Last news in Fakti

13 Декември, 2012 17:45 1 472 0

Шистовият газ се завърна на Острова

  • великобритания-
  • шистов газ
Шистовият газ се завърна на Острова - 1
Зелените в Европейския парламент са против шистовия газ.Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания вдига мораториума върху добива на шистов газ, предаде в. „Индипендънт“.

Министърът на енергетиката Едуард Дейви все пак обеща да се въведе по-стриктен контрол на процеса.

Разработването на неконвенционалните находища на природен газ във Великобритания бяха спрени през май 2011 г., след като опити за хидравлично разбиване, извършени от компанията Cuadrilla, доведоха до слаби земетресения.

Кралската академия по инженерни науки, както и Кралската научна общност на Великобритания трябваше да изготвят доклад, който да прецени рисковете, свързани с добива на природен газ по метода на хидравличното разбиване.

Едуард Дейви обяви, че зелената светлина за шистовия газ ще е началото на новата енергийна революция на Острова. Съветници от „Даунинг стрийт“ скептично коментират, че новата технология на добив едва ли бързо ще се усети с по-ниски цени за отопление и осветление.

От друга страна експертите предупредиха, че възобновяването на проучванията и добива на шистов газ би срещнала горещата съпротива на зелени и природозащитни организации.

Според тях трусовете не са случайни, а шистовият газ води и до замърсяване на водата поради химикалите, които се използват при добива му. От друга страна голяма част от потенциалните находища се намират до гъстонаселени райони.

Анти шистовите реакции във Великобритания ще са далеч по-силни от тези в САЩ, отбелязва Би Би Си.

Премиерът Дейвид Камерън заедно с ключови министри от кабинета привестваха възобновяване на търсенето и добива на шистов газ.

Според новите правила фирмите трябва да работят при много строги правила, сред които цялостни изследвания за сеизмичния риск. Заетите във фракинга трябва да имат и специална „система на светофара“, която автономно да прекратява операциите при сондаж и добив при възникване от риск за екологична катастрофа.

Всички тези изискваният отлагат за март догодина реалното започване на търсенето на шистов газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: