Last news in Fakti

14 Февруари, 2021 08:18 9 131 103

Българи в САЩ си възстановяват гражданството

  • българи-
  • сащ-
  • гражданство

От нашето консулство в града споделиха, че интересът към издаване на български паспорти в сравнение с миналата година е нараснал с 3 пъти

Българи в САЩ си възстановяват гражданството - 1
Снимка: БГНЕС

Дали заради изолацията от пандемията, икономическата криза, бунтовете или политическата нестабилност обхванали Съединените щати, но идеята за двойно гражданство става все по-често предпочитана за доста американци, съобщава bg-voice.com.

Чикаго е един от градовете в Съединените щати, където има най-много граждани от ЕС. Носталгия, връщане към корените или просто търсене на нови възможности, но напоследък много американци с корени от страни в Европейския съюз започват възстановяване на своето двойно гражданство.

Според консулските отдели на държавите от европейския съюз в Чикаго интересът на американци да придобият двойно гражданство е скочил с няколко пъти. А за гръцки паспорт интересът е скочил с над 400 %.

Подобна тенденция има и сред българо-американската общност в Чикаго. От нашето консулство в града споделиха, че интересът към издаване на български паспорти в сравнение с миналата година е нараснал с 3 пъти. А ваденето на български документи за децата на нашите имигранти в района е скочил с близо 200 %.
Мира Шуайб е от София. Но от 15 години живее в Чикаго. Преди време е извадила документи за българско гражданство на 3-годишната си дъщеря Алия. Днес е дошла в консулския ни отдел заради малката си дъщеря:

Защо Мира и съпругът ѝ искат да извадят български документи на Миреа? „Защото е важно. Тя трябва все пак да си знае корените и откъде произхожда. И все пак, макар че е родена в Съединените щати, тя на първо място е българче!“, казва Мира пред bTV.

„Аз съм тук, за да си взема своя български паспорт. Това бе нещо, което трябваше отдавна да стане. За мен това е голям шанс. Още от малък съм учен да обичам родината на баща ми. И сега имам възможност да изпълня желанието на баща ми и аз ще се възползвам напълно от това“, разказва Крис Досев.

Американски граждани от български произход също са сред желаещите за българско поданство. Един от тях е и политикът бизнесмен от Републиканската партия на Флорида – Крис Досев. Наскоро той бе и първият кандидат от български произход участвал в изборите за Конгреса на Съединените щати.

Крис Досев е роден през 1961 г. в Чикаго. Баща му Доси Досев е български имигрант от Алеково, близо до Свищов, а майка му е от Испания.

Родителите му се женят в Париж през 1959 г. Крис е бивш военен пилот, участвал е във войната в Персийския залив през 90-те г. Има 8 деца – 5 момичета и 3 момчета. В момента се занимава с бизнес с недвижими имоти. Но най-незабравими за него остават обаче спомените му от България, където все още има роднини.

„Бях на 17 години, когато баща ми имаше възможност да се завърне за първи в България, след 40 години. Посрещането, което ни организираха тогава, в неговото село беше невероятно. Така че имам много топли спомени“, споделя Крис Досев.

"Защото това отваря вратата пред тях, да направят същото. Ние сме международно семейство. Децата ми са пътували доста из Европа. На тях им харесва, а пък и те имат прекрасни спомени от България.“ Според Крис семейството му се вълнува от решението му:

За Крис Досев българо-американските взаимоотношения са от огромно значение.

„Аз мисля, че те могат само да се подобряват. Много съм щастлив, че България направи огромно усилие да влезе в Европейския съюз и НАТО. Аз мисля, че това ще помогне много в дългосрочен план и че укрепва позицията ѝ в Югоизточна Европа“, смята Крис.

Освен американци от български произход, много американски семейства, осиновили българчета, също са започнали да им вадят български паспорти. Поради тази причина, някои от тези деца, от тази година вече ще учат висше образование в България.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    144 24 Отговор
    в краварника нещата отиват на зле , видно е

    Коментиран от #66, #77, #98

  • 2 Осман

    37 75 Отговор
    А в Русия?
  • 3 Killer

    117 10 Отговор
    Защо чак сега все повече американци си вадят двойно гражданство?
    Сами се сещайте.
  • 4 иванчо

    121 13 Отговор
    Боко направи държавата ни рай , и сега янките ще кандидатстават за зелена карата
  • 5 моряка

    105 2 Отговор
    Който не е ходил там , той не знае за какво става въпрос.
  • 6 kkk

    82 83 Отговор
    Трябва да се ЗАБРАНИ двойното гражданство + гражданството да се отнема ако живееш повече от 10г. извън БГ. Отиваш да учиш в чужбина- ОК, но останеш ли там да работиш постоянно ти вземат паспорта- щом те кефи живота в чужбината ставай гражданин на друга държава и толкова.
    Приемам емиграцията при война когато бягаш за да оживееш, но емиграцията за пари си е чисто ПРЕДАТЕЛСТВО към родината и предателите трябва да се наказват. Да ги бесим не може, но да им се отнема гражданството МОЖЕ и ТРЯБВА да се прави.

    Коментиран от #7, #10, #11, #23, #24, #32, #39, #63

  • 7 КОТарАК

    128 3 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    не е ли по-добре да се разправим с тия , които накараха българите да бягат на запад?

    Коментиран от #12, #25

  • 8 Аз пък искам да живея там завинаги

    7 55 Отговор
    Искам виза и гражданство пък квото ще да е там...мен ме интересува само да си прибирам парите дето съм заработил и не ме вълнува кои е на власт аз си искам да си прибирам парите

    Коментиран от #80

  • 9 баба Цола

    54 12 Отговор
    Днес като полит. активис а утре вече сенатор ще нарежда да хвърлят бомби по света. Така както правеха предшествениците му хвърлили 50 000бомби с обеднен уран в Югославия. Едни вече създадени еничари, които днес и утре ще вдигат секирата срещу народа си.
  • 10 Ко речи😂😂😂😂муахахахахаха

    37 17 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Техората избягали от кочината по желание без намерение да се върнат ти нямало да ги пуснеш обратно сякаш некои приритал да са връща в мизерията😂😂😂😂

    Коментиран от #31

  • 11 Кую

    64 31 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Съгласен. Търсят печалбарството. Забравят родният език. Запарва им на задника, и хайде обратно. А колко високомерни стават не искам да коментирам. Не трябва и да гласуват, понеже не знаят как стоят нещата у дома...
  • 12 Жоро

    23 21 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Нищо не можем да направим.трябва да ги смачкаме но не можем защото българите сме агнета слабаци сме.продаваме апартамента и напролет заминаваме за Испания ,имаме познати.стига сме се мъчили няма смисъл тук.нашите се мъчиха,ние също какво сега и нашите деца ли да страдат?

    Коментиран от #21, #69

  • 13 американската мафия

    34 9 Отговор
    Това ми прилича на ПРЕДИЗБОРНА АКЦИЯ НА БТВ в подкрепа на ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКОТО ни ориентиране което доведе България до изчезване!!! Държавата загива и това се вижда с просто око!
  • 14 Питанка

    22 3 Отговор
    Колко струва "мнението" на форумен лентяй или платен трол ?! От какво разбират и в какво са специалисти за да им се обърне внимание ?!
  • 15 !!!?

    21 11 Отговор
    Сега Андрешко пак няма да е доволен защото българи се завръщат в България !!!?

    Коментиран от #20

  • 16 8дф88е

    38 25 Отговор
    Съслите напускат кораба.
    Когато се напъваха за американско жителство и зелени карти, плюеха назад по всичко българско. Постоянно пишеха коментраи от сорта на : "Добре че през .... година се спасих от тая кочина и повече кракът ми нама да стъпи при вас" и пр. А сега когато дойде ред да взимат легените и да мият краката на чернокоците в знак на покаяние, тръгнаха да се връщат.
    Никави двойни гражданаства. Като не иска България, оставя паспорта и губи всички права в бг. с изключение на имоти и фирми, които обаче има право само да продаде или да управлява чрез хора с бг-жителство.

    Коментиран от #82

  • 17 ФАКТ

    10 2 Отговор
    Евреи !
  • 18 американската мафия

    47 3 Отговор
    Ако ни преброят картината ще е потресаваща! България изчезва! Дори сирииските мигранти ни заобикалят!
  • 19 !!!?

    9 27 Отговор
    Е нали в България става все по-зле ....според Фигурат'ската пропаганда !!!?

    Коментиран от #48

  • 20 американската мафия

    26 0 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    Не разбрах от статията някой да се е върнал, а за двойно гражданство!
  • 21 КОТарАК

    27 6 Отговор

    До коментар #12 от "Жоро":

    в чужбина можеш да направиш нещо ако имаш някаква професия като лекар , инженер ...иначе работник е много трудно и ще съжалиш в крайна сметка. дано си от първите с такива професии.късмет
  • 22 любител

    22 6 Отговор
    пълни глупости мислели за Б-я боко тиквата им плаща с мръсни пари да гласуват за него как се сетиха точно сега преди изборите пак ни вземате за канарчета.
  • 23 Politico

    31 8 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Много сбъркана логика. Глобализацията и свободните пазари са отворени за всеки. Не можеш да смениш идентичността на един човек, като му вземеш насила паспорта. Не ти ли идва на ум, че тези хора трупат опит от който може, ако един ден се върнат и страната да профитира. Като им вземеш паспорта, сам затваряш една врата откъдето може да дойде свеж интелектуален потенциал.

    Коментиран от #26, #34, #89

  • 24 любител

    19 10 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    прав си на в статията всичко е лъжа хора родени 59г 61г точно сега се сетили за Б-я пълна глупост.боко им дава мръсни пари да гласуват за него защото на тях не им пука кой ще управлява Б-я.
  • 25 kkk

    11 18 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    За да се случи това трябва СОФИЯНЦИ да си размърдат дебелите, увиснали и мързеливи за дници, но това няма как да се случи понеже във всяка столица по света се грижат "столичаните" да живеят много по-добре от другите- всички ги е страх, че макар и "стадо" народът може да се обедини и да прегази "пастирите" си.


    А и винаги има ПРЕДАТЕЛИ които напускат страната за да изкарват повече пари, но при всяка възможност ИЗИСКВАТ от държавата услуги които "им се полагат" понеже са БГ граждани. Такива следва да се третират само и единствено като ПРЕДАТЕЛИ- щом не може да ги обесим поне да не им се позволява да се възползват от държавата ни.

    Коментиран от #27

  • 26 любител

    35 6 Отговор

    До коментар #23 от "Politico":

    грешиш какво стана точно с тези юпита дето доидоха с царя. доограбиха каквото е останаро направиха хотели по морето и издухаха обратно на вън и сащ.така че от такива файда няма.

    Коментиран от #30

  • 27 любител

    17 2 Отговор

    До коментар #25 от "kkk":

    не забравяй че тъй наречените столичани са 90% селяни така че това е проблема.половин Б-я живее там така че напълно логично е да се случи нещо там а не в село с 20 човека мисли като пишеш.

    Коментиран от #35, #37

  • 28 kjl

    10 2 Отговор
    Ти да видиш!!! и кво ще ги праим всичките тези "американци"?????

    Коментиран от #72

  • 29 Шекел

    17 8 Отговор
    Мишките усещат че кораба се люлее.Скоро мишкитр ще попнат да напускат потъващият кораб
  • 30 Politico

    24 1 Отговор

    До коментар #26 от "любител":

    Тези юпита, за които говориш щяха пак да дойдат, просто щяха да им възстановят гражданството. За да не се случва това във властта трябва да има некорумпирани хора, видели какво е нормална държава. На протестите затова имаше много хора от чужбина, защото много добре знаят как са устроени другите държави!

    Коментиран от #33

  • 31 0ds9s9d

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ко речи😂😂😂😂муахахахахаха":

    Ми що напъват огава да си вадят БГ документи?
  • 32 Roki

    14 24 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Предлагам, държавата да ти конфискува апартамента, ако не си живял десет години в него.

    Коментиран от #38, #44, #65

  • 33 Роко

    2 19 Отговор

    До коментар #30 от "Politico":

    Е при 200-300 протестиращи 50-60 от чужбина си е много но това бяха нелегални миячи на чинии от Европа останали без работа заради пандемията (затвориха ресторанти и хотели където работят нелегално и понеже им беше скучно да си стоят вкъщи ходиха да тормозят работещите българи). Нито един специалист с нормална работа не се върна още по - малко участва в мизерния протест.

    Коментиран от #36

  • 34 сд909фсд

    13 10 Отговор

    До коментар #23 от "Politico":

    Те и тука могат да труоат опит в миенто на чинии, прането на килими и гледането на бабички.
    Колкото до глобализацияа, то тя е първопричината за хаоса в който е светът сега. И ако си привърженик на глобализацията, значи е време да ти се онемат и на теб документите, па върви се глобализирай на май,... си!

    Коментиран от #42

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Politico

    12 2 Отговор

    До коментар #33 от "Роко":

    Напротив, много млади хора учещи в чужбина с прекъснат учебен процес поради пандемията. С отнемане на паспорт нищо няма да се оправи. Насила хубост не става.

    Коментиран от #40

  • 37 kkk

    8 9 Отговор

    До коментар #27 от "любител":

    Точно защото 90% от софиянци са гнусни селян дури нищо НЯМА да се случи. Поми ярите отлично помнят как е на село и докрай ще си мълчат за да не ги изритат обратно там откъдето са дошли- още ме е яд, че отмениха "гражданството" и сега всеки нека дърник отива в големия град.
  • 38 8сд8сд89

    7 20 Отговор

    До коментар #32 от "Roki":

    Ако не съм живял в апарамента си 10 години, но съм работил и плащал данъци в БГ, няма защо държавата да ми взима апартмента.
    Но ако съм плащал данъци на чужда нам държава, от които данъци в БГ не е влязла и стотинка, то държавата би трябвало да ме принуди да си продам апартамента на БЪЛГАРИН, а таксите от продажбата да влязат в хазната!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 5ьцьц585ьц

    11 12 Отговор

    До коментар #36 от "Politico":

    И какво по-точно учат в чужбина степендиантите на сорос? как да плюят по България и българите?
    Ми не, еничари не ни трябват. Имаме си и тука.
  • 41 9сд8сд989

    13 8 Отговор

    До коментар #39 от "Прав си,ще започнем от тебе...":

    Силните на деня в БГ не са борисов и шайката му, а тия които ги лансират и си затарят отчите пред очевадните им кражби. Казано инак, оеа е запада и най-вече САЩ.
    А това, което си написал за Ботев и революционерите ни, е доказателство, че ти лижеш на тия дето са силни на деня.
  • 42 Politico

    14 3 Отговор

    До коментар #34 от "сд909фсд":

    Първо се ограмоти, за да се разбира какво пишеш. Такива неграмотници, като теб дърпат тази страна надолу.
  • 43 Ежко Бежко

    32 3 Отговор
    Чета ви коментариите и ми се струва, че всички сте изперкали. Аз емигрирах през 1990. Хич не ми се искаше, ама като гледах каква каша става в България се престраших и заминах. През всичките години съм милял за родината и желаех да се върна, ама тук ставаше от зле по- зле. Върнах се в БГ преди две години, вече стар и побелял, за да си изкарам поне старините тук и да ме погребат на родна земя. Всичко което съм спечелил инвестирах в БГ. Та седя и гледам на какво сте се превърнали мили сънародници. По- добре да не се бях връщал.

    Коментиран от #46

  • 44 kkk

    5 31 Отговор

    До коментар #32 от "Roki":

    С 2 ръце и 3 крака съм ЗА отнемането в полза на държавата на жилища в ГРАДОВЕТЕ които не се използват над 10 години. Идея си нямаш колко хора се нуждаят от социално жилище с мизерен наем- и тук не броим изобщо ма нга лите.

    Не ползваш апартамента- или го продай, или държавата да го използва. Нещо лошо ли има?

    Има и друг вариант- като не ползваш имота (стои празен) ти вдигат данъка с 1000%. Да, ХИЛЯДА %- тоест ще плащаш 10 ПЪТИ ПО-ВИСОК данък. Или общината ще намаже едни пари, или ти ще го пуснеш под наем + ще изкараш едни пари + ще платиш някой лев данък върху дохода.

    Та така- нещо лошо да виждаш?

    Коментиран от #53, #56

  • 45 Няма лошо

    27 1 Отговор
    Икономическа емиграция е имало още преди освобождението на България от турско робство. Тогава наистина в САЩ е имало възможности за просперитет и по-добър живот. Сега на що годе политически интересуващете се стана ясно,че белокожите нямат добро бъдеще в САЩ - ще са сексуално токсични,ще са червени вратове и ще мият краката на цветнокожите в леген, и за един закачлив поглед може някоя скокондрила да те глоби или осъди. Не бива да се сърдим на тези белокожи хора,че си формират опция за евентуално спасение от изграждащата се ферма но Оруел в САЩ. Търсили са законност и предвидимост,нооо.... виждат,че май ги набутват да участват в поредното социално инженерство на откачени волунтаристи. Баба Банга ненапразно е казала,че ще доде време всички българи ще са наложи да се приберат и спасят в България. Щом и други етноси се готвят евентуално да духват,значи в САЩ са изпуснали Сатаната от Пъкъла.Няма лошо,че искат да се спасят от необолшевизма и троцкизма.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гост

    5 3 Отговор
    От кой град е консулството, бе Миче?! Да те светна, че САЩ са държава, не град. "От нашето консулство в града споделиха, че интересът към издаване на български паспорти в сравнение с миналата година е нараснал с 3 пъти" за кой град става въпрос?! Типично за списвачите с основно образование

    Коментиран от #55

  • 48 Казуар

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "!!!?":

    Другарю, като си върнат българското гражданства, това не означава, че ще се върнат в България. Евентуално може да стане като са пенсионери.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Стефан Петров

    25 1 Отговор
    Май започва тенденция за бягане от запада. Изселилите се в Германия преди 30-тина години руснаци започнаха да се връщат в Русия. Отказалите се от гражданство на САЩ за 2020г. са с почти 50% повече. Чувам, че подобна тенденция се наблюдава и при изселилите се в Гърция от Русия т.н. "понтийски гърци". Даста руснаци започнаха да се връщат в Русия и от САЩ.
  • 52 Радо

    8 10 Отговор
    Изобщо не ми дреме за българите в САЩ.
  • 53 Психо преглед

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "kkk":

    Скоро правил ли си??? Ако не бегом!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Най обикновена неграмотна

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Мисирка!
  • 56 За краката ,че са ти три и разкрачени...

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "kkk":

    Се досещаме всички.Сега вземи си измий и устата и междукрачието и припкай при господаря гробар...
  • 57 барчо

    10 15 Отговор
    Глупости!!! Който се чувства българин, живее в България постоянно и ако излиза в чужбина, то е временно. Децата му се раждат тук и първия паспорт е български. Другите са мижитурки, забравили род и родина в името на парите.

    Коментиран от #58, #64

  • 58 барчо

    9 10 Отговор

    До коментар #57 от "барчо":

    И в допълнение, не мисля, че точнотакива българи като гореупоменатите в статията са нужни на България.
  • 59 Казуар

    7 5 Отговор
    Много важно е и това, че след време с български паспорт ще се движат свободно в ЕС.
  • 60 Ооо

    13 7 Отговор
    Българското гражданство ти дава право на пожизнена пенсия като си навършиш годините! 150-200 евро ... все е файда... бонус ти идва... а че 30-40 години не си плащал осигуровки.... това е за сметка на пенсионерите тука!

    Коментиран от #88, #101

  • 61 Швабата

    10 7 Отговор
    Нямам отдавна бг паспорт и никога няма да взема двойно гражданство. На Амитата им трябва, за да могат да се връщат в Европата, ако се влоши положението.
  • 62 Швабата

    9 6 Отговор
    ...дават ми 18,-Евро българска пенсия и за 2021 още не са ми я привели. Все е файда, бонус ти идва ако се смилят и ти я дадат олигофрените български! Най гадната държава, която познавам.

    Коментиран от #75

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Чакаше ли това лято с изплезен език...

    11 1 Отговор

    До коментар #57 от "барчо":

    На гръцката митница?До там ви е патриотизма на подлогите в турските фабрики....
  • 65 Джоко

    18 6 Отговор

    До коментар #32 от "Roki":

    Tова с конфискуването на апартаментите е патент на комунистите...!! Те конфискуваха имоти,пари, имущество и апартаменти дори и да си живееш в тях, само защото са частна собственост...!!!
  • 66 Важното е, че в

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    калната локва всичко е наред. Тези вадят само паспорти, но не са полудели, за да се връщат... А от калната локва, всяка година стотици хиляди възпитани и добре образовани хора си бият камшика и поемат към Европа и Северна Америка. (В обратната посока движение няма.)
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Верно ли

    15 1 Отговор
    Мхм, с Дойче зелевски привкус - Баба Пена казала, па споменала, па най-добре ѝ е НАТО. Издават си хората паспорти, щото не се знае накъде отиват нещата и не им се ще да бъдат опитни мишки, а не от родолюбие, Маро!
  • 69 Не агнета а

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Жоро":

    овце. Това е самата истина и историята го доказва.
  • 70 Верно ли

    7 0 Отговор

    До коментар #63 от "Killer":

    Точно така, ама сега две от трите фалират ;) Та смЕтай
  • 71 Психиатър

    9 5 Отговор

    До коментар #67 от "kkk":

    Ти предаде родината и себе си. Сега други са ти виновни.

    Коментиран от #73

  • 72 Виж във факти

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "kjl":

    Ще стават американски "Републиканци за България"...Щом преуспели българи въртящи бизнес за милиони в Чикаго и станали американски милионери, като помаците Вълневи от с. Доспат, отсега "надушват" какво ще има да става в Америка и бързат и искат да се завръщат в БГ и да влизат в политиката, като бизнесменът Павел Вълнев който е вече зам.-председател в партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" защото имало повече "келепир в тая работа", отколкото да си преуспял бизнесмен в Америка,какво остава за по бедните българи в САЩ, които също се разбързаха да искат да си подновят паспортите.. !
  • 73 Точно в целта...ИСТИНАТА БОЛИ МНОГО !

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "Психиатър":

    И б р и к ч и я ще говори за предателство и патриотизъм...
  • 74 Дедо Пене

    16 1 Отговор
    ОМРАЗА, МЪРЗЕЛ, СТРАХ И ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ БЛИЖНИЯ ХАРАКТЕРИЗИРАТ БЪЛГАРИТЕ ОТДАВНА!!! ПРЕДИ КОВИД19 НАЙ-ГОЛЯМ ИНВЕСТИТОР В БЪЛГАРИЯ БЯХА БЪЛГАРИТЕ-ЕМИГРАНТИ---НАД 1млрд. долара ГОДИШНО!!!
    ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ 1,2млн.българи СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ И НЯМА ДА ВЗЕМАТ ПЕНСИИ В РБ!!! ТРОЛОВЕТЕ ТУК, МРАЗЯТ ВСЕКИ И ВСИЧКО, КОЕТО НЕ МОГАТ ДА ИМАТ!!! З А С Р А М Е Т Е. С Е.!!!
  • 75 Дедо Пене

    7 7 Отговор

    До коментар #62 от "Швабата":

    ЛЪЖЕШ КУЧЕ! АКО ВЗЕМАШ ПЕНСИЯ В ДЪРЖАВА НА ЕС НЕ МОЖЕШ ДА ВЗИМАШ И БЪЛГАРСКА... ИЗБИРАШ ПО-ГОЛЯМАТА!!!

    Коментиран от #78

  • 76 Полковник РУМНО

    2 5 Отговор
    Аааа, я виж ти. На България не и трябват такива сметкажии, за пари продали Родината си.
  • 77 тъпанар

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Никъде не е идеално. Но специално за САЩ ще са необходими около 50 години за да достигнем техния сегашен стандарт. За голямо съжаление те няма да стоят на едно място за да ги догоним. Не се чува нищо за масово емигриране в посока на североизток. Явно има нещо да привлича хората да гледат все на запад. Краварника с неговата икономика дълго време ще продължава да привлича емигранти.
  • 78 Май не е точно така, както казваш

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "Дедо Пене":

    Ще публикувам един пример: "Роза работи 20 години във Франция и 10 години в Испания.

    И двете страни прилагат минимален период на заетост от 15 години за получаване на правото на пенсия. Всяка от страните ще изчисли пенсията на Роза.

    Френският орган ще направи двойно изчисление.

    Той ще изчисли националната пенсия на Роза за 20-те години, през които тя е работила във Франция - да кажем 800 евро.
    Той ще изчисли и теоретичния размер - пенсията, която Роза би получавала, ако е работила 30 години във Франция - да кажем 1500 евро. След това органът ще определи пропорционалното обезщетение, което е частта от тази сума, която трябва да бъде изплатена за годините на заетост във Франция. 1500х20 години във Франция/30 години общо = 1000 евро." (...Следва продължение)
  • 79 ...продължение

    6 1 Отговор
    "...Роза има право да получава по-голямата сума - 1000 евро на месец.

    Испанският орган няма да изчислява националната пенсия, тъй като Роза е работила в Испания по-малко от минималния необходим период за отпускане на пенсия. Той ще изчисли само европейския размер като започне с теоретичния размер - пенсията, която Роза би получавала, ако е работила през всичките 30 години в Испания - да кажем 1200 евро.

    След това органът ще определи пропорционалното обезщетение - частта от тази сума, която трябва да бъде изплатена за годините на заетост в Испания. 1200х10 години в Испания/30 години общо = 400 евро.

    Като краен резултат Роза ще получава пенсия в размер 1400 евро.". (Информацията е от официалния сайт на ЕС)
  • 80 no name no face no number

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Аз пък искам да живея там завинаги":

    Тия пари дето ще прибираш там само за храна и наем няма да ти стигат след последните скокове на цените.Ти кво си мислиш, че доларите ги събират по дърветата ли? Има ли още толкова прости хора ужас

    Коментиран от #84

  • 81 Рико

    12 2 Отговор
    Когата избухват Балканските войни, пристанища и гари в Америка и в Европа се пълнят с Българи, идващи да умрат за Отечеството. Това е България. Всеки който носи кръвта и сърцето на България и на Марс да се намира е Българин. Бог да благослови тези българи,който държат и децата им да са българи.
  • 82 Гъдю Гъдев

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "8дф88е":

    Много натоварваш парламента, сега освен за закони, ще трябва да се грижат и за фирмите на децата си
  • 83 Ще дойде

    6 3 Отговор
    Ден когато почти всички Бьлгари ще се приберат в БГ.И това време наближава.Аз вярвам на пророчицата Слава Сиврикова.
  • 84 рускeнeф

    4 8 Отговор

    До коментар #80 от "no name no face no number":

    Викаш ужасно е.То за това в САЩ има над половин милион българи щото не смогват да покриват разходите.А бе вие платените русофилски продажници наистина ли сте толкова прости или простл сте нагли ?
  • 85 Хайде бе!?

    4 3 Отговор
    Как така, изведнъж ги изби на Родолюбие,като този,с чисто българско име- Крис? Отишъл баща му,с голямата кошница преди години,( кой нелегално, кой със зелена карта) започнал да бачка там с жена си,но действителността показала другото си лице.Огромни разходи за наем,ток, вода,без кола не може да ходи на работа,и още и още.Набълбуква се задължително с кредитни карти.Който може да захранва само с бачкане на две места.За собствен дом,просто забрави.На хиляда ,двама трима успяват.Тези,с по висок професионален статус.И пак с ипотека за цял живот.Сега,защото са си хитри андрешковци по ген,по животински,усещат,че нещата там не са Рая на земята,и търсят резервна бърлога.Как? Ами с подновено , Българско гражданство.Там става напечено,вдига дисагите и тук- защото Родолюбието му надделява.Чиста проба Ганъовски далаверимпекс подход.С американския си паспорт може да идва всеки ден,ако иска .Стига да има пари.Може да се установи постоянно у нас.Да купи жилище. Няма проблем.Но наследниците на Ганъо, хитреят.С българското гражданство, автоматично получава социалните, правни, имуществени ,административни превилегии, здравна помощ и лечение.Идва, внася за пет години назад около 1500 лв накуп,и няма проблем с лечение, операция , като всички останали.Това,че 20 години е плащал Там данъци,здравни вноски, че е работил за чужда икономика,няма значение.Важното е Патриотарски плам да има- Родолюбието! Че в бъдеще ще увисне този Крис със баща майка,на шията на останалите ,всички на

    Коментиран от #86, #87

  • 86 От една и друга

    6 2 Отговор

    До коментар #85 от "Хайде бе!?":

    Абе не са на 1000, 2-3-ма успелите.Повече са но това не променя кардинално нещата. Българите все още успявят защото в САЩ има цял набор от раси и етноси по-нефелни и мързеливи от българите,тъй,че българите спадат към бачкащите бели все още вярващи в американската мечта. Българите в болшинството си са към категорията на работещите бедни,неискащи да си признаят,че не са в средната класа. Впрочем същият синдром тресе повечето бели обеднявящи англо-сакси.Проблемът е,че все повече ще трябва да хрантутят и издържат нефелната част на американската популация от една страна ,а ще ги стигматизират напълно незаслужено като беломуняви расисти и колонизатори от друга страна.

    Коментиран от #94

  • 87 Хайде бе!? Продължение

    4 3 Отговор

    До коментар #85 от "Хайде бе!?":

    Това че същия Крис ще дойде наготово,само срещу един паспорт ,да ползва наравно,със всички нас,който тук сме живяли, работили,плащали данъци към държава,Здравно и социално осигуряване с десетилетия,няма значение.Ще увисне спокойно и той и мама,тате ,и съпругата на шията ни.Със майчинство ( там в Рая това е непознат термин) пенсия за старост( полага се,дори един ден да не е работил) безплатно лечение, помощи при безработица.Защото с Райския паспорт,тези " Екстри" ги няма.В болницата- плащай като чужденец.Пенсия- търси си в в Рая.Ако завърти бизнес,минава в графата Български бизнесмен,със всички преимущества.Тези- Раздавачите на паспорт им дреме.Гонят рейтинг,и бъдещи гласопдаватели.Във Други Цивилизации,няма такъв филм.Имаш официално, чуждо гражданство- губиш своето,щом си постоянно там.Искаш да подновиш старото си гражданство,кандидаствсне по каналния ред,като всеки друг чужденецНо се отказваш от другото гражданство.Официално.Има го в много държави.Ние тук е важно да има Патриотичен плам в душите! Може да е " пламнал" със закъснение от 40 години,но да го има.Подкрепен с паспорт!
  • 88 бежанец

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "Ооо":

    "Дават" около сто и осемдесет "лъва" за осигуряван двадесет и пет години.В момента испанските пенсионери протестират,че пенсията от хиляда и осемдесет евро е недостатъчна.
  • 89 Пич,първо

    5 9 Отговор

    До коментар #23 от "Politico":

    Опитай с българското Азбуки,да напишеш НИКа си.Това не те прави повече европеец от останалите.Научили по десетина чуждици,и вижте ме: експерт по всичкология.С това " профитиране" направо счупи ушите на форумците.Който изобщо нито са тъпи,нито не образованиКакво ти пречи да употребиш нашето родно, точно и разбираемо: възползвам се" извличам полза? Не! Ние " профитираме" защото провеждаме" брейн сторм" който ни подсигурява добър" франчайзинг" в " клъстъра" , благодарение на което," тренда" ни нараства.А самият ни " тренд" расте,защото се храним като" вегани" със " смутита" ," фрешове" ," чиа" и " суши с чери домати". Да ви..в Криворазбраната Циливилизацион.

    Коментиран от #95

  • 90 Gen Gurko

    4 1 Отговор
    Сетиха се че имат родина. Да мият не---ски г--ве и крака не е добра перспектива явно вече.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Гост

    2 6 Отговор
    Един път предатели завинаги такива.
    Сега предават и новата си родина с мантрата, че искали да знаят корените си, но нали ги отрязаха!
  • 93 нико

    10 1 Отговор
    Тези които са за отнемане на паспортите от българи и против двойните гражданства или са комунисти,глупави патриоти или хора с намалена мисъл ! Първото което ще ги питам е ако имат по - добър избор да изберът и могат да изберът не бихте ли избрали по - доброто колело за вашето дете? При комунизма нямяше избор . Само определена клика имаха право да избират. При глупавите патриоти моля ви не го бъркайте с национализъм и може би ще станите по-мъдри патриоти . При хората с намалена мисъл им дай само ЧАЛГОТЕКИ, това им е достатъчно.

    Коментиран от #96

  • 94 Казуар

    2 0 Отговор

    До коментар #86 от "От една и друга":

    И в България трябва да се издържа нефелната популация и много да се внимава да не им се нарушават правата.

    Коментиран от #99

  • 95 Адвокат

    7 2 Отговор

    До коментар #89 от "Пич,първо":

    А ти бе псевдо-педант, я се виж. Каква е тази дума "Aзбуки", как успя да я родиш?! А ти, що не написа "прякор", а пишеш "НИК". Колко акъл трябва да има в кратуната ти, за да си губиш времето да изпишеш една кофа с нищо. Е от такива всезнайковци на едно голямо нищо, страната се превърнала в блато.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Да-а-а ......"Ще дойде мачка за погачка" /БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА/
  • 99 Гротеска

    1 2 Отговор

    До коментар #94 от "Казуар":

    Така е но в САЩ и Европа нещата отиват към гротеска с миенето на крака и ръзкъсване на ризите за покаяние. Либерастната принуда е изключително лицемерна,хлъзгава и обтекаема.
  • 100 Земляк

    2 3 Отговор
    "макар че е родена в Съединените щати, тя на първо място е българче!“, казва Мира "

    Празнословие и клишесловие. Човек, роден в чужда страна и не виждал страната на майка си било "българче". Внучката и, сигур ще е още по-глоямо "българче".

    Тези хора се прецакаха, напускайки прекрасната ни страна, заради хладилник в Чикаго, пълен с ГМО и полуфабрикати.
    чудно, не им ли е ужасно усещането, че децата им няма да говорят езика на бащите им и дедите им и ще се наричат американци ...

    Кой каквото сам си направи ....

    Коментиран от #102

  • 101 Пенсия за старост

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Ооо":

    "Размерът на социалната пенсия за старост, както и условията за нейното получаване, се определят от Министерския съвет по предложение на Министерството на труда и социалната политика и Националния осигурителен институт. Съгласно ПМС № 107 от 28.05.2020 г. социалната пенсия за старост е определена в размер 141.63 лв., считано от 01.07.2020 г.". ПРОВЕРИ СИ ИНФОРМАЦИЯТА, преди да пишеш глупости. Цитатът е от сайта на Нац. Осигурителен Институт.
  • 102 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "Земляк":

    Действетелен случай : преди години близък родственик заселен в Америка преди много години, с деца, внуци и вече правнуци пръснати по всички щати в щатите. Деца, внуци и правнуци които едва ли знаят къде е България на картата е едва ли знаят дума на български. И едва ли някога изобщо ще стъпят в България. Та този родственик живял 60 години извън страната ме пита: - Моите деца, българи ли са. Казвам - да, по закон са българи. Погледна ме доволно. И аз го погледнах доволно. Повече нито дума. Повече разговор няма. Не търси рационално обяснение, това е кръв. Кръвта вода не става, казва народът ни.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.