паспортът за ваксиниране е медицински документ. ЗА СЕГА Е САМО МЕДИЦИНСКИ. НО ЩЕ СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН И МЕЖДУНАРОДЕН. ИМА ВРЕМЕ.
  • 5 Дедо Пенс

    47 1 Отговор
    Без ваксина няма пътуване!!! То па 3 000 000 пенсионери със 150 € пенсия къде да пътуваме???!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Топ

    45 2 Отговор
    НЕДОПУСТИМО! ОБРАТНИТЕ ИЗВРАТЕНЯЦИ ОТ БРЮКСЕЛ ДА НИ КОМАНДВАТ!РАЗРУШИХА ВСИЧКО!ВЬН ОТ ТОЗИ СЬЮЗ !
  • 8 веселяк

    32 0 Отговор
    То така се започва, първо медицински документ с разяснението-засега. После ще стане документ за пътуване. Някак си незабележимо ще добавят графа-категория правоуправление и хоп ще замести/измести шофьорската книжка. Следва графа адресна регистрация, лични данни и хоп-санал международен паспорт!

    Коментиран от #16

  • 9 Тра-ла-ла

    33 1 Отговор
    Важен е израза ,,на този етап". На следващия ,,етап" какво следва?

    Коментиран от #15

  • 10 Даммммм

    41 0 Отговор
    Контролът над човечеството става все по-тотален...и то под предлог за неговото добро.Нищо добро не ни чака-накрая ще разберем,че тези нео-либерали са най-големите сатанисти в историята на човешката цивилизация....

    Коментиран от #13

  • 11 АНОНИМЕН

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Милко":

    Познай колко /-/ ще имаш от невдяващи черния ти хумор?!
  • 12 Ваксинирваййй

    16 2 Отговор
    Чипирваййй нов световен ред и Бачкаййй.
  • 13 АНОНИМЕН

    29 0 Отговор

    До коментар #10 от "Даммммм":

    Така е! Ако хвърлиш жабата в горещата вода - ще скача и ще търси всякак да избяга! Ако я сложиш в студена вода и загряваш бавно ще си стои докато се свари!
    Контролът се създава на различни нива.
    Най-добрата манипулация е контролът на ума.
    В момента,в който възприемете играта на другия, игра, която не умеете, вие сте победеният.
  • 14 Тодор

    7 2 Отговор
    Ейй, пак ли ще сменяме паспортите.
  • 15 АНОНИМЕН

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тра-ла-ла":

    Те и ваксините са безплатни "засега"! Държавите ги плащат с парите на данъкоплатците си "засега"! Като не стана с противогрипните - ще стане с противокоронните ваксини! Ама някои ваксини не хващат някои от мутациите/щамовете...! Няма проблем нова ваксина ще направят! И къде ли се дянаха сезонните грипове и прочее есенно-зимни хреми, простуди..., че ми липсват вече и направо ми домиляха!
  • 16 АНОНИМЕН

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "веселяк":

    И накрая ще ти татуират ЕГН-то на челото за по-лесно! Имаше май нещо такова в концентрационните лагери през ВСВ!? Или греша?!

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Коки

    12 0 Отговор
    За съжаление лъжата стана нещо ежедневно, нещо като "добър ден".
    В момента документа за ПСР тест е също медицински документ,
    на всяка страна от ЕС го разбира по различен начин и въвежда различни ограничения. Добре е да видим как е със старите неща, да оправим тях, а после да оправяме ваксините, които още ги няма масово.
  • 19 NikNay

    4 0 Отговор
    Нещо тук няма да разберат иронията ти !
  • 20 Анти глобалист

    9 1 Отговор
    При соца българите искаха да имат международни паспорти и границите да са отворени, а какво стана сега,вече да не искат да получават паспорти и сами и доброволно да искат да си седят затворени зад границите...?!!
  • 21 пешка

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "АНОНИМЕН":

    По-лошо! Гледал ли си "Дилъри на време"? Това им е целта.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 комунист

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "пешка":

    Много се чудих на времето каква е логиката хора от "ай ти" сферата да се прехвърлят към генетиката и нанотехнологиите. И двете области са си цели вселени, голям залък са за една уста. Е сега ми се изясни като се развихриха данданиите около ваксините "от нов тип", с коренно различен принцип на действие- те наистина се опитват "да се правят на господ" и да бъркат в гените на човешките клетки. Точно както Монсанто направи с генни изменения растения, които да издържат на хербициди. Така че като напръскаш полето с хербицида плевелите умират, а засятите модифицирани култури оцеляват. Това което се вкарва като "ваксина" е мелез между микробиология и електроника. Целта е да бъдете зависими от техните лечения срещу създадените от тях болести. Става дума за наистина "неизбежна"зависимост. Генетично префасониране на човешката биология, което прави човека неуязвим за някои болести. Като добавим и факта, че отдавна е лесно да се "създават" болести и има шепа идиоти, които са възпитани с мечтата да бъдат богове, пъзела на съвремието ни се нарежда много ясно.

    Коментиран от #24

  • 23 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "пешка":

    Да! Големия проблем на тия дето ти дават времето настъпва, когато тяхното време се "нулира"!
    Ако можеш да намериш творенията на братя Стругацки/ това им е литературния псевдоним, те не са братя/! Те имат много почти точни предвиждания! Безспорно силно замаскирани заради цензурата в СССР навремето, когато са писали!
  • 24 Обаче,се препънаха още на

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "комунист":

    първата крачка,а това е обнадеждаващо,съгласен ли си?
  • 25 Щрак

    0 0 Отговор
    да сте чули за депутат починах от к19 или той е само за обикновените хора
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "MERS":

    Стъпка по стъпка и хоп - "Белегът на Звяра"....чип.