Last news in Fakti

22 Януари, 2021 16:45 3 854 9

Милиони европейци искат да останат във Великобритания, следването става много по-скъпо

  • великобритания-
  • студенти-
  • брекзит

Студентите от държавите членки на ЕС могат при определени предпоставки да посещават и без виза лекциите в някой британски университет - но максимално за шест месеца

Милиони европейци искат да останат във Великобритания, следването става много по-скъпо - 1
Снимка: Shutterstock

И след Брекзита милиони граждани на ЕС искат да останат да живеят във Великобритания. Подадени са вече близо 5 милиона молби. Същевременно следването в британски университети става много по-скъпо.

4,9 милиона искания за право на пребиваване са внесени от граждани на ЕС в британското вътрешно министерство. От тях 4,4 милиона вече са одобрени, отхвърлените са 34 000. След окончателното излизане на Великобритания от ЕС в края на миналата година, свободата на придвижване отпадна и гражданите на ЕС вече не могат да живеят и работят във Великобритания без удостоверение за право на пребиваване.

Тези, които са се намирали на територията на Великобритания и преди 31 декември 2020, имат време да внесат заявките с искане за право на пребиваване до 30 юни 2021. За тях ще важат същите права, каквито са имали и преди Брекзита. А удостоверението вече ще бъде само дигитално. Както заяви британският държавен секретар по вътрешните работи Кевин Фостър, "хартиените документи са невероятно несигурни и могат лесно да бъдат фалшифицирани".

Какво важи за студентите?

След Брекзит много от европейските студенти във Великобритания се сблъскват с нови проблеми. Основното препятствие и за тях е разрешението за престой. Студентите от държавите членки на ЕС могат при определени предпоставки да посещават и без виза лекциите в някой британски университет - но максимално за шест месеца. За повече е нужна виза. А тя може да се вземе при следните условия: ако се докаже получено място в някой от признатите от правителството курсове, достатъчно средства за поемане на издръжката и на студентските такси, както и владеенето на говорим и писмен английски. Валидността на визата е до пет години и струва до 536 евро.

Следва обаче второто, по-голямо препятствие: финансовото. Германското икономическо издание "Виртшафтсвохе" припомня в тази връзка, че преди Брекзит европейците ползваха облекчения по две линии. Първо: разходите за семестъра в чужбина на участниците в програмата "Еразъм" (от която Великобритания излезе с излизането си от ЕС) бяха поемани изцяло, но скоро това ще приключи - финалният срок на програмата за Великобритания е 31 март 2023, информират от Германската служба за академичен обмен DAAD. И второ: младите европейци, записали цялостно следване във Великобритания, бяха третирани като британци, от тях се изискваше да платят само т.нар. такса "home fee" (намалена студентска такса), възлизаща на 10 400 евро за бакалавърска степен.

Става много по-скъпо

С началото на учебната 2021/2022 година обаче в много британски висши учебни заведения влизат в сила пълните такси - например 24 000 евро годишно за предпочитания от много граждани на ЕС университет в Единбург и 35 000 евро за една година в реномирания Оксфордски университет.

Британските университети отсега се оплакват от очаквания отлив на много студенти от континентална Европа, тъй като академичният обмен отпада, а поради пандемията се прогнозира отлив с 47 процента. Очертаващите се загуби за сектора на висшето образование са почти 2,8 милиарда евро. А ако в бъдеще заради високите такси броят на европейските студенти намалее още повече, ще се стигне до трайни щети за британските университети.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    9 5 Отговор
    Кво изначава искат.Ми те и цганите в маалата искат безплатен ток.Да влизат англииските полицаи в кампусите да ги бият и товарят в бусове към летищата
  • 2 Хахаха

    3 0 Отговор
    Каква е тази глупост:))) Че то и в Швейцария, Исландия, Норвегия, Македония, Албания и Турция живеят много европейци, все пак както и Великобритания са европейски държави:)

    Коментиран от #3

  • 3 така така

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    какви "европейци" живеят в Турция бе бай мангау?

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 Хахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "така така":

    На кой континент се намира бе олиго..н:)
  • 5 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "така така":

    Не бе, Турция е в Северна Америка, а ти сигурно си учил дистанционно
  • 6 Истината

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "така така":

    И в Германия има само турци и араби, но се води европейска държава, даже е и лидер на Еврогейския съюз
  • 7 Тези

    5 1 Отговор
    34000 отхвърлени са на българи от Столипиново нали?
  • 8 Момо

    0 0 Отговор
    Ми да си седят.Тяхна работа !
  • 9 МЪРШАТА

    2 0 Отговор
    НУЖНО ЛИ Е ДА УЧИШ В ОКСФОРД ЗА ДА ПРАВИШ ПРОВЕРКИ С ДЖИП , ИЛИ ДА КРАДЕШ МИЛИАРДИ ЕВРА ОТ ЗАЕМИ ?
Новини по държави: