10 Февруари, 2021 19:55 2 020 2

Франция търси "план Б" за дълговете на EDF

  • edf-
  • дългове-
  • франция-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • компания

Компанията ще бъде разделена на три части

Франция търси "план Б" за дълговете на EDF - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на околната среда на Франция Барбара Помпили заяви, че на страната ще е нужен "план Б" за държавната EDF, тъй като преговорите с Европейската комисия за реструктуриране на дълговете на компанията вървят трудно и може да не доведат до споразумение, предаде "Ройтерс".

Френското правителство иска да отдели от EDF подразделението, свързано с атомната енергетика. За целта е нужно ЕС да потвърди, че създаването на нова структура на EDF не е вид държавна помощ и не нарушава принципите на честната конкуренция на пазара на електроенергия.

Според плана за реструктуриране EDF ще бъде разделена на три части – регулирана компания за атомния бизнес, друга за хидроенергийния бизнес, който може да бъде ренационализиран и „зелена“ EDF за възобновяемите енергийни източници, дистрибуция и търговия на дребно.

Ключов елемент от предложените от френското правителство реформи е преразглеждането на цените, на които EDF продава атомната си енергия на по-малките конкуренти. Според компанията цената е твърде ниска и предразполага към несправедливо преимущество. По думите на Помпили реформата трябва да доведе до това цената на атомната енергия да покрива производствените разходи на EDF.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    0 0 Отговор
    Само да питам какво е едф?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: