Last news in Fakti

18 Декември, 2012 11:17 1 823 8

Две сонди на НАСА се разбиха на Луната

  • наса-
  • мисия-
  • луната-
  • сонди
Две сонди на НАСА се разбиха на Луната - 1
Снимка: НАСА

Две сонди на НАСА, които повече от година изучават гравитационното поле и вътрешния строеж на Луната в рамките на проекта GRAIL, вчера слязоха от окололунната орбита и паднаха на повърхността на земния спътник, както беше предварително планирано, съобщи сайтът на Американската космическа агенция.

По данни на специалистите от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, Калифорния, спътниците близнаци Ebb и Flow с интервал от половин минута са се врязали в скала в района на кратера Голдшмид на Северния полюс на Луната със скорост 1,7 км в секунда. В момента на падането на апаратите този район се е намирал в сянка, ето защо да се наблюдава финала на мисията от Земята е било невъзможно. Преди сблъсъка за последен път са били включени двигателите на сондите, за да могат да отработят останалото гориво, уточни ИТАР-ТАСС.

Решението за приключването на мисията на сондите е било взето именно заради привършването на горивото и защото разположението на тяхната орбита вече не е давало възможност да се събира информация.

Разбиването на сондите е било осъществено по такъв начин от специалистите, че да не бъдат повредени „историческите местности“ върху земния спътник – районът на кацането на космическия кораб „Аполо“. Мястото на падането на апаратите на НАСА вече е наречено по името на починалата през юли американска астронавтка Сали Райд. През 1983 г. тя става първата американка, полетяла в Космоса, а през последните години от живота си се е занимавала и с изследвания на Луната.

Сондите бяха пуснати през септември миналата година и беше планирано да работят на лунна орбита три месеца, но впоследствие НАСА реши да продължи мисията им. По-голяма част от събраните от тях данни все още не е анализирана, но ръководителите на мисията вече я обявиха за успешна. Общата стойност на проекта е 487 млн. долара. С помощта на сондите в значителна степен е повишена точността на картите за лунната гравитация, което ще помогне при подготовката на бъдещи пилотирани полети към спътника на Земята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fck

    0 0 Отговор
    Тоя подход трябва да ви го забранят със закон и това няма да е ограничаване на свободата на словото, а защита на потребителя от дезинформация! Хората имат право да се информират дори и само от заглавието.
  • 2 fck u too

    0 0 Отговор
    Боже, какво заглавие ( нали идва свършека на света)!
    ама то станало "както беше предварително планирано "
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    вибрациите започнаха от края на юли сега се вижда че това не е майтап.ще има огромни катаклизми на земята.никой не хвърля 500 млн.долара за разходка до луната за 1год. от януари ще има голям сейр дано тук ни се размине но се съмнявам.
  • 4 муспи

    0 0 Отговор
    Щом има кратер Голдшмид, трябва да има и Плевнелиев.
  • 5 Янко

    0 0 Отговор
    Дано не са ударили при разбиването си някой Лунатянин!
  • 6 кик

    0 0 Отговор
    или на някой му е писнало да обикаля нещо примитивно и го е блъснал???????
  • 7 м2тй

    0 0 Отговор
    планирано падане - дрън, дрън. Викайте КАТ за оглед на произшествието
  • 8 Бай Онзи

    0 0 Отговор
    Ирина, заглавието е доста подвеждащо, ама ти го знаеш де!