Last news in Fakti

26 Януари, 2021 15:20 7 018 53

Невиждани агресия и вандализъм по улиците на Нидерландия

  • нидерландия-
  • протести-
  • агресия-
  • насилие-
  • коронавирус-
  • локдаун-
  • вандализъм-
  • вечерен час

Протестите заради наложения вечерен час не секват, по улиците на страната отново се стигна до тежки сблъсъци

Невиждани агресия и вандализъм по улиците на Нидерландия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В много нидерландски градове за поредна вечер продължиха изблиците на недоволство, предизвикано от наложения вечерен час в рамките на противоепидемичните мерки. Безредици е имало в поне десет града, сред които Амстердам, Хага и Ротердам. Полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите. Над 150 души са задържани.

"Такова нещо не сме виждали от 40 години"

По данни на полицията, буйствали са стотици агресивни младежи. Те се събрали непосредствено преди началото на вечерния час в центровете на градовете, където впоследствие се стигнало до хаос и погроми. „Безсрамни крадци", заяви по техен адрес кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб. В неговия град били изпочупени витрини на магазини, стоките били разграбени. Полицията излезе в Туитър с призив към гражданите да предоставят видеозаписи от инцидентите, за да се облекчи разследването. Ситуацията излезе извън контрол и в град Хертогенбос, който стана арена на палежи, грабежи и други прояви на вандализъм.

От разпространените в интернет кадри се вижда, че в Харлем демонстрантите са ранили с тухла по главата един фоторепортер. А както съобщават медиите, в Хертогенбос протестиращите се опитали да нахлуят и в болници. Полицията блокирала входовете на лечебните заведения, линейките били насочени към други клиники. Чак в полунощ полицията е успяла да овладее ситуацията. „В по-голямата част от Нидерландия вече е спокойно", обяви шефът на полицията Вилем Вулдерс, а министър-председателят Марк Рюте осъди поведението на протестиращите, наричайки го „престъпно насилие".

Първи вечерен час след Втората световна война

Безредиците в Нидерландия избухнаха заради затягането на ограничителните мерки и въведения от уикенда насам вечерен час. Полицията и кметовете в засегнатите градове смятат, че в погромите участват различни групи - както хора, които отричат съществуването на коронавируса, така и футболни хулигани и неонацисти. „Толкова насилие не сме виждали от 40 години", каза по телевизията Кун Зимерс от полицейския синдикат NPB.

В Нидерландия вечерен час се налага за първи път след Втората световна война. Засега той важи до 9 февруари и задължава гражданите да останат по домовете си между 21:00 и 4:30 часа. Нарушенията се наказват с глоби.

В Германия и Великобритания се веселят незаконно

През изминалия уикенд на лондонската полиция ѝ се наложи да използва хеликоптер и кучета, за да разпръсне нелегално парти с 300 гости. Пак по уикенда е било разпръснато и друго парти с 200 участници, а миналия четвъртък - сватба със стотици гости в Лондон.

В Германия полицията също се натъква на множество неразрешени празненства. Когато полицията се опитала да вземе личните данни на участници в нелегално парти в баварския Вайсенхорн, двама от тях се опитали да избягат, скачайки от втория етаж. Наложило се да бъдат откарани в болница заради получените травми, а поради агресивното поведение на други участници в партито полицията била принудена да извика подкрепления.

Междувременно стана ясно, че германското правителство не изключва опасността от нападения срещу имунизационни центрове и транспортни средства, превозващи ваксини. Конкретни сведения нямало, но налице била „абстрактна заплаха", е записано в документ на вътрешното министерство, за който съобщават изданията на медийната група „Функе".

В Дания горят кукла с лика на министър-председателката

В Дания пък бяха задържани трима мъже, които по време на протестите срещу противоепидемичните мерки изгорили кукла, на чието лице била залепена снимка на министър-председателката Мете Фредриксен, както и бележка с надписа „Тя трябва да бъде убита". Инцидентът предизвика вълна от възмущение в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    101 8 Отговор
    АХМЕД,КМЕТ НА РОТЕРДАМ.....
  • 2 ха ха ха

    137 1 Отговор
    Невиждани ли? Тепърва ще гледате разярените европейци, като няма какво да губят - какви стават!

    Коментиран от #51

  • 3 яко ни лъжат

    77 7 Отговор
    ПУТИН И РУСИЯ СА ВИНОВНИ, ТИКВАТА ДА НАПРАВИ ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ЕС И ХОНЛАНДСКИЯ НАРОД И ХОЛАНДСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ЗАЩО МЪЛЧИ ТИКВАТА ДА СЕ РАЗГРАНИЧИ ВЕДНАГА.
  • 4 Лудия касапин

    97 1 Отговор
    Народа се пробужда....
  • 5 Евала

    112 2 Отговор
    На тия хора,видяха измамата и вече не търпят
  • 6 ОООООООО

    102 1 Отговор
    това е единственият начин/във всяка държава/,за да се приключи със ковиди,мовиди и всякакви манипулации, над всяко едно общество...
    няма друг начин,в противен случай,воденето на "стадо" за каишка ще продължава!!!!!!!!!!!!
  • 7 SH BG

    103 1 Отговор
    Войната на хората срещу рептилиите започна...!!!
  • 8 Последния Софиянец

    85 10 Отговор
    А някой ще напише ли за битите мирни жени, ученици и старци в неделя пред Министерски съвет от Еничарите на Тиквата?До мен ген Шивиков го пребиха с палки.Може ли така да се отнасят с генерал ходил на войни разни тъпи ченгета не ходили в казарма?Ритаха като магарета Еничарите в мелето щото долу не се вижда по камерите.Повалиха хора на земята и ги ритаха.Удариха баба Стойна ,жена на 80 години.Счупиха камерата на Телевизия Алфа.Гледайте по Алфа и Майките от Системата ни убива.

    Коментиран от #44

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 един

    38 2 Отговор
    „пътна карта“ от Комитета за стратегическо планиране, която планира постепенно да блокира вторичните блокировки през ноември 2020 г., да ускори придобиването на изолационни лагери във всяка провинция до декември 2020 г., прогнозира вълната от нови Covid-19 да се увеличи през ноември 2020 г., налагат още по-строги нови блокировки през декември или януари и трансформират програмата за безработица в програма за универсален основен доход до края на първото тримесечие на 2021 г.

    Пътната карта включва нов вирус, наречен Covid-21 да се появи през февруари 2021 г., което води до още по-висока смъртност. Тогава
    правителството трябва да предложи UBI /базов доход/ в замяна на пълно подчинение на гражданите.
  • 11 Хахаха..

    42 0 Отговор
    Не е само за вечерният час..И заради това че им блъскат патладжани без да ги питат..
  • 12 Бурканбанк

    65 1 Отговор
    Това е само началото. Неолиберастите и назначените от тях правителства ще търпят огромни поражения по целия свят в следващите месеци заради бруталната гавра с народите по света вследствие на коронаизмамата. И ще има жестоки наказания за всички, които си позволиха да унищожават човешки съдби заради коронагаврата.
  • 13 Навални

    54 0 Отговор
    Стотици агресивни младежи, ма сериозно ли или са борци срещу тираничен режим
  • 14 Как как

    45 2 Отговор
    Как се казва кметът на Ротердам?

    Коментиран от #25

  • 15 Навални

    49 0 Отговор
    Да смъкнем тиранията, започваме от Нидерландия
  • 16 хахаха

    51 0 Отговор
    Какъв е този геноцид ААААА да бият така мирните граждани !!!! Фашисти такива :) :) :) Евро дендърите нещо не се изказват по въпроса :) Нали бият нашите еврогей другарчета:)

    Коментиран от #21

  • 17 Борисов

    39 2 Отговор
    Трябва да се рзраства и във другите държави вкарани в Концлагера ЕС и да бъдат ликвидирани Фюрера и останалите нацисти в ЕК и ЕП.
  • 18 Болшевик

    40 4 Отговор
    В България това няма как да се случи!
    Тук няма гражданско общество а аграрно-селски пролетариат.
  • 19 koko

    55 3 Отговор
    кметът на Ротердам - Ахмед, кметът на Лондон - Садик... светлото бъдеще за Европа....
  • 20 GTR

    32 5 Отговор
    Мда ......а в София хвърлиха два камъка и голям проблем станало .....
  • 21 Д Талев

    6 21 Отговор

    До коментар #16 от "хахаха":

    Е не е демократично,като в болшевишка Русия...
  • 22 Бай Ганьо

    29 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 23 emo

    29 1 Отговор
    това не са полицаи, това са холандски сурвакари които налагат хората за здраве :)
    Те това се казва демокрация, ще ядете бой щото ви пазим здравето от Ковида
  • 24 big

    23 2 Отговор
    Ле-ле, този Путин и там разбърка демократичната помия! Полицията раздава кафе и кроасани, вода и ама хич не "пляска" и бие!
  • 25 Мисирка

    24 1 Отговор

    До коментар #14 от "Как как":

    Казва се Амет, като нашия велик политик Амет Доан....хахахахаха.🤣
  • 26 Сандо

    32 3 Отговор
    ЕС трябва да умре!Само тогава европейските страни ще получат свобода!!!
  • 27 Тиквоо

    13 2 Отговор
    Живей в Очакване..
  • 28 Stéphanie 🎲

    19 1 Отговор
    БРАВО 👍 това вече е извън нормалното ,човешкото търпение си има граница 😬 имам един любим филм от 4 части последната 5 част се очаква скоро тази година .Във 4 филм AMERICAN NIGHTMARE 4 : LES ORIGINES-Се започва с протестите по цял свят ,и Американската мечта е умряла 😉
    Повече от политическо послание, малко тежко (богатите убиват бедните), това, което прави интереса на филма (сериала е 0 зеро 👎), извън гениалното и плашещо забавление, основано на виртуален и игрив принцип, е символичното представяне на адското измерение на митове, на които се основават САЩ, върху идеята за насилието като същност на Америка и нейната култура.

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нема лошо

    20 4 Отговор
    щом го казва Аметоллу- кмета.Подкрепен безусловно от кмета на Лондончане- Садик бей. Лондончане ще подкрепят ако се наложи и с отряди от техни " бобита".Декларира го зам.министъро на техното мевере.Първи брат,чет на Садик бей, ама му забравих името.Та във връзка с това,макетата да се чукнат по кратуните от рано.Да нема президента на макешко Скендер бег беше на официална визита във..
  • 31 Гост

    22 2 Отговор
    Паразити, народите се пробуждат.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Каишков

    19 1 Отговор
    Бай Дън с катафалката , каза ли нещо по въпроса ? А от ЕС ? Нещо За Навални ?
  • 34 Минувач

    7 7 Отговор
    Запада подцени Китай който с минимални средства го докара почти до колапс и тепърва ще плаща висока цена...
    СО19 е чиста проба биологично оръжие несравнимо по евтино от всички други за масово поразяване! Обърнете внимание само до сега колко са жертвите по Света, много повече от атомните удари по Хирошима и Нагасаки!

    Коментиран от #38

  • 35 Оня с патроня

    12 11 Отговор
    70 процента от младото население на тая държава са наркомни и алкохолици. Нормално е да искат да няма вечерен час.

    Коментиран от #43

  • 36 Хайл

    18 1 Отговор
    БРАВО НА ХОЛАДЦИТЕ...ТАЗИ ИЗМАМА КОВИД ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ САМО С ОРЪЖИЕ...СЪД ЗА ИЗМАМНИЦИТЕ НАЧЕЛО С БИЛ ГЕЙтс...
  • 37 Гледах

    6 3 Отговор
    Записите на камерите и видях Чичко Путин с патронче самогон от литър,коктейл Молотов в ръка и камуфлажна рубашка....Лавров му палеше махорката и викаха за Родину за Сталину
  • 38 Хайл

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "Минувач":

    А колко са жертвите в Хирошима и Нагасаки от ковида? Какво имат 2 бомби с една ЛЪЖА в световен мащаб
  • 39 Илюминат

    20 2 Отговор
    От кога борбата за свобода е вандализъм? Значи и Левски е бил вандал, така ли? Факти?

    Коментиран от #49

  • 40 Bh76gt56

    5 1 Отговор
    Aко кмета се казваше Ахмед ван Абуталеб щеше да си е чист натурален холандец
  • 41 Скоро

    4 1 Отговор
    На фашагите кулаци,сърп и чук ще им дойде до главата.
  • 42 пешо средния

    9 3 Отговор
    Само така ,давайте пичове.Няма костюмарите да ви нареждат кога да си лягате.
  • 43 К19 идва за вас

    4 11 Отговор

    До коментар #35 от "Оня с патроня":

    Една малка подробност. К19 си разви репертоара и новите щамове усмъртяват и млади. Тези 'протестиращи' наркоманчета скоро ще почнат да мрат на рояци. Досега не спазваха мерките защото си мислят че не ги засяга.
  • 44 Яка Сопа

    5 13 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Браво на полицаите. Малко ви е боят! Да не говорим какво би направил Ким Чен Ун с такива като вас. Демокрацията не е за добитък, само дебела сопа го оправя.

    Коментиран от #52

  • 45 777

    8 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: От време на време дървото на свободата трябва да се полива с кръвта на патриоти и на тирани! Tomas Jeferson
  • 46 Тест

    5 3 Отговор
    Невиждана агресия и вандализъм по улиците на Нидерландия ИМА защото ТОЗИ вирус е сравнително лек и НЕ особено СМЪРТОНОСЕН и затова хората и не му вярват, защото е само проверочен изпитателен тест за да се проверят по дългосрочно, реакциите на търпимостта на хората в обществото и готовността им за задължително ваксиниране..!!!

    През следващата година обаче, няма да има агресия и вандализъм по улиците , защото следващия очакван вирус ще е вече много по агресивен и заразно смъртоносен и хората съзнателно ще са много по кротки и уплашени и сами ще се молят за още по строги противо епидемичните мерки...!!!
  • 47 Европеец

    10 4 Отговор
    Вина ги съм казвал че булгаристанците са народ от п*тки, само пред компа са силни ала другаде не! За това си работите за 1000 лв стига ви
  • 48 Тигрец

    1 4 Отговор
    Млади хора без работа, ко да очакваш.
  • 49 Гоце

    123 25 Отговор

    До коментар #39 от "Илюминат":

    Ква свобода бе? Да отидат до мола ли? Хахаха :)))
  • 50 AAA

    5 0 Отговор
    Да се наложат санкции на Нидерландия за арестуването на борците за демокрация.Бокооо не си ли притеснен....порицай ги.Може да поискаш и президента да ги порицае.
  • 51 така е

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха ха":

    Тепърва ще гледате разярени евроГейци.
    Така е.
  • 52 Брей

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Яка Сопа":

    Брей, разбираш ги тези работи!..Атеб дали няма да те оправи нещо друго дебело!.Ако толкова ти харесва Ким, бягай в ляво и заминавай директно при него!
  • 53 кочо

    4 0 Отговор
    ако лъжата с ковит-19 не спре-положението ще стане гражданска война.
Новини по държави: